Welke herinneringen van vroeger zijn jou het meest bijgebleven? Mijn mooiste herinneringen hebben stuk voor stuk te maken met buiten zijn en de natuur. Stekelbaarsjes vangen in de beek, hutten bouwen en kamperen. Tegenwoordig is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Kinderen speelden nog nooit zo weinig buiten als nu. Jammer, toch?

Buitenkind pur sang

Isa is een buitenkind pur sang. Als ik aan Isa vraag wat ze vandaag wil doen, wil ze standaard naar buiten. Isa geniet ook ontzettend van de natuur en we gaan dan ook vaak op zoek naar mooie, nieuwe plekjes. Zeker nu we een hond hebben, zijn we regelmatig in het bos te vinden. Isa kijkt haar ogen uit en roept de hele tijd hoe mooi ze het vindt. Ze blijft meestal ook aan één stuk door rennen en klimmen en voelt zich echt vrij. En dat is precies wat de natuur en buiten zijn met je doet.

Maasvallei Stevensweert

Naar buiten, waarom?

De natuur geeft kinderen een gevoel van ruimte en vrijheid, een gevoel dat ze binnenshuis vaak missen. Ze leren de natuur bovendien ook kennen en hem te waarderen. Maar de natuur heeft nog veel meer voordelen, zowel lichamelijk als psychisch. En toch speelden nog nooit zo weinig kinderen buiten als nu. De digitale wereld is veel te interessant en binnen spelen is natuurlijk veiliger dan buiten. Er is ook nog maar weinig ruimte voor kinderen om echt veilig buiten te spelen. Een goed alternatief is dan om naar het bos of een natuurgebied te gaan!

OERRR

Zo gingen wij laatst wandelen in de Maasvallei bij Stevensweert. Dit is een prachtig natuurgebied, inclusief een 300 jaar oude graanmolen. Bij de graanmolen ligt een brasserie waar je tussendoor lekker kunt gaan eten. De kids kunnen ondertussen spelen in de OERRR speelnatuur. Echt heel erg leuk gemaakt, en zo kwam ik op de website van OERRR terecht! OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur laat ontdekken. Op deze manier wil Natuurmonumenten kinderen en hun ouders stimuleren om vaker naar buiten te gaan. Dus heb je even geen inspiratie, check dan de website!

Maasvallei Stevensweert

De keerzijde van een buitenkind zijn: teken

Nu is er ook een keerzijde aan dat hele buiten zijn. Isa heeft deze twee weken geleden aan den lijve mogen ondervinden. Ze had een teek! Hij zat al goed vast en het was dus belangrijk dat hij er zo snel mogelijk uit moest. De reden hiervoor is dat sommige teken een bacterie met zich meedragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Laat ik nu net alleen thuis zijn met Isa die dag, dus ik moest zelf aan de slag met de tekentang. Horror! Op de website van Lymenet lees je precies hoe je een teek hoort te verwijderen en met dit stappenplan (en een zakje chips) lukte het dan ook eenvoudig om de teek te verwijderen. Teken bijten zich het liefst vast achter de oren, bij de haargrens, in de oksels, de knieholtes of de bilspleet. Deze plekjes controleren we nu iedere avond.

Maasvallei Stevensweert

Wat vind jij?

Wat ik Isa aan natuur kán meegeven, wil ik ook meegeven. En gelukkig heeft ze de liefde voor buiten zijn van ons geërfd. Hoe zit dat bij jullie? Houdt jouw kind net zo van de natuur? En vinden jullie buiten spelen (in de natuur) net zo belangrijk als ik? Ik ben benieuwd!

X
Simone

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code