Bij het struinen naar leuke boekjes voor Olivia viel mijn oog op de illustraties van Giraf en Vriendjes. Omdat deze zo indrukwekkend waren werd ik heel erg benieuwd naar de verhaallijn die hierbij hoorde. Ik ging op onderzoek uit en mocht de bedenker van deze avonturen de hemd van het lijf vragen.

Q&A Giraf en Vriendjes

Q; Met welke gedachten ben je Giraf en Vriendjes gestart?
A: Ik en Mark schrijven, schilderen en tekenen alles samen. Dat doen we al jaren. Toen we al meerdere prentenboeken hadden geschreven zaten we op een dag te tekenen (we tekenen en schrijven samen) en ontstonden er leuke tekeningetjes van Girafjes. Zo ontstond Giraf. Ons idee bij boeken maken is altijd hetzelfde: we willen blije, vrolijke boeken maken, waarin iedereen zichzelf kan herkennen. Wij zeggen vaak: ‘We zijn allemaal een beetje Giraf.’

We voelen ons allemaal weleens onhandig (boek: Giraf viert feest), kunnen dingen niet (boek: Giraf leert fietsen) of zijn bang (boek: Giraf gaat slapen). het is daarom ook heel leuk om aan boeken van Giraf te werken; je kunt eigenlijk gewoons schrijven over dingen die je om je heen ziet of waar je vroeger weleens tegenaan bent gelopen. En je krijgt de hele tijd nieuwe ideeën!.

Giraf en Vriendjes

Q: Wie zijn Giraf en Vriendjes?
A: Giraf en Vriendjes zijn de hoofdpersonen van de prentenboekenserie van Giraf. Giraf woont op een tropisch eiland met zijn drie vrienden Krook, Olifant en Zebra. Krook is een smulgrage drukke krokodil. Olifant is een slimme, vriendelijke Olifant. En Zebra is heel stoer en dapper en, je raadt het al, ze is een Zebra. Met zijn viertjes beleven ze allerlei avonturen, die vooral voor kinderen tussen de drie en zeven jaar heel veel leesplezier brengen.Giraf en vriendjes

De naam Giraf en Vriendjes

Q: Hoe ben je aan de naam gekomen?
A: Hoe de prentenboeken van Giraf aan hun naam zijn gekomen is natuurlijk niet zo heel ingewikkeld. Giraf, Krook, Olifant en Zebra heten (bijna) gewoon zoals ze heten. Wij vinden het leuk om ze geen naam te geven, maar alleen de dierennaam. Dit ook omdat we merken dat kinderen ook vaak een koe gewoon ‘Dag Koe’ noemen en de kat gewoon ‘Dag Poes’. Ze verzinnen vaak pas een naam voor een dier als wij het vragen. De website van Giraf, Krook, Olifant en Zebra heet http://www.Girafenvriendjes.nl en dat is simpelweg zo omdat het anders veel te lang werd, als we al hun namen noemen.

Meest verkochte item

Q: Wat is je meest verkochte item?
A: We verkopen de boeken van Giraf allemaal evenveel. En daar zijn we heel blij mee! Meestal gebeurt het namelijk dat iemand één boek van Giraf koopt omdat het thema heel belangrijk voor ze is. Als iemand een kindje heeft dat heel erg van spelen houdt dan is Giraf en de krookeritis (over net doen alsof je ziek bent) heel leuk. En als je bang bent om te gaan slapen dan is Giraf gaat slapen een mooi boek. Maar vaak na één boek krijgen we te horen dat Giraf zo leuk is, dat er inmiddels nog meer boeken van zijn gehaald voor thuis en om samen te lezen. Daar zijn we altijd heel, heel trots op!

Favoriete personage

Q: Wat is jouw favoriete personage en/of boek?
A: Ik, Marie-Louise ben dol op Krook. Hij is zo grappig! Krook denkt dat hij van alles kan, maar hij kan het niet echt heel goed (zoals taart bakken, wat hij nog nooit gedaan heeft, maar toch denkt dat hij er heel goed in is, in het boek Giraf viert feest) of hij doet net of hij ziek is, zodat hij zich lekker kan laten verwennen door Giraf (in Giraf en de krookeritis). Mark houdt enorm van Giraf, omdat hij het leuk vindt dat Giraf alles zo open en eerlijk voor het eerst meemaakt. Zoals leren fietsen, dat dan niet meteen goed gaat en wat hij dan ook eerst heel stom vindt (in Giraf leert fietsen). Heel herkenbaar! En Mark vindt Giraf zo blij en trots in het laatste boek van Giraf: Giraf schrijft! Want daar schrijft Giraf voor het eerst zijn naam. Onze dochters zijn dol op Zebra. Zij hebben ook geholpen met het bedenken van Zebra. Zo moest ze een handstand kunnen (dat kan onze dochter Jet ook heel goed) en niet een roze rokjes aan hebben, maar een paarse (want dat is de lievelingskleur van onze dochter Pie). En Maxje (onze derde dochter) bedacht dat ze niet giechelig moest zijn maar stoer en dapper (want dat zijn meisjes ook!).

Q: Ben je internationaal actief?
A: We hebben inmiddels meerdere boeken in het buitenland uitgegeven ja. Maar de serie van Giraf nog niet. Dat lijkt ons trouwens wel heel, heel leuk, dus wie weet!giraf en vriendjes

Q: Waar wordt je door geïnspireerd?
A: We worden eigenlijk vooral door enthousiaste reacties geïnspireerd. We krijgen regelmatig leuke mails, appjes of berichtjes op instagram waar we heel blij van worden. Dat zorgt dat we dan weer helemaal zin hebben in nieuwe boeken. Voor de boeken zelf kijken we goed om ons heen, wat zien we bij onze kinderen (zo heeft onze jongste zoon Lolo ons geïnspireerd voor het boek Giraf schrijft! Waarin Giraf voor het eerst zijn eigen naam leert schrijven, net als Lolo dat deed) of horen we van vrienden (in het echt en online) waar de kinderen heel druk mee zijn. Ook halen we inspiratie uit onze eigen jeugd, waar we vroeger zelf mee bezig waren. Inspiratie komt uit heel veel verschillende hoeken dus!

We worden vooral door enthousiaste reacties geïnspireerd.

Toekomstplannen Giraf en vriendjes

Q: Wat zijn je toekomstplannen omtrent de verhalen?
A: We denken dat Giraf nog wel heel veel meer avonturen gaat beleven. Dat weten we eigenlijk al zeker, want we zijn nu druk met het zesde boek van Giraf. Het eerste boek ging over bang zijn in de nacht (Giraf gaat slapen), de tweede over feest en taart bakken (Giraf viert feest), daarna kwam Giraf leert fietsen, het vierde boek ging over net doen alsof je ziek bent en je lekker laten verwennen (Giraf en de krookeritis) en als vijfde en laatste deel tot nu toe is er Giraf schrijft! Over voor het eerst je naam schrijven en daar super, super trots op zijn. Het zesde boek is nu in de maak, maar er zijn al veel meer ideeën. We zouden het enorm leuk vinden als er heel veel boeken zijn van Giraf, zodat Giraf echt een heel eigen wereld aan avonturen heeft. En dat als je ze in je kast hebt staan er een hele rij naast elkaar staat (dat lijkt me zo leuk om te zien). En natuurlijk hopen we in de toekomst dat steeds meer kinderen Giraf leren kennen en er heel enthousiast van worden. Daar gaan we ons best voor doen.Giraf en vriendjes

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?

Q: Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in je carrière?
A: We stonden een keer in de supermarkt in de rij en een kindje vertelde zijn vader alles over Giraf. Dat was heel bijzonder. En hij wist echt ALLES van Giraf. Ook dat er kleine verhaaltjes van dieren in de boeken extra verstopt zitten. En waar Zebra woont. En hij vertelde er zo leuk over! We waren helemaal ontroerd. We hebben niets gezegd, maar we waren van oor tot oor aan het grijnzen toen we aan de beurt waren voor de kassa. Wat waren we trots!!!

Wat is de leukste reactie van een klant?

Q: Wat is de leukste reactie die je van een klant hebt gekregen?
A: Dat is lastig! Door onze boeken hebben we de mazzel veel liefs en leuks mee te maken.

We vinden de pappa’s vaak heel grappig, die komen vaak even klagen bij ons, dat ze zo vaak uit Giraf moeten voorlezen. Avond na avond. Elke keer opnieuw. Ze kunnen het boek dromen. Erg grappig.

We hebben ook een keertje, bij een bezoek aan school, van een meisje een nieuwe naam gekregen. We hadden verteld dat we boeken schreven en tekenden. Dus dat we schrijvers en tekenaars waren. Ze was zo leuk aan het luisteren, liep mee naar de deur toen we weg gingen en zei dat we de leukste schrijvenaars ter wereld waren. Lief.

En de keer dat we een briefje kregen van een zesjarig jongetje, die dol was op Giraf. En dat hij een mamma had, die heel, heel lekker kon koken. Witlof. Of we een keertje kwamen mee eten. Dat was ook erg leuk.

We kunnen niet kiezen!

Giveaway!

In Samenwerking met Giraf en Vriendjes mag ik het boek ‘Giraf gaat slapen’ weggeven. Je ziet hier wat je moet doen om kans te maken op dit leuke boek. Heel veel succes!
Ik maak woensdag 1 februari een winnaar bekend.Giraf en vriendjes

Meer informatie over de leuke boeken vind je hier.

 

/ Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Giraf en Vriendjes /

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code