Ik zie veel ouders worstelen met de opvoeding.Vaak krijg ik de volgende vragen: “Waarom luistert mijn kind nu zo slecht? Hoe kan ik mijn kind leren in zijn eigen bed te blijven en slapen? Hoe kan ik het gezellig houden tijdens de maaltijd? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind gaat eten?”

opvoeding

Al deze vragen horen bij het opvoeden van kinderen. Maar vaak doen we er als ouder(s) weinig of niets aan om het op te lossen. En dat begrijp ik. Want voor veel ouders is het toch nog een drempel om advies in te winnen over de opvoeding. Alleen is het zo ontzettend jammer, dat we vaak te lang door blijven lopen met vragen/problemen.

Met als gevolg: ruzies met je kind, slaaptekort doordat je kind steeds uit bed komt, ongezellige momenten tijdens de (avond) maaltijd, discussies met je partner. En misschien vind je dit een rare vergelijking, maar je auto heeft toch ook een onderhoudsbeurt nodig? Daar ga je toch ook niet pas mee naar de garage wanneer deze niet meer start? Ja, dat doe je dan wel, maar hoe vervelend is dat? Fijner is toch om je auto goed te onderhouden, zodat de kans dat je auto je een keer in de steek laat, kleiner is? We investeren dus wel tijd en geld in het onderhoud van een auto, zodat we niet voor verrassingen komen te staan.

We investeren niet (preventief) in de opvoeding van onze kinderen. Waarom niet?

 • We zien het als falen wanneer we opvoedadvies nodig hebben.

 • We zien wel dat er problemen zijn, maar beschouwen het als een fase die vanzelf over zal gaan.

 • We hebben geen zin om er tijd/geld in te stoppen.

 • We willen er niet mee geconfronteerd worden. Als we er niet over nadenken, dan zijn er ook geen problemen.

 • We vinden de problemen niet groot/erg genoeg.

 •  We ervaren (nog) geen urgent probleem wat nu direct opgelost moet worden.

Herken jij jezelf in één of meerdere van bovenstaande punten? Kom dan in actie!

Waarom zou je het wel doen?

Ieder kind komt op een bepaalde leeftijd in de fase dat het niet wil luisteren/slechter gaat luisteren, grenzen op gaat zoeken en/of wil uitproberen hoever het kan gaan. Dat is normaal, maar niet altijd even makkelijk.

Dreumestijd

Denk bijvoorbeeld aan de tijd dat je kind een dreumes is (1-2 jaar). Doordat het in deze fase leert kruipen, lopen, gaat hij op ontdekkingstocht. Zijn wereld wordt ineens veel groter, dan wanneer het ,zoals voorheen nog tevreden, in de box wilde spelen of netjes op een kleedje bleef liggen. Bij deze ontdekkingstocht hoort dat een kind ook overal aan gaat zitten. De stopcontacten, t.v., lampen en boeken in de kast zijn ineens wel heel interessant!
En hé, wat het nog leuker maakt; telkens als je kind ergens aan komt wat niet mag, reageert papa of mama! Reden om het steeds weer opnieuw te doen dus. Zelfs als papa of mama boos worden, doen ze het nog een keer. En niet omdat een kind het leuk vindt dat zijn ouders boos worden, maar wel omdat ze steeds weer opnieuw aandacht krijgen, ook al is dit negatieve aandacht. Dat is ook aandacht voor een kind.

Peutertijd

Of je kind belandt in de peuter(puber)tijd (2-4 jaar). Kindjes in deze leeftijd zijn dol op herhaling. Heeft je kindje iets leuks ontdekt, dan zal het steeds opnieuw willen zien/horen/doen tot jij er gek van wordt. Steeds maar weer hetzelfde spelletje, steeds opnieuw hetzelfde geluidje maken. Aan de andere kant vindt hij het ook machtig om nieuwe omgevingen te ontdekken en nieuwe dingen te doen.

Wanneer je deze kennis al in huis hebt en weet hoe je hiermee om kan gaan, zal je dit veel frustraties en strijd met je kind besparen.

Ik hoor je nu denken: “maar moet iedere ouder dan kennis van de ontwikkeling van het kind in huis hebben om op te kunnen voeden?”

Nee, dat MOET niet, want veel dingen doe je als ouder gewoon goed. Van nature. En het allerbelangrijkste wat een kind nodig heeft om veilig op te kunnen groeien en zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen is; liefde, zorg en aandacht. En dat geven de meeste ouders hun kinderen gelukkig voldoende. Dat gaat vanzelf. Maar wanneer je daarnaast ook nog investeert in het opdoen van bepaalde kennis, levert dat je een heleboel extra op!

Wat levert het je op?

 • Rust

 • Tijd voor jezelf
 • Energie om leuke dingen met elkaar te doen

 • Genieten van je kind(eren)

 • Plezier in opvoeden

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar goed, ik ben tenslotte ook pedagoog en heb deze kennis dus in huis. Maar ik ben ook moeder van 2 jonge kinderen (5 en 7 jaar), dus naast de kennis en ervaring die ik heb met het werken met ouders, ervaar ik ook regelmatig hoe moeilijk het opvoeden soms is. En dat is niets om je voor te schamen.

Echt, ik kan ze hier thuis ook wel eens achter het behang plakken!
En natuurlijk gebeurt dat eerder wanneer ik moe ben en dus niet zoveel kan hebben, maar daarnaast is het vaak ook weer heel snel opgelost, juist omdat ik de valkuilen ken. En die kan ik jou ook leren.

Dus,wil jij ook dat jouw kind gezellig mee eet met de rest van het gezin en tevreden naar bed gaat, jij begrijpt waar een driftbui vandaan komt en je jouw kind hiermee kan helpen, luistert als je vertelt dat hij/zij op moet ruimen? Of twijfel je aan een bepaalde opvoedaanpak?

Loop dan niet langer door met je vragen, frustraties, problemen, totdat je aan het einde van je Latijn bent.
Dat is zo jammer van je energie en tijd.

Wat kan je doen?

Laat mij weten waar jij graag een duidelijke verbetering in zou willen zien.

Stel je vraag door mij te mailen: joyce@joyeux.nu of bel mij: 06-21685125. Dit is geheel vrijblijvend.
En samen bekijken we wat ik voor je kan betekenen. En welke vorm het beste bij jou past.

Ik ben benieuwd of dit blog iets bij je raakt, of je duidelijk maakt en zou het leuk vinden als je dit wil laten weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *