51 Whatsapp berichten, 17 Instagram meldingen, 17 e-mailberichten en 3 meldingen op Facebook. Dat is de stand van zaken, nadat ik 24 uur mijn telefoon heb uitgezet. 24 uur offline, hoe is dat eigenlijk? In mijn tijdschrift lees ik een artikel over een week offline zijn. Het lijkt me wel wat en terwijl ik mezelf door een enorme berg was heel worstel, besluit ik om dag mijn telefoon ook eens te laten voor wat het is. Even later gaat mijn iPhone uit. Echt h-e-l-e-m-a-a-l uit.

Offline

Het gaat eerst prima, want ik duik zo mijn bed in. De echte uitdaging begint natuurlijk, als ik ’s morgens wakker word. Ik ben gewend om mijn wekker (op mijn telefoon) uit te doen, meteen te kijken wat er in de wereld is gebeurd, terwijl ik nog lekker in dromenland was, mijn mail te checken, appjes te lezen en “snel” door mijn Instagram en Facebook te scrollen. Maar deze ochtend hoef ik dat allemaal niet te doen. Ik draai me nog een keertje om.

Offline

Nieuwsgierig

Het voelt wel een beetje raar. Doordat ik zo nieuwsgierig ben aangelegd, vraag ik me toch af of ik niet iets heel belangrijks mis vandaag. Belangrijke appjes, hilarische appjes, maar eigenlijk allemaal nutteloze en energievretende appjes.  Al snel verdwijnt dat gevoel en merk ik dat ik echt meer tijd heb, om iets te doen. Of in elk geval: de dingen gaan sneller, omdat ik niet word afgeleid door elk piepje en bliepje op mijn telefoon. Uit onderzoek is gebleken, dat je minstens 23 minuten nodig hebt, om je opnieuw te concentreren, nadat je telefoon je aandacht heeft getrokken. Ik merk dan ook dat ik er een stuk rustiger door ben, want eigenlijk krijgen we wel heel veel extra prikkels binnen. De mobiele telefoon is bijna een soort verlengstuk van onszelf geworden. Ook willen we weten of iemand ons bericht wel heeft gelezen, om onszelf vervolgens af te vragen, waarom je geen antwoord krijgt. Pfff…vermoeiend, maar helaas werkt het wel zo.

Net als “toen”

In plaats van te appen, loop ik naar het huis van een klasgenootje van mijn oudste, om te zeggen dat ze naar huis mag komen om te eten. Daarna loop ik door naar mijn loopmaatje om te checken of we vanavond nog gaan hardlopen. Want, hé, deden we dit niet zo heel lang geleden gewoon altijd op deze manier? En was dat niet gewoon net zo snel (of zelfs sneller) en gezelliger? Ik vind het leuk, maar merk ook dat ik me bijna verontschuldig, omdat mijn telefoon dus uit staat. Hmm…dat geeft te denken…

Domino effect

’s Avonds zet ik mijn telefoon even aan, omdat ik wil weten of ik berichtjes heb gehad, die ik moet beantwoorden. Ik schrik, want als een domino effect rollen de berichten binnen! Mijn dochter vraagt zich af, wat er met mijn telefoon aan de hand is! Ha, de stand van zaken zijn dus 51 berichten in Whatsapp. Ik ben toegevoegd aan twee nieuwe groepsapps en er zijn veel foto’s binnengekomen. Dan zijn er nog diverse meldingen op Instgram en Facebook en mijn dagelijkse portie post via Gmail. Ik doe mijn “rondje mobiel”, want ik ben toch wel benieuwd wat mijn laatste post van Feetjes op Instagram en Facebook hebben gedaan vandaag.  Pffff…..ik heb eigenlijk geen zin om het te lezen, kijk er vluchtig naar en sluit de apps af. Snel zet ik mijn telefoon weer uit.

Offline

Tot slot

Ik heb vandaag weer ervaren hoe het is, om geen mobiel te hebben. Gek genoeg voelt dat aanvankelijk dus raar, maar al snel is het een verademing en heb ik echt meer rust in mijn hoofd. Ik heb meer tijd om geconcentreerd iets te doen en vooral, af te maken. Voor herhaling vatbaar dus! Heb jij al eens een offline dag gehad, terwijl online nooit offline gaat? Deel je je ervaringen met ons?

Liefs,

Mascha

Fotocredits: Mascha en Pinterest

1 Comment on Online gaat nooit offline, maar ik wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *