Niet voor niets noem ik onze dochter van twee ‘de pittige peuter’. Het is een ontzettend lief kind. Maar ook o zo driftig en af en toe flink ondeugend … Een echte peuter-puber dus. Maar hoe ga je daar nou het beste mee om als ouders. Regelmatig krijg ik het compliment “wat een lief meisje”. En dat klopt helemaal. Ze is een lief en vooral sociaal meisje. Kletst met iedereen in de supermarkt. En groet iedereen die we tegen komen als we samen de hond uit gaan laten. Ook in de speeltuin loopt ze naar kindjes toe en wil ze graag samen spelen, maar ze is niet alleen maar lief… Hoe zou dat nou komen?

Driftig!

Niet voor niets heet mijn persoonlijke blog DRIFTIG. In de intro schrijf ik dan ook dat ik niet alleen een driftige, pittige peuter heb maar ook ik heb af en toe last van mijn driftige karakter. Als ik bedenk dat ik in huis iets anders wil hebben moet dat meteen heel driftig gedaan worden. De vader van de pittige peuter heeft rood haar en laat die nou bekend staan om hun temperamentvolle karakter. Vroeger beet hij uit frustratie regelmatig in het tapijt. Helaas voor hem gaat dat tegenwoordig wat lastig want we hebben geen vloerbedekking in huis 😉  Niet zo heel erg gek dat onze dochter dit dus ook heeft. Maar ondeugend zijn mag ook, op zijn tijd.

Ondeugend zijn … het hoort er bij!

Zoals elke fase is dit soms ook weer een lastige fase. Maar het hoort er helemaal bij. Je peuter leert zich te ontwikkelen, als een eigen persoontje. En dus met haar eigen willetje en een eigen mening. Dwars zijn, niet goed luisteren en koppig zijn probeer ik dan maar positief te bekijken.. De pittige peuter voelt zich op haar gemak bij ons als ouders. En dus is het ook goed dat ze dit gedrag laten zien hoe verschrikkelijk vervelend het soms ook is.

Op de opvang hebben we 10 minuten gesprekjes (jaja .. daar begint het al!) en elke keer horen we van de leidsters; je kan er van haar wel 16 op de groep hebben. Ze speelt lief met de andere kindjes, eet netjes en helpt de leidsters goed. Fantastisch!! Maar ik moet er toch echt niet aan denken, 16 pittige peuters in huis! Thuis is ze ook lief maar heeft ze ook zeker haar ondeugende streken. Als ouder moet ik dus heel wat geduld hebben. De pittige peuter moet ook leren dat ze met huilen en driftbuien niet altijd haar zin krijgt. Op deze leeftijd is ze druk bezig haar “ik” te ontwikkelen. En dus probeert ze op verschillende manieren het voor elkaar te krijgen dat het op haar manier gaat. Ze kan nog niet denken voor en om een ander. Best een heftige ontwikkelingsfase voor de peuter!

Herkenbaar toch? Wees gerust alle peuters hebben dit gedrag! Maar elke peuter heeft weer op zijn eigen manier ondeugend gedrag. Bij onze peuter werkt het om met humor en afleiding haar uit haar driftbui of ondeugende gedrag te krijgen. Maar het kan ook helpen om je peuter even tot rust te laten komen door even op de trap te zitten. Dit werkt tegenwoordig bij de pittige peuter niet meer want ze is zo slim om dan naar boven te gaan en haar speen en konijn uit bed te halen en de afspraak is toch écht dat die in bed blijven!

Voor één keer dan!

Mijn zwager Jaap Groen is fotograaf en druk bezig met een nieuwe fotoreportage “actie-reactie”. Hij wilde graag de pittige peuter gebruiken als model. En dus is hij een ochtend bij ons geweest. Nu mocht ze dus voor één keer met mijn lippenstift zichzelf mooi maken. En zelfs tekenen op een raam (bedankt! breng haar even op goede ideeën). We hebben haar natuurlijk uitgelegd dat dit alleen mag op het speciale raam van ome Jaap.

GROENfotografie.nl

De foto’s zijn fantastisch geworden. En laten volgens mij precies zien hoe het kan gaan met een ondeugende peuter in huis! Ken je dat? Het is ineens wel heel erg stil? Dan weet je dat je even moet gaan kijken!

Je begrijpt natuurlijk wel dat ik sinds dien mijn lippenstiften extra goed opberg   😉

GROENfotografie.nl

Foto credits:  http://www.groenfotografie.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *