We weten allemaal dat het belangrijk is om consequent te zijn binnen de opvoeding.  Consequent zijn betekent dat je iets afspreekt met je kind en dat je je daar ook aan houdt. Maar het is niet altijd gemakkelijk om consequent te zijn. En moet je altijd consequent zijn?

Dreigen met een maatregel

We kennen het allemaal wel; je dreigt met een maatregel, omdat je hoopt dat je kind dan doet wat je zegt. Bijvoorbeeld: “als je nu niet opruimt, gaan we vanmiddag niet naar de speeltuin”. Maar uiteindelijk voer je de maatregel niet uit. En ga je dus toch naar de speeltuin. Wat je kind hiervan leert is dat ze niet hoeven te luisteren, omdat je de maatregel uiteindelijk toch niet uitvoert. Ik houd sowieso niet van dreigen, want eigenlijk betekent dit gewoon dat je de controle kwijt bent. Hoewel ik het wel begrijp hoor dat het gebeurd, want ik weet ook dat kinderen je soms echt tot waanzin kunnen drijven.

consequent

Wat kan je wel doen?

 • Zorg dat je niet teveel regels opstelt binnen je gezin. Je kan beter een paar regels hebben waar je je aan kan houden, dan dat je heel veel regels hebt en je je aan de helft niet houd. Gewoon omdat het er teveel zijn.
 • Neem de regels door met je kind(eren). Zodat zij ook weten wat er verwacht wordt en hier geen onduidelijkheid over kan bestaan. Schrijf ze eventueel op en hang deze op een zichtbare plek, zodat jullie elkaar er op aan kunnen spreken. Er hoeft dan ook geen discussie of twijfel over de regel(s) te ontstaan.
 • Wanneer je kinderen wat ouder zijn, is het belangrijk dat je de kinderen ook betrekt bij het opstellen van enkele regels. Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar kan je dit best al doen. Laat de kinderen dus ook hun zegje hierover doen. Op deze manier voelen zij zich serieus genomen en zullen zij zich ook meer verantwoordelijk voelen om de regels na te leven.
 • Spreek je kind(eren) er direct op aan als ze zich niet aan een regel houden. Ga naar je kind toe, maak oogcontact zodat je weet dat je kind je ook daadwerkelijk hoort.

Waarom is het nu zo belangrijk om consequent te zijn? Consequentheid zorgt voor duidelijkheid; je kind weet waar het aan toe is en wat er van hem/haar verwacht wordt. En duidelijkheid zorgt weer voor veiligheid. Pas wanneer je kind zich veilig voelt kan het zich optimaal ontwikkelen.

Moet je altijd consequent zijn?

Nee, je hoeft niet altijd consequent te zijn, maar wel duidelijk. Je mag best eens afwijken van een regel, een uitzondering maken, maar ben daar dan wel duidelijk over. Wij hebben binnen ons gezin bijvoorbeeld de afspraak dat ieder in zijn/haar eigen bed slaapt. Maar tijdens vakanties maken we wel eens een uitzondering. Een van de kinderen mag dan een nachtje bij ons in bed slapen of we slapen met één van de kinderen een nachtje in de logeerkamer. Gewoon omdat ze dat gezellig vinden. En wij eigenlijk ook! Maar we leggen dan wel duidelijk uit dat dit mag omdat het vakantie is. Soms vragen ze er ook wel eens om tijdens de schoolweken, maar dat doen we dan dus echt niet.

Vind jij het moeilijk om consequent te zijn? En ben jij consequent?

Leuk als je dit met mij wil delen.

Lieve groet,

Joyce

4 Comments on Moet je altijd consequent zijn binnen de opvoeding?

  • Dat is zeker waar.
   Een kind zal gedrag blijven herhalen (bijvoorbeeld zeuren om een snoepje),wanneer het weet dat het uiteindelijk toch zijn zin krijgt.
   Wanneer je één keer “nee” zegt en je hier vervolgens ook aan houd, zal het ongewenste gedrag op den duur stoppen. Maar makkelijk is het zeker niet om (altijd) consequent te zijn.
   Groet, Joyce

 1. Heel veel ouders reageren op een standaard manier naar hun kinderen toe. Zo ken ik iemand die haar kind altijd een tik op zijn handje gaf als hij iets stouts deed. Haar idee was het op deze manier af te leren, hij kreeg immers een tik. Echter was het juist zo dat hij na een tijdje iets stouts deed en dan naar zijn moeder toe kwam lopen, zijn hand om hoog deed om die tik te krijgen. Naar mijn mening moeten er ook een uitleg bij komen, waarom het fout is. Misschien is dat zelfs beter dan gewoon een tik te geven aan het kind.

  • Hallo Naomi,
   Dank voor je reactie.
   Een tik uitdelen is nooit de juiste manier.
   Daarmee leer je je kind namelijk dat een tik uitdelen ‘ok’ is.
   Je geeft hiermee het slechte voorbeeld.En een kind snapt niet waarom het een tik krijgt als je er geen uitleg bij geeft.Zoals je zelf ook al aangeeft.
   Wanneer een kind ongewenst gedrag laat zien, dien je kort maar duidelijk te zeggen dat het hiermee moet stoppen(bijvoorbeeld,”ik wil dat je stopt met het gooien van de blokken”, zodat het kind weet waar het mee moet stoppen en dien je een alternatief te geven. Bijvoorbeeld: “je mag bouwen met de blokken”. Zodat je kind weet wat het WEL mag doen. Wanneer je kind het dan toch blijft doen, volgt een consequentie, zoals bijvoorbeeld de blokken even 10 minuten wegleggen. Daarna krijgt het kind weer de kans om opnieuw met de blokken te spelen.
   Groet, Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *