Elke vrijdag deelt een leuke mama haar ervaringen omtrent het moederschap. Vandaag krijgt Daphne, mama van Emma, het woord. Zo deelt zij hoe zij terugkijkt op haar zwangerschap, of zij deelnam aan een cursus, wat haar favo shops zijn en meer. Lees je ook weer mee? 

>> LEES/KIJK OOK: WEEKVLOG 5

Even voorstellen: Daphne, mom van Emma

Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je, waar woon je en hoe ziet jouw gezinssituatie eruit?
Ik ben Daphne (29 jaar) en ik woon samen met mijn vriend in Tilburg. Op 22 november 2017 zijn wij de trotse ouders geworden van kleine baby Emma. Ze woog maar 2375 gram en was dus een dysmatuur, maar wat was en is het een prachtig meisje!Ik ben afgestudeerd als muziekdocent en daarnaast ben ik eigenaresse van de webshop Rowlyn Design. Op dit moment werk ik bijna fulltime voor de webshop en geniet ik van het moederschap.

Favoriete shop

Wat is jouw favoriete shop?
Er zijn zoveel leuke shops! We hebben best wel wat kleertjes van bijvoorbeeld Hema en Zeeman. Ook de basics zoals hydrofieldoeken, washandjes, enz. kocht ik daar. Maar ik ben ook fan van handgemaakt. Dat kan ook niet anders met een eigen webshop. Gek genoeg draagt Emma weinig van mijn eigen items, maar dat komt ook omdat ze nu met haar drie maanden nog steeds in maat 50 past, haha! Just Juul heeft sinds kort hele leuke newborn items, waarvan wij ook een leuk konijnenpakje hebben. Bij BONBON Baby and Kids kocht ik hele leuke haaraccessoires voor wanneer Emma ouder is. Oh, en ik ben groot fan van H&M!

Zwangerschap

Hoe kijk je terug op je zwangerschap?
Wat waren we blij verrast toen we er in maart achterkwamen dat ik zwanger was. Na bijna twee jaar proberen en met een mega onregelmatige cyclus, hadden we de hoop op een zwangerschap zonder een beetje hulp bijna opgegeven. We gingen een weekje weg eind februari en we zouden daarna weer naar de dokter gaan die me eerder dat jaar gewoon naar huis stuurde met de boodschap ‘je wacht nog maar even’. Little did we know dat onze uk zich had gesetteld en groeide! Ik was dus al ruim zes weken zwanger toen ik een test deed.

De zwangerschap was echt een sprookje. Ja, ik had een tijdje last van bekkeninstabiliteit, heb flinke indalingssteken gehad en aan het eind kon ik bijna niks meer. Maar ik was niet misselijk, moe zijn stoorde me niet en ik voelde me heerlijk! Het ging allemaal heel soepel en de tijd vloog voorbij.

Cursusje hier, cursusje daar

Tijdens de zwangerschap wilden we ons goed voorbereiden, dus volgden we enkele cursussen. Mijn vriend ging braaf mee naar een zwangerschapscursus die heerlijk theoretisch was, zonder puffen en oefeningen, en waar we enorm veel info kregen over verschillende termen die in de verloskamer gebruikt konden worden en ook over hoe een bevalling verloopt. Daarnaast wilde ik borstvoeding geven, dus gingen we ook naar die cursus, zodat ik me zekerder voelde en hij me zo goed mogelijk kon helpen en steunen.

Uiteindelijk hebben we beide cursussen niet nodig gehad, want mijn bevalling verliep allesbehalve vlekkeloos. ik moest ingeleid worden en eindigde met een spoedkeizersnede omdat Emma hard achteruitging en echt die dag geboren moest worden. Borstvoeding gaf ik
de eerste paar dagen, maar dat mislukte omdat het mondje van Emma veel te klein was om goed aan te happen. Geen ramp! Alles is goedgekomen!

Werkte je met een uitzetlijst?
Wat een grap. Gelukkig wist ik al dat een groot deel overbodig is en dat van andere dingen lang niet genoeg op de lijst staat. Ik heb hem dus bijna niet gebruikt. Ik vroeg om me heen aan andere mama’s wat nou echt nodig was en bepaalde aan de hand daarvan wat ik kocht. Toch zijn er dingen in de kast beland die ongebruikt bleven liggen, zoals navelbandjes. Waarom moest ik die kopen? Who knows, want ze zijn niet gebruikt. Ik kocht ook extra hydrofieldoeken, washandjes, rompertjes en aankleedkussenhoezen. Daar heb ik veel aan!

Geslacht

Wist je het geslacht?
Dat wisten we rond zestien weken! Ik had enorm sterk het gevoel dat het een meisje was en mijn vriend is er bovendien van overtuigd dat hij alleen maar dochters zal krijgen. En ja hoor, ons gevoel werd bevestigd tijdens een uitgebreide, superleuke pretecho. We waren echt te nieuwsgierig om het niet te weten en we vonden het beiden ook erg praktisch. Zo konden we namelijk meteen aan de slag voor de babykamer, bijvoorbeeld.

>> LEES OOK: Pastelkleurige rugzakjes

Schema eten en drinken

Hou je een schema aan wat betreft eten en slapen?
Nu Emma drie maanden is, werken we er rustig naartoe. Of beter gezegd: ze bepaalt zelf het ritme, maar er komt steeds meer regelmaat in. Heel streng wil ik hier niet in zijn, want als ze geen slaap nodig heeft, hoe dwing je dat af? En als ze af en toe na anderhalf uur alweer enorme honger heeft, dan gaan we dat niet rekken omdat ze volgens de planning pas over twee uur een fles mag. Dus we laten haar bepalen, en dat resulteert in een heel tevreden kindje.

Wat neem je standaard mee in je tas als je op stap gaat?
De luiertas zit lekker vol als we weggaan. Een verschoningsmatje, luiers en billendoekjes zijn onmisbaar, net als een setje schone kleding. Als we op visite gaan, moet er natuurlijk ook voeding mee en een fles. En ons redmiddel Infacol, want och, wat kan ze last hebben van darmkrampen! Ook haar tutje, dat ze bijna nooit wil, maar misschien dan opeens wel, gaat mee. Verder gaan er nog een spuugdoekje en tegenwoordig haar bijtspeeltje Sophie de Giraf in de luiertas.

Tips moms to be

Aan de toekomstige mama’s
Laat je niet gek maken door je omgeving. De perfectionist in mij vond dat ook moeilijk, maar uiteindelijk had ik niets beter kunnen doen dan mijn eigen gevoel volgen op alle vlakken, zowel tijdens de zwangerschap als nu. Wil je per se die duurdere kinderkamer omdat de kasten meekunnen tot je kindje tiener is? Doen! Laat je niet ompraten omdat anderen zoiets onnodig vinden. Twijfel je of je je kindje wel alweer voeding moet geven, omdat het boekje zegt dat dit niet ‘kan’? Just do it! Co-sleepen of juist niet? Je kindje in een eigen kamer of in de wieg bij jullie? Moet je je kindje wel op die manier vasthouden? Wil je in de eerste maanden een dagje weg zonder baby, omdat je ook wat tijd voor jezelf verdient? DOEN, DOEN, DOEN!

Zodra je zwanger bent, ben je moeder en je instinct laat je echt weten wat je moet doen en waar je je goed bij voelt. Heel lang twijfelde ik aan mezelf. Ik voelde me soms een ‘slechte moeder’ omdat ik echt het huis uit wilde of even niet mijn kindje wilde vasthouden. En dat mag, want ik had het nodig. Dus volg jezelf, doe wat jij goed vindt en geniet!

Tot slot hebben wij leuk nieuws om met je te delen. Afgelopen zondag is onze vijfde weekvlog online gekomen. Abonneer je op ons kanaal zodat je volgende video’s niet meer hoeft te missen! Abonneren doe je hier gratis.

 

Fotocredits: Daphne

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code