Onlangs trok Michelle er even tussenuit met haar gezinnetje en enkele bevriende koppels met kids. Benieuwd hoe haar minivakantie in de Belgische Ardennen eruit zag? Lees dan snel verder en bekijk zeker ook haar tips en tricks.

Minivakantie in de Ardennen

Een tijdje geleden beslisten we samen met twee bevriende koppels om Nieuwjaar te vieren in de Ardennen. We gingen al enkele keren samen op vakantie en dat was altijd al superleuk. Nieuwjaar leek ons dus het uitgelezen moment om nog eens wat te plannen en we voegden er meteen enkele dagen aan toe zodat het een minivakantie zou worden.

Op reis met andere ouders

Het leuke aan reizen met andere ouders is dat je in hetzelfde schuitje zit. Dat klinkt nu wel heel erg negatief, maar ik bedoel dit echt wel positief. Je merkt dat het overal een beetje hetzelfde is. Zo wilden we bij Nieuwjaar aan de soep beginnen, maar Cécile werd wakker. Even later werden de andere kinderen ook wakker en zo moest er om de beurt wel iemand van tafel. Na een dertigtal minuten konden we eindelijk aan onze soep beginnen en was het voor de rest van de avond rustig. Als je op zulke momenten in het gezelschap bent van mensen zonder kinderen, is dat wel vervelend, maar nu konden we er om lachen. 🙂

Activiteiten aangepast aan de kinderen

Het voordeel als je met andere ouders reist, is dat je je activiteiten spontaan zal aanpassen aan de kinderen. Ons gezelschap bestond uit kindjes tussen de 9 maanden en 3 jaar oud. Het slaapritme van onze kinderen kwam nagenoeg overeen. We konden ze dus op gelijke tijdstippen eten geven, wassen en in het bedje steken.

Minivakantie

1. Stevig wandelen

Toen we beslisten om een wandeling te maken, was er enig organisatietalent nodig. Veel handen maken het werk licht en zo maakte mijn man groentepap voor de allerkleinste boelekes. We voorzagen uiteraard ook voldoende pampers, drinken en eten voor onderweg. Met een kinderwagen op het heuvelachtige landschap flaneren was geen optie. De drie kleinsten vertoefden daarom heerlijk in hun draagzak. Het kindje van 3 kon zelf stappen, maar te ver konden we daarom ook niet gaan.

Drassig parcours

We planden op de tweede dag om een wandeling van ongeveer 7 km te maken. Omdat het eerder gesneeuwd had en al die sneeuw nu gesmolten was, kwamen we al snel tot de ontdekking dat onze voorziene route erg drassig was. Het modderige pad zorgde voor heel wat ongemakken.

Op een bepaald moment stonden we voor een megagrote plas en konden we er niet door. Een beetje teambuilding dan maar, door elkaar handjes te geven, geraakten we wel een stukje verder, maar uiteindelijk kozen we een alternatieve route. Zo klauterden we gepakt en gezakt, met kind en zwangere vrouw (één van de vrouwen was dan ook nog in verwachting), over de prikkeldraad van een wei. Op die manier konden we toch al een stuk verder geraken. Intussen werd het etenstijd en kregen de kleintjes honger. Helaas was er op de wandelroute geen cafeetje te bespeuren. Improviseren dan maar! Wat verderop zagen we een bank: ideaal om de kinderen eten te geven en ja…ook even te verversen.

Ninglinspo, een uitdaging met een baby

Onze tocht ging verder op de modderige weggetjes. Een koppel besloot om terug te keren, omdat het te vermoeiend werd voor hun driejarig zoontje. Doordat het parcours zoveel hindernissen bevatte, duurde onze wandeling veel langer dan verwacht en was alles dus ook vermoeiender. Zeker voor een driejarig ventje.

Alternatieve route

Een halfuurtje later kwamen we erop uit dat de weg, die we normaal moesten inslaan, nu verhinderd werd door een hevige waterstroom. Terugkeren vonden we een beetje gek en daarom was het alternatief een andere route. Die andere route was die van de Ninglinspo. Voor alle mensen die deze wandeling al eens gedaan hebben: jullie kunnen ongetwijfeld beamen dat dit niet van de poes is.

Te gevaarlijk?

Als je je bedenkt dat het overal zeer glad en glibberig was en we een baby en een peuter met ons meedroegen, lijkt het wel helemaal te gek dat we deze wandeling deden. Ik geef dan ook heel eerlijk toe dat ik op sommige momenten zeer angstig was. We moesten ons vasthouden aan takken en stenen om niet uit te glijden. Als ik naar beneden keek, zag ik het water in de rivier razendsnel stromen en tegen de rotsblokken gutsen. Ik had dus al een aantal rampscenario’s in mijn hoofd, moet je weten.

 

Het liefst van al droeg ik mijn dochtertje zelf, maar ik moest mijn man vertrouwen. Hij zou er namelijk voor zorgen dat we allemaal zonder al te veel kleerscheuren thuis zouden geraken. Na maar liefst 11 km en 4 uur later, arriveerden we eindelijk weer aan ons vakantiehuis. Het was een pittige wandeling, maar een avontuur om nooit te vergeten. Of het gevaarlijk was? Zeker weten, maar achteraf gezien zou ik het zeker opnieuw doen. 🙂

Minivakantie

2. Spelletjes

De volgende dagen beslisten we om het wat rustiger aan te doen. Bij aankomst in ons vakantiehuis voorzagen we meteen een speelhoekje voor de kinderen. De kinderen vonden het zalig om met het speelgoed van elkaar te spelen.

Minivakantie

Op oudejaarsavond, wanneer de kids in hun bedje lagen, was het cadeautjestijd voor de ouders. Iedereen kocht een cadeautje en we openden de pakjes aan de hand van spelletjes. Zo leuk!

3. Dansen

Uit de televisie schelden elke dag kinderliedjes. Het kind in mij kwam ook naar boven. We dansten met de kinderen – ik met mijn baby op de arm – op Plop, Maya, Samson & Gert en we zongen luidkeels mee. Zalig toch?

4. Wandelen

Ik kom even terug op de activiteit wandelen. Als je niet van plan bent om zo’n stevige wandeling te doen als ik hierboven beschreef, kan je er uiteraard voor kiezen om een kortere wandeling te maken. Zo maakten we tussen al het spelen, dansen en zingen in ook een kortere wandeling.

Bovendien bezochten we de watervallen van Coo. Het park zelf was niet open, maar we konden er wel een stukje wandelen, iets eten en wat drinken.

Tips & Tricks voor een onvergetelijke minivakantie

Zo, hopelijk heb ik jullie enigszins kunnen inspireren qua activiteitjes op een vakantie als de onze. Misschien deed ik jullie wel zin krijgen om er ook enkele dagen tussenuit te glippen. Daarom nog even mijn tips & tricks op een rijtje voor een zorgeloze minivakantie in de Belgische Ardennen met je kids.

  1. Zorg ervoor dat je gepakt en gezakt bent. Of je nu maar vier dagen, een week of twee weken op vakantie gaat, met kinderen heb je zoveel nodig. Maak vooraf een checklist en voorzie voldoende reservekleertjes om te voorkomen dat je ter plaatse de was nog moet doen.
  2. Neem een laptop mee en voldoende speelgoed. Via je laptop kan je heel makkelijk muziek en filmpjes streamen. Fun gegarandeerd. Als je voldoende speelgoed voorziet, kunnen de kinderen zich ook even alleen amuseren.
  3. Zorg dat je niet helemaal in de middle of nowhere zit. Wij wilden graag rustig en wat afgelegen zitten (niet in een woonwijk ofzo), maar ook niet te ver van een grootwarenhuis, een apotheker etc. Ook al dachten we dat we alles bij hadden, toch liepen we dagelijks wel even naar de winkel om nog wat dingetjes te halen, vooral voor de kinderen dan.
  4. Zorg voor goede stapschoenen. Als je naar de Ardennen gaat, wil je ongetwijfeld genieten van het mooie landschap en veel wandelen. Vergeet dan zeker geen goede wandelschoenen in te pakken.
  5. Een degelijke draagzak en/of rugzak. Onze draagzak was misschien niet helemaal super om zolang mee te wandelen. Voor Cécile ging het nog net. Als je echt graag meerdere uren wandelt en zeker als je reist met een peuter, schaf je je best een degelijke backpack draagzak aan. Ons reisgezelschap had er eentje van Deuter. Je vindt de rugdragers makkelijk online of in A.S. Adventure.
  6. Reis je in gezelschap? Reis dan met vrienden die zelf ook kinderen hebben. Zoals ik al in mijn blogpost vertelde, waren we zeer blij dat ons gezelschap uit andere moeders en vaders bestond. Je deelt daardoor automatisch heel wat dingen. Mensen die zelf kinderen hebben, begrijpen elkaar gewoon beter.

Benieuwd naar meer foto’s van ons reisje? Bekijk dan zeker mijn Instagrampagina.

Liefs

Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code