Wekelijks komt er een Q&A met een leuke mama online. Een populaire rubriek waarin allerlei onderwerpen worden belicht die ons allemaal aangaan. Of dit nu gaat over slapen, eten of onmisbare items voor je spruit. Vandaag deelt Lonneke haar ervaringen. Als mama van vier is het behoorlijk druk. Maar ondanks de drukte, genieten zij maximaal van elkaar.
Kortom dit wordt weer een inspirerende Q&A. Zij stelt zich eerst graag aan jullie voor.

Even voorstellen: mom Lonneke

Ik ben Lonneke, een Arnhems meisje, echtgenote van Stijn, moeder van vier. Ik heb gestudeerd aan de PABO en gewerkt als leerkracht basisonderwijs. Het liefst werk ik in groep 7 en 8. Op dit moment kan ik geen vaste baan beginnen vanwege het onregelmatige werk van mijn man, maar ik heb toevallig net de eerste contacten weer gelegd om te beginnen met invallen op een vaste school. Zo kan ik wel mijn passie uitoefenen en doen waar ik blij van word, maar kan ik ook prima voor ons gezin zorgen. En hoef ik niet achter de feiten aan te hobbelen…

Cursus fotografie

Ik ben onlangs een cursus fotografie begonnen. Ik heb altijd al graag foto’s genomen en vond het leuk om mijn basale kennis wat uit te breiden. Dat ik geen vaste baan kan hebben, wil niet zeggen dat ik stil moet staan in mijn ontwikkeling als de persoon Lonneke. Dat vind ik zonde, het leven is te leuk en je kan op zoveel gebieden nog leren.Q&A met mom Lonneke

Een droom die uitkwam

Ik woon sinds half februari in een geweldig huis wat mijn man en ik, samen met de architect, hebben ontworpen. We wonen hier met onze vier zoontjes, Milan (8) Justin (6) Vince (3) en Bowie (1). We hebben twee katten van 13 (Bobo en Zouki) en een hondje van 9 (Luna). Het is altijd een droom van ons geweest, vier kinderen en ons eigen ontworpen huis.

Het liefst wilden we een boederij, rieten kap. En dan met geitjes. Uiteindelijk zijn we beland in een gezellige nieuwe woonwijk in een dorp, heel dichtbij Arnhem Zuid. Ik had nooit verwacht dat ik in een dorp zou gaan wonen, ik ben een echte stadse, maar hier was het opgroeien voor de kinderen ideaal qua omstandigheden.  Dat is eigenlijk de doorslaggevende reden geweest. Ik zou later als de kinderen groot zijn wel graag naar de stad terug willen.Q&A met mom Lonneke

Het gezin

We wonen sinds augustus in Elst (gld). Onze eerste twee kinderen zijn geboren in Alkmaar waar we 6 jaar gewoond hebben, de derde is wel geboren in Nederland, maar toen waren we nog officieel woonachtig in Portugal (Lissabon). Ons vierde zoontje is geboren in Eindhoven. Ik voel mij nog altijd heel erg verbonden met Alkmaar en Eindhoven. Ik kom er graag en heb altijd nog het idee dat ik daar ‘thuis’ ben.Q&A met mom Lonneke

We hebben op deze plekken gewoond, omdat mijn man daar werkte en wij hem uiteraard volgden.

Portugal

In Portugal vond ik het moeilijk, ik was erg op mijzelf aangewezen en had weinig anders behalve het ‘moederen’. Ik miste mijn vriendinnen en mijn werk. Ik sprong toen ook een gat in de lucht toen we naar Brabant gingen verhuizen. Weer fietsen, naar de Albert Heijn en normaal brood eten! Dat ik toen nog even een verhuizing in m’n up moest regelen met een baby van 6 weken oud nam ik voor lief.Q&A met mom Lonneke

Favoriete shop

Mijn favoriete shop voor mijzelf is momenteel absoluut Chiquelle.com. Geweldig vrouwelijke kleding voor een acceptabele prijs. Ik hou van het stijltje: stoer, vrouwelijk en chique! Ik zie het helaas soms gebeuren, vrouwen transformeren zo gauw ze mama worden (en dat bedoel ik echt niet denigrerend): simpel praktisch gekleed.. Dat begrijpt ik ergens ook wel hoor. Ineens is er veel minder tijd voor jezelf en staat je wereld op z’n kop met zo’n eigen mensje. En je bent vermoeider, vooral in het begin omdat je moet wennen aan een nieuw ritme. Maar ik geloof er heilig in dat je energie krijgt als je energie uitstraalt! Dat gaat niet altijd om uiterlijk. Mooi ben je als je sprankelt, ik doe dat van bijvoorbeeld kleding, maar ook op andere manieren kun je stralen..Q&A met mom Lonneke

Vriendelijkheid. Anderen complimenteren, behulpzaam of belangstellend zijn. Ik hou niet van norse mensen. Mensen die altijd wat te zeggen hebben over een ander, die klagen over dingen waar ze zich helemaal niet druk over zouden moeten maken. Je hebt ze er tussen hoor. Moeders die klagen over een stoeptegel die los ligt ergens achterin het schoolplein, die daar een heel ding van kunnen maken. Of een auto die op een plek staat wat geen parkeerplaats is. Waar geen schoolkind langs loopt. Dan denk ik, mens, wat maak je je druk. Focus je op de belangrijkere zaken. Zaken waar je gelukkig van wordt, in plaats van de negatieve dingen.

Genieten van vrouwelijkheid

Ik loop gerust in mijn huispakkie naar school. En als ik ga sporten of ziek ben dan gooi ik geen make up op en ben ik er ook. Maar ik kan ook erg genieten van vrouwelijkheid. En ben in deze zin wel een echt meisje meisje. Ondanks dat ik een jongensmoeder ben. Soms snap ik het nog steeds niet, dat ik alleen maar jongens heb gekregen. Ik vlocht vroeger mijn nichtjes haren, maakte ze op, lakte nageltjes. En ik was er echt van overtuigd dat ooit bij mijn dochter te kunnen doen. Ik kocht ook al roze kleerhangers, roze fotoalbums. Nu heb ik dat geparkeerd. Tot de dag dat ik ooit oma hoop te worden. Ik heb met Milan afgesproken dat hij een dochter krijgt (KNIPOOG). Ik loop te dollen hoor. Jongens zijn echt leuk en ik mis niks.Q&A met mom Lonneke

Favoriete shops voor onze kids

Voor de jongste kinderen shop ik o.a. graag bij thebabycloset, river20four en ik ben een tijdje gek geweest van CarlijnQ, Lucky no7.

Voor de oudste koop ik ook graag kleding bij Coolcat. Ze hebben daar de stoere vlotte kleding die ik bij mijn zoontjes vindt passen. Maar ik hou het wel op de basics. Soms vind ik het net te trashy.

Onmisbaar item voor een baby

Als hij of zij een speen heeft: de spenendoek van ISI mini!! Hebben alle vier mijn kinderen gehad. Die kun je zo heerlijk op ‘n propje naast het wangetje leggen blijft de speen makkelijker in ’t mondje. En je knoopt hem makkelijk vast aan bijna elke speen.

Maar voor kinderen zonder speen, ik heb nog een aanrader: de baby swimmer. In de tijd bij mijn eerste drie kinderen was dit er nog niet. Maar onze Bowie vond dat héérlijk. En ik vond het ideaal, je had zelf je handen vrij om bijvoorbeeld haartjes te wassen. Ik was zo blij dat ik dit nog mocht ervaren!Q&A met mom Lonneke

Wat gaat er standaard mee in je tas

Wat ik standaard meeneem in mijn tas, voor mijn kinderen is dat eigenlijk alleen een flesje/tuitbeker en een luier en doekjes voor de jongste. Voor de andere drie is dat pakje natte doekjes handig, maar meer ook niet.

Meest gebruikte item

Het item dat ik het meest gebruikt heb bij mijn kinderen in de baby tijd is toch wel de kolf. Vooral bij de eerste twee heb ik veel gekolfd als ‘reserve voeding’ als ik een keer weg wilde.  Maar bij de jongste twee had ik daar minder tijd voor. Ze kregen wel borstvoeding, maar ik moest met man en macht kolven om mijn productie op peil te houden ivm de drukte van het gezin. Toch ben ik nog steeds erg trots dat de eerste 3 allemaal 6 maanden volledige borstvoeding gehad hebben en de jongste 4,5 maand. Bowie had een te kort tongriempje en lipbandje, is hieraan geholpen toen hij twee weken oud was, maar toch dronk hij moeilijker qua beet dan de andere drie.Q&A mom Lonneke

En dan mijn bakfiets..

Mag ik hieraan nog even mijn bakfiets toevoegen? Ik heb een elektrische Babboe Big en heb minstens duizend ritjes erop zitten. Ideaal met een groot gezin! De oudste gaat er inmiddels niet meer in, maar schooltassen, boodschappen, vriendjes.. zelfs ons hondje gaat er soms in!

Bowie speelde en speelt nog altijd het liefst met een zacht pluche balletje van PSV die we gekregen hebben in de tijd dat we in Eindhoven woonden. Het is grappig om te zien, zijn oudste twee broers voetballen graag, Vince niet, maar Bowie spant echt de kroon! Sinds hij loopt, loopt hij achter de bal aan en kan hem ook niet loslaten. Hij moet en zal er achteraan lopen. In de box had hij hem ook altijd al vast, in de eerste weken keek hij voornamelijk naar de rode vlakken op de bal.

Eerste hapjes

Eerste hapjes, volgens mij hebben al mijn jongens als eerst banaan gehad. Lekker zoet om te wennen aan ‘vast’ voedsel. Ook begon ik bij alle vier met worteltjes.

Wat zijn jouw favoriete uitstapjes met de kids?

Mijn favoriete uitstapje met de kinderen… oeiii.. Moet heel eerlijk zeggen dat ik van heel veel dingen kan genieten. Maar omdat de leeftijden uiteen lopen is het soms lastig om uitstapjes voor iedereen leuk te maken. Op vakantie wilden de oudste twee bowlen, zij zijn sportief en competitief aangelegd en houden wel van een spelletje. Maar dan had ik Bowie dus in een draagzak, niet ideaal. Ook Vince vond dat minder leuk. Soms is het dus passen en meten.Q&A mom Lonneke

Keezen

Ook Keezen vinden de oudste twee erg leuk. Aanrader trouwens om een Keezbord te kopen! Je kunt het spelen met 2,3,4 maar ook bijvoorbeeld met 8 personen. Wij vinden spelletjes doen erg belangrijk thuis. Net zoals voorlezen. We proberen daar altijd wel tijd voor te vinden. Tegenwoordig worden kinderen zo vaak voor een scherm gezet. Je kunt het niet vermijden. Maar we proberen wel de balans erin te houden zeg maar..

Vince houdt van Nijntje verstoppertje, Bumba domino. Ik ben nu bezig met mini loco, letters. Na de zomervakantie start hij alweer op de basisschool. En als juf kan ik het niet laten al wat voor te bereiden :p

Abonnement Burgers Zoo

We hebben sinds we hier wonen een abonnement genomen op Burgers Zoo. Kwartiertje rijden voor ons. Super leuk. Dat is voor het hele gezin leuk, want je kunt binnen spelen met slecht weer, ook naar de desert, de bush en de Ocean. Maar met mooi weer hebben ze ook een reusachtige buitenspeeltuin, voor ieder wat wils dus en voor alle leeftijden leuk.  We hebben al veel plezier van dat abonnement.

Studiedag

Laatst had Justin een studiedag en zijn we met z’n tweetjes geweest. Alles op zijn tempo. Daar genieten de kinderen wel van, logisch ook in een groot gezin, één op één aandacht. Het is niet altijd te realiseren, maar ik probeer dat zo nu en dan in te lassen. Met Milan ben ik in januari ‘n dagje naar het open lucht museum geweest. Daar heeft hij dan de leeftijd weer voor. Met Vince ben ik tweede Paasdag naar Brandweerman Sam geweest.

Heb je schema’s mbt eten/slapen?

Grappig.. de vraag over schema’s. Bij mijn oudste hield ik mij strikt aan alle regels, schema’s adviezen.. Bij elk kind werd dat ietsje minder en bij nummer 4 heb ik mij helemaal niet aan schema’s gehouden. Dat doe ik nog steeds niet! Als hij moe is gaat hij naar bed en als hij honger heeft krijgt hij eten. Het ziet er elke dag wel bijna hetzelfde uit, nu hij 15 maanden is slaapt hij wel op dezelfde tijden. Maar ik kan mij nog goed heugen dat mijn schoonzus vroeg rond 11 maanden: wanneer slaapt hij, dat ik antwoordde: euhh geen idee. Als hij moe is!

Ik herken de signalen

En in de drukte van het gezin was dat ideaal. Ik herkende zijn vermoeidheid signalen en dan sliep hij vervolgens heerlijk. Hij is ook een makkelijk kind, speelt goed, eet goed, slaapt goed… Dan doe je zoiets denk ik ook makkelijker.Q&A met mom Lonneke

Eten

Milan, Justin en Vince kregen van mij vrijwel alles vers bereid. Maar bij nummer vier kwam ik ineens krap in de tijd. Mijn man is vaker van huis omdat hij nu in Friesland werkt. Rond etenstijd moest de oudste trainen, de tweede opgehaald worden, dus werd het vaak op die dagen een potje. Bowie at niet slecht, maar was wel heel kieskeurig. Sinds hij met de pot mee eet, eet hij bijna alles. Als het maar met zorg is klaargemaakt. Simpele broccoli met aardappels, wat zijn broers alle drie lekker vinden, hoef ik Bowie niet voor te schotelen. Dan liever met ’n sausje, kruiden..tauge…

Risotto is favoriet

Risotto is zijn lievelingsgerecht. Ik ben blij dat hij zo goed eet. Hij neemt ook vaak een tweede bord en wil ook alles zelf doen. Hij heeft uiteraard ook goede voorbeelden. Onze oudste twee hebben altijd – en nog steeds, fantastisch gegeten. Vince eet ook goed, maar moet gestimuleerd worden. Een bordje voor z’n neus zetten en zelf gaan eten werkt niet. Je moet hem echt zeggen een hap te nemen. Hij is niet dol op eten, maar eet uiteindelijk wel heel zijn bord leeg, als je hem maar stimuleert. Gelukkig kan dat omdat de rest goed eet. Is wel grappig hoor. De jongste kan net zelf zijn voedsel zijn mond in krijgen en de oudste eet al netjes met mes en vork.

Apetrots

Het is hard werken, een gezin van vier. Maar ik ben apetrots op mijn kinderen en op ons als gezin. Zowel mijn man, mijn kinderen en ikzelf dragen allemaal ons steentje bij aan het wel en wee hier thuis. En het lukt ons aardig goed al zeg ik het zelf! Normen en waarden hebben een hoge prioriteit.

Een drukke, heftige periode

Begin januari heeft mijn man een poos in het gips gezeten, we gingen verhuizen in februari en ik ben in maart geopereerd aan mijn galblaas. Ik moest helaas in drie dagen tijd twee keer geopereerd worden, omdat het niet helemaal goed gegaan was. De operatie is mij echt vies tegen gevallen. We hadden deze periode een oppasmeisje in huis genomen. Ik had nooit gedacht dat ik zoiets zou doen. Het was een flinke drempel. Met mijn vriendinnen appte ik hele gesprekken over hoe schuldig ik mij voelde naar mijn kinderen toe. Moest ik het nou wel of niet doen. Zij zeiden toen, je doet dit juist voor hen!Q&A met mom Lonneke

Extra handen waren echt nodig

Ik heb altijd alles zelf gedaan, maar alleen al de voorbereiding op de verhuizing (diegene die zelf een huis gebouwd hebben weten wellicht waar ik het over heb) vroeg op een gegeven moment teveel van me. We moesten extra handen hebben, we wilden onze ouders er niet teveel mee belasten. Johanna is inmiddels alweer even weer weg en ik ben dankbaar dat ze deze periode heeft geholpen. Vooral de jongste twee hebben op deze manier niet teveel last ondervonden van de drukke 3 maanden. Ik mocht 6 weken niet tillen, ik had het niet gered zonder haar. Het heeft een hoop stress ontnomen. Maar toch is het niets voor langer.

Aanspreekpunt

Ik wil zelf het aanspreekpunt zijn voor mijn kinderen. Ik zakte door de grond als Bowie zijn armpjes opende voor haar als we aankwamen op het kinderdagverblijf, omdat ik hem niet kan pakken. Dan knuffelde ik hem, hij tilde dan zijn beentje op van pak me op. Dat vond ik vreselijk.
Ik had het schaamrood op mijn kaken als ik het consultatiebureau binnen kwam en vroeg of zij Bowie op de commode kon tillen. Ik zie ze fluisteren “dat is zo’n moeder die de nanny alles laat doen”. NEE!! Zo’n moeder ben ik absoluut niet. Ik kon het ook niet laten om daar te zeggen : ik ben geopereerd aan mijn galblaas meneer en mag 6 weken niet tillen”. . .Q&A met mom Lonneke

Tips voor toekomstige moeders

Wat ik toekomstige moeders zou willen meegeven is dat ze zich vooral niet druk moeten maken over dingen waar je vooraf geen hand op kan leggen. Alles gaat zoals het gaat. En als je het even niet weet is daar altijd wel een vriendin, collega, moeder die je advies kan geven. Maar vooral, doe wat JIJ denkt dat goed is voor JOU en JOUW kind (dus als jij die verslonsde moeder op het schoolplein wil zijn: lekker doen :p).

Niemand kan jullie vertellen wat voor jullie uiteindelijk het beste is. Gebruik het advies als een mogelijkheid en vind zelf je weg in situaties. En als het uiteindelijk niet werkt, probeer je toch weer wat anders! Neem vooral de adviezen op het consultatiebureau niet te zwaar. Ik kan daar nog wel een boek over schrijven. Ik ga daar alleen nog maar heen voor prikjes.

 

Foto credits: Lonneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *