Elke vrijdag deelt een leuke mama haar ervaringen omtrent het moederschap. Vandaag is het de beurt aan Charlotte, mama van Isabella en Fayline. Ze vertelt ons wat haar favoriete shop is, hoe haar bevallingen verliepen, wat voor haar onmisbare items zijn en meer. Lees je ook weer mee? 

Even voorstellen: Charlotte, mama van Isabella en Fayline

Mijn naam is Charlotte, ik ben 27 jaar oud en bijna 2 jaar getrouwd met mijn grote jeugdliefde Danny, waar ik inmiddels 14 jaar mee samen ben. Wij zijn de trotse ouders van twee mooie dochters: Isabella is 4 jaar oud en Fayline is er bijna 3. Samen wonen wij in de mooie stad Edam in Noord-Holland. Danny en ik werken allebei in de zorg, wat in combinatie met een gezin nog wel eens lastig kan zijn. Gelukkig wonen onze ouders en onze grootouders ook in Edam. Zij zijn dan ook een grote steun.

Favoriete shop

Wat is jouw favoriete shop?
Shoppen voor de kinderen is wel een van mijn grootste hobby’s. Toen Fayline werd geboren, dacht ik dat ik veel meer kleding van Isabella zou hergebruiken, maar mijn smaak is totaal veranderd. Wat ik bij Isabella leuk vond staan, paste totaal niet bij Fayline.

Ik vind het leuk om hen niet helemaal hetzelfde aan te kleden, maar wel in dezelfde tinten. De merken Z8 en Quapi hebben per seizoen bijvoorbeeld een aantal themakleuren, die ik dan leuk bij allebei mijn dochtertjes kan combineren. Ik winkel dan ook vaak bij kinderkledingwinkels die deze merken verkopen. Ook winkel ik graag online bij H&M of Wehkamp.

Zwangerschap

Hoe verliep je zwangerschap?
Mijn twee zwangerschappen verliepen enorm verschillend. Bij mijn oudste dochter Isabella heb ik tot 34 weken gewerkt en had ik nergens last van. Uiteindelijk ben ik op 41 weken ingeleid. Ik genoot erg van deze zwangerschap en vond het bijzonder.

De zwangerschap van Fayline liep helaas anders. Ik moest op 20 weken stoppen met werken. Door de zwangerschap kreeg ik last van nierstuwing, waardoor ik harde buiken kreeg. Door de klachten kon ik niet optimaal van de zwangerschap genieten en dat vond ik achteraf enorm jammer. Uiteindelijk ben ik op 38 weken ingeleid en zijn de klachten na de bevalling vrijwel direct verdwenen.

Voorbereiding

Hoe bereidde je je voor op de bevalling?
Voordat ik kinderen kreeg, was ik al werkzaam op de afdeling verloskunde, waar ik al meerdere bevallingen had meegemaakt. Ik wist dus wel hoe een zwangerschap en een bevalling meestal verlopen. Pijn is echter iets individueels, en ik was er erg benieuwd naar hoe dat zou verlopen. Ik vond de bevalling iets bijzonders. Het cliché dat dit het mooiste moment is, ervaarde ik ook echt zo. Beide keren ben ik in het ziekenhuis bevallen na ingeleid te zijn. Ik zou dus niet weten hoe het is om spontaan weeën te krijgen. Ik weet nog dat we ’s ochtends naar het ziekenhuis reden met de gedachte dat wanneer we weer terugreden, we er een kindje bij zouden hebben.

Werkte je met een uitzetlijst?
Ik heb niet met een specifieke uitzetlijst gewerkt. Ik vind dat daar vaak onnodige spullen op staan. Je moet er bijvoorbeeld ook naar kijken in welk seizoen je bent uitgerekend.

Volgde je een cursus?
Bij Isabella heb ik geen zwangerschapscursussen gevolgd omdat ik het meeste wel wist door mijn werk. Doordat de zwangerschap van Fayline niet verliep zoals gewenst, heb ik toen wel een cursus gevolgd om bewust positief met de zwangerschap bezig te zijn.

Geslacht

Wist je het geslacht en waarom heb je ervoor gekozen om dit wel of niet te horen ?
Bij beide zwangerschappen heb ik op 16 weken een echo laten maken en wisten we dus al vroeg dat het een meisje was. Bij Isabella had ik al sterk het voorgevoel dat het een meisje zou zijn, maar bij Fayline had ik totaal geen idee. Omdat ik bij Fayline meer misselijk was dan bij Isabella, dacht Danny dat het een jongen zou zijn. Naast het feit dat we het praktisch vonden om het geslacht te weten, werd ons kindje daardoor ook tastbaarder voor mijn partner. Nadat we wisten dat het een meisje was, kon ik niet snel genoeg beginnen met de kamer in te richten en kleertjes te kopen.

Musthaves

Wat is volgens jou een onmisbaar item voor iedere baby?
Een goede kinderwagen. Wij hebben van onze ouders de Stokke-kinderwagen gekregen. Dat is best een prijzige wagen, maar we hebben er nu, bijna vijf jaar later, nog steeds plezier van. Kijk vooral hoe je de wagen veel gaat gebruiken. Maak je veel boswandelingen of eerder stadswandelingen? Moet hij makkelijk in te klappen zijn? Laat je goed adviseren over dit soort producten.

Wat neem je standaard mee in je tas als je op stap gaat?
Nu Fayline net zindelijk is geworden, heb ik een extra broek mee. Toen de kinderen baby waren, had ik altijd een extra setje kleding mee, want het is regelmatig voorgekomen dat ze buitenshuis zichzelf ondergespuugd of -gepoept hebben. Dan ben je zo blij met die extra kleding.
Babydoekjes zijn altijd handig, en niet alleen voor de kinderen. Ook heb ik vaak een drinkbeker mee en eventueel een kleine knijpverpakking met limonade, zodat je deze makkelijk weer kan bijvullen.

Meest gebruikte item en lievelingsspeelgoed

Welk item heb je het meest gebruikt?
SPENEN! Er zijn zoveel spenen doorgegaan in de afgelopen jaren. Fayline had op een bepaald moment wel acht spenen in haar bed liggen. Hoe meer, hoe beter. Hoe vaak ik ze ook wel niet kwijt raakte! En waar ze dan bleven? Het is net als het verhaal met de verdwenen sok. Afgelopen jaar heeft Fayline haar speen in de schoen voor Sinterklaas gedaan. Sinterklaas nam hem mee en ze kreeg er een kleinigheidje voor. Ze heeft nooit meer naar de speen gevraagd. Bij Isabella hebben we dit ook zo gedaan, en dit verliep bij ons prima!

Wat is het lievelingsspeeltje?
Tegenwoordig spelen ze veel met Playmobil. Fayline speelt al sneller met speelgoed voor “grotere kinderen”, omdat Isabella daarmee speelt. Beiden vinden ze kleien heel erg leuk en ze kunnen er dan ook uren zoet mee zijn.

Eerste hapjes

Wat waren hun eerste hapjes?
Beide keren heb ik borstvoeding gegeven. Van te voren had ik nooit verwacht dat ik dit zou gaan doen en al helemaal niet dat ik het negen maanden zou volhouden. Maar het voelde goed, en dat is het belangrijkste. Doe waar je je als moeder goed bij voelt. Na 3,5 maanden zijn we begonnen met gewone voeding naast de borstvoeding.

Favoriete uitstapje

Wat is jouw favoriete uitstapje met je kids?
We hebben inmiddels al twee jaar een jaarkaart van dierentuin Artis. Wij gaan hier dan ook regelmatig heen voor een paar uurtjes. Doordat ik in de zorg werk, werk ik ongeveer twee weekends in de maand. Dus in de weekends die we samen vrij zijn, gaan we vaak een dagje weg naar het bos, de kinderboerderij of doen we andere leuke gezinsactiviteiten.

Schema

Hou je een schema aan wat betreft eten en slapen?
Ik probeer meestal wel een “schema” aan te houden, maar nu Isabella op de basisschool zit en Fayline op de peuterspeelzaal, is dit soms wel lastiger. Vaak slaapt Fayline ’s middags nog en dit zijn ook dan de uurtjes die even voor mezelf zijn. Maar als het zo uitkomt dat ze niet naar bed kan gaan, doe ik daar ook niet moeilijk over.

Het avondritueel is meestal wel hetzelfde. Fayline gaat ’s avonds meestal rond 19.00 uur naar bed en Isabella tussen 19.30 en 20.00 uur. We hebben ook wel andere tijdstippen geprobeerd om te kijken of ze dan ’s ochtends langer sliepen, maar dit had geen effect. Ondanks dat ze bijna 5 en 3 jaar zijn, slapen Isabella en Fayline nog steeds niet elke nacht door. Als ze na 7.00 uur wakker worden, is het uitslapen voor ons! Ik denk dat dit bij de meeste gezinnen wel zo is, maar je hoort meestal enkel de mooie verhalen van kinderen die 14 uur achter elkaar slapen.

Lievelingsgerecht

Wat is het lievelingsgerecht?
Als je Isabella vraagt wat ze wil eten, is het antwoord meestal boerenkool, of het nu zomer of winter is. Gelukkig zijn ze beiden geen moeilijke eters en eten ze meestal wel alles mee. Van mij hoeven ze niet altijd hun bord leeg te eten, als ze maar iets gegeten hebben.

Tips voor toekomstige moeders

Wat zou je toekomstige moeders willen meegeven?
Investeer tijd in je relatie. Ik ben van mening dat je niet alleen de rol van vader of moeder hebt, maar ook nog steeds die van elkaars partner. Wij proberen regelmatig leuke dingen met elkaar te ondernemen zonder de kinderen. Onlangs zijn wij met ons tweetjes een lang weekend naar Londen gegaan. De kinderen bleven bij mijn ouders slapen. Mijn ouders hadden voor ons eenjarig huwelijksjubileum aangeboden een lang weekend op te passen. Dit soort “cadeaus” zijn van grote waarde.

Ook probeer ik regelmatig een op een wat met de meiden te doen. Isabella zit tegenwoordig op school, dus ik heb veel tijd samen met Fayline. Toch probeer ik ook wel regelmatig wat met Isabella alleen te doen. Je merkt dat ze daar echt van genieten.

Probeer je ook niet te veel van andere mensen aan te trekken. Veel mensen hebben regelmatig goedbedoelde adviezen of meningen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen in de supermarkt die zich bemoeien met de opvoeding van je kinderen. In het begin werd ik daar wel eens onzeker van, maar nu denk ik dat ik als moeder weet wat het beste voor mijn kinderen is. In die rol moet je groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *