Op het moment dat jullie samen de beslissing hebben genomen om zwanger te willen worden, pas je als ‘aanstaande moeder’ vaak je leefstijl al aan. Zo gaan we allemaal massaal foliumzuur suppleren, want we willen immers niet het risico lopen op een kindje met een Spina Bifida (‘open ruggetje’). En als je dan eenmaal zwanger bent pas je daarnaast ook nog eens je voedingspatroon aan. Wat ik overigens sterk aanbeveel! Maar waar we niet bij stilstaan, zijn de ‘schadelijke’ invloeden van buitenaf zoals het gebruik van nagellak. Wat velen niet weten is dat nagellak een enorm schadelijk effect kan hebben op de ontwikkeling van de foetus. In deze blog dan ook meer over de ‘schadelijke’ effecten van nagellak en de alternatieven op dit gebied.

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

Ik hoor je al denken; ‘nagellak schadelijk voor de foetus’? Maar hoe dan? En dit is vast weer iets wat ‘ik’ als aanstaande moeder NIET meer mag gebruiken. Houdt dat dan in dat ik een tijdlang moet afzien van mooie verzorgde nagels? Niks is minder maar, want er is een goed alternatief beschikbaar waarmee je jezelf en de foetus niet blootstelt aan de ‘schadelijke’ effecten die het gebruik van nagellak met zich meebrengt. Even terzijde, ik heb dan nog niet gesproken over de effecten van Gel-, en Acrylnagels.

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

Nagellak – algemene informatie

Je vraagt je wellicht af waarom je de chemicaliën uit nagellak het best kunt vermijden, zeker tijdens je zwangerschap. Daarom ging ik op onderzoek uit en heb het een en ander op een rijtje gezet.

In nagellak zitten veelal de volgende ‘schadelijke’ stoffen:

 • Tolueen
 • Dibutylftalaat (DBP)
 • Kamfer
 • Formaldehyde en Formaldehydehars
 • Triphenyl Phosphate (TPHP)
 • Ethyl Tosylamide
 • Lood
 • Parabenen
 • Xyleen

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

Tolueen en Dibutylftalaat (DPB) ?

Er zijn twee stoffen die invloed hebben op de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Veel nagellakmerken gebruiken Tolueen als oplosmiddel. Net als Dibutylftalaat (DBP), wat ook in veel nagellakken voorkomt heeft Tolueen een negatieve invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit is onderzocht door de Amerikaanse Milieubeschermingsorganisatie EPA.

Tolueen is een verdunner die ook in verf, lijm en anti-roestmiddelen zit en kan geheugenproblemen veroorzaken en blijvende schade aan verstandelijke en emotionele functies.

Dibutylftalaat is een stroperige vloeistof en een weekmaker en inmiddels verbonden binnen de Europese Unie (EU).

Kamfer ?

Kamfer in nagellak zorgt voor een flexibele laag na het drogen, echter is dit niet zonder risico. Deze stof wordt namelijk niet tegengehouden door de placenta en foetussen missen de enzymen die Kamfer afbreken. Tevens is het is aangetoond dat Kamfer in een aantal gevallen een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van miskramen. Ook al is het risico niet groot, is mijn advies om deze stof toch te vermijden.

Kamfer is een bewaarmiddel en kan leiden tot misselijkheid, inwendige irritaties en desoriëntatie.

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

Formaldehyde en Formaldehydehars ?

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om een relatie tussen Formaldehyde en geboorteafwijkingen aan te tonen wil ik jullie toch graag wijzen op de risico’s die deze stof met zich mee brengt. Mensen die hieraan zijn blootgesteld menen dat het de kans op kanker, zoals leukemie en sommige zeldzame kankersoorten in neusholtes of de bovenste luchtwegen, verhoogt. Volgens het Agency for Toxic Substances and Diseases Registry (ATSDR) is er in elk geval een verband tussen de stoffen en flinke irritaties aan ogen, neus en/of keel.

Formaldehyde is een nagelharder, wat in feite een giftig, kleurloos gas is met een hele sterke geur. De ogen en luchtwegen kunnen hierdoor geïrriteerd raken en tevens kan deze stof kanker veroorzaken. Daarnaast wordt deze stof gebruikt in allerlei harssoorten, waar flinke hoeveelheden andere chemicaliën worden bijgemengd. Mijn advies is dus; vermijden!

De stof formaldehyde hars zorgt ervoor dat de nagellak hard wordt en glanst. Maar ook is het bewezen dat deze stof kankerverwekkend is.

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

 

Triphenyl Phosphate (TPHP)

Triphenyl Phosphate, ook wel TPHP genoemd, is een hormoonverstorende chemische stof wat normaal gebruikt wordt om plastic te maken. De meeste studies die gedaan zijn naar de effecten van TPHP op het lichaam, zijn uitgevoerd op dieren en cellen en niet op mensen. Maar er is wel aangetoond dat TPHP een effect heeft op hormoonreceptoren en dat het geslachtshormonen uit balans kan brengen. TPHP valt onder de xeno-oestrogene stoffen, dit zijn chemische stoffen die dezelfde werking hebben als lichaamseigen oestrogenen, maar dan veel krachtiger. De stoffen zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, met als basis aardolie.

Parabenen ?

Parabenen zijn conserveringsmiddelen en deze stoffen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van tumoren en kunnen leiden tot hormonale problemen.

Xyleen ?

Xyleen is een chemische stof, afkomstig uit de petroleumindustrie en stoort het centrale zenuwstelsel. Daarnaast zorgt het voor irritatie van de huid, ogen, en longen.

Ethyl Tosylamide ?

Ethyl Tosylamide is een weekmaker die verbannen is in Europa in verzorgingsproducten omdat het negatieve effecten heeft. Het heeft antibiotische eigenschappen en ze zijn daardoor bang voor antibiotica resistentie.

Lood ?

Lood kan een negatief effect hebben op de hersenen: wie teveel lood binnen krijgt kan onder meer leerproblemen, taalproblemen en gedragsproblemen krijgen.

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

Nagellak – het alternatief

De nagelverzorgingsproducten van Zoya staan de gezondheid van jou en je kindje niet in de weg en is een mooi alternatief voor alle andere nagellakmerken die niet vrij zijn van schadelijke toevoegingen. Daarnaast is de Zoya Nagellak 100% vegan, dierproefvrij, plasticvrij en ‘BIG 10 Free’. Dit laatste houd in dat het vrij is van de schadelijke chemicaliën Tolueen, Dibutylftalaat, Kamfer, Formaldehyde, Formaldehyde-hars, Triphenyl Phosphate (TPHP), parabenen, Xyleen, Ethyl Tosylamide en lood.

Nog enkele facts;

 • De nagels van de modellen tijdens de New York Fashion Week (NYFW) werden verzorgd door Zoya (zie onderstaande foto). Check het magazine voor meer informatie en foto’s rondom de NYFW.
 • Er zijn maar liefst 150 verschillende kleuren beschikbaar.
 • Zoya organiseert door het gehele land regelmatig workshops en events omtrent nailtreatment.
 • Iedere maand is Zoya in bijna alle bioscopen in Nederland te vinden tijdens de Ladies Night.

Meer weten? Check dan snel de link. Op deze website kun je tevens snel en eenvoudig de Zoya Nagellak bestellen.

Nagellak tijdens de zwangerschap - Do or Don't

Veel shopplezier en tot snel weer met een nieuwe blog.

Liefs, Jacolien

Fotocredits: Zoya

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code