Dit had ik zo veel eerder moeten doen! Al maanden breek ik mijn benen over al het speelgoed, met blote voeten stap ik wéér eens op een auto of duplo blokje (au!). Als we onverwacht bezoek hebben is het huis altijd een chaos en elke avond zijn we té lang bezig voordat alles weer netjes lijkt. Elke dag opnieuw trekken ze binnen no-time al het speelgoed dat ze hebben uit de speelgoedkist, om vervolgens de hele dag met slechts 3 auto’s en een klein handje duplo blokken te spelen. Met deze nieuwe methode is het huis zo veel netter én zijn Daan en Gijs veel blijer! Lees hier hoe..

je benen breken over speelgoed

Stap 1 – Opbergboxen

Pak (als je ze in huis hebt) of koop opbergboxen. Het aantal en de grootte van de boxen die je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid speelgoed die je in huis hebt. Ik gebruik zelf de doorzichtige opbergboxen van Ikea, maar je kunt natuurlijk alles gebruiken. Persoonlijk vind ik het erg makkelijk en fijn werken om 5 precies dezelfde boxen te hebben. Nummer de boxen van 1 – ?.

opbergdozen

Stap 2 – Speelgoed verzamelen

Verzamel ál het speelgoed wat je in huis hebt. Ja, echt álles! Kijk onder de bank, kamers waar je niet veel komt, onder het bed, etc.

Stap 3 – Groeperen

Groepeer soort bij soort. Dus alle auto’s/vliegtuigen/helicopters bij elkaar, treinen + treinsporen bij elkaar, blokken, puzzels, alles wat met knutselen te maken heeft, kinderboeken, poppen, speelgoeddieren, verkleedkleren, knuffels (dé knuffel mag je hier natuurlijk buiten laten), speelgoed dat geluid maakt, etc.

Stap 4 – Verdelen

Als al het speelgoed gegroepeerd is, kan het verdelen beginnen. Daan is enorm gek op auto’s, treinen, vliegtuigen, blokken stapelen en boekjes lezen. Daarom zorg ik dat dit in elke box terug komt. Ik begin met de auto’s en verdeel deze over de 5 dozen. Hij heeft een garage waar alleen kleine autootjes vanaf kunnen. Deze komt in de eerste doos. We hebben een aantal duplo achtige auto’s, waar ook een vliegtuig en helicopter bij hoort. Deze komt in doos 2. In doos 3 komen alle treinen en treinsporen. De rest van de voertuigen verdeel ik over doos 4 en 5.

Zo verzamel ik ook al het Duplo bij elkaar (voor box 1), een bak vol B-merk Duplo (voor box 3) en een doos vol houten blokken (voor box 5). Zo ga ik door met al het andere. In elke box komen wat kinderboeken, iets te puzzelen, iets te knutselen, iets wat geluid maakt, een aantal knuffels etc. De boerderijdieren hou ik wel bij elkaar, samen met de bijbehorende hekjes en andere boerderij attributen (voor box 4, want die is nog best leeg). Probeer elke box interessant te maken en zorg ook voor genoeg variatie.

Stap 5 – Opbergen

Nu is alles verdeeld. Laat box 1 in de woonkamer en ruim alle andere boxen op. Verstop de boxen ergens waar de kinderen ze niet kunnen zien. Wissel bijvoorbeeld elke week of 2 weken de box om voor de volgende. Als je het idee hebt dat je kind nog té leuk aan het spelen is met het speelgoed uit de huidige box of als je kind er op uitgekeken raakt, kun je natuurlijk ook de boxen iets eerder of later wisselen.

Het leuke aan deze methode vind ik dat mijn kinderen altijd ontzettend blij zijn als ze de ‘nieuwe’ doos met speelgoed ontdekken. Het is alsof ze een cadeautje uitpakken en allemaal nieuw speelgoed hebben! Ze spelen met speelgoed die ze normaal links laten liggen en worden enorm creatief.

Spelend kind

Tip

Neem de tijd. Als je het in 1 keer goed doet, dan ben je wel even een hele middag aan het rommelen, maar dan ben je ook klaar. Maak deze boxen op een moment dat de kinderen liggen te slapen of niet thuis zijn. Laat je niet betrappen bij het wisselen van de boxen 😉

Haal je al voor de vijfde ronde box nummer 4 tevoorschijn en er wordt nog steeds geen seconde omgekeken naar dat ene stuk speelgoed dat daar in zit? Breng het naar de kringloop of maak er een ander kind blij mee. Want waarschijnlijk zal hij/zij er nooit mee gaan spelen, tenzij hij er nog te jong voor is natuurlijk.

Voor mij is dit een enorm succes en zal niet anders meer willen! Het huis is zo veel netter, het is zo opgeruimd, het speelgoed dat bij elkaar hoort blijft nu eindelijk bij elkaar, maar misschien nog wel het belangrijkste; Daan en Gijs lijken veel blijer te spelen met wat ze hebben.

Laat je het weten als je deze methode geprobeerd hebt? Ik ben namelijk reuze benieuwd naar jullie reacties!

X, Saskia

2 Comments on O-VE-RAL speelgoed! Hier de oplossing: Jij blij + kinderen blij!

  1. Hey!
    Leuk om te lezen hoe jij dit doet. Wij hebben deze manier ook maar hebben hiervoor in de trapkast een trofastkast van de ikea staan. Hierin zitten de dozen met gesorteerd speelgoed. Goed idee om in alle boxen van alles wat te doen. Ik heb nu gesorteerd op het soort speelgoed. Box 1 is bijv alleen duplo en box 2 zitten alle puzzels etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code