Kinderen zijn uitgegroeid tot de belangrijkste doelgroep voor de voedingsindustrie. Zo lijkt het althans als je met je kind langs de schappen van je supermarkt loopt. Hoe jonger de consumenten, hoe groter de kans dat ze voor een bepaald product kiezen. Ze worden gelokt door vriendelijk lachende beertjes of prachtige prinsessen op de verpakking, oftewel: kindermarketing.

Maar mam, ik wil een ‘Frozen’-toetje!

>> LEES OOK: Maart Musthaves

Koekjes met Disney-prinsessen, Spongebob-pasta’s, yoghurt vol met suiker met Frozen-figuurtjes op de verpakking … Het zijn slechts enkele voorbeelden van producten met kindermarketing. En met kindermarketing bedoel ik dan reclame of verpakkingsmaterialen die er specifiek op gericht zijn om kinderen te triggeren.

Zo’n doos Frosties met een enthousiaste tijger erop of koekjes met een kleurrijke verpakking hebben een enorme aantrekkingskracht. Dat terwijl de arme kinderen nog te jong zijn om te beseffen hoe ze feitelijk in de maling worden genomen. Zo wil mijn peuter alleen maar Dora-pasta eten. Want ja, ze denkt dat de andere pasta niet hetzelfde smaakt, omdat daar geen cartoonfiguur met stompzinnige smile op staat. En dat is dan nog maar pasta … Regelmatig zie ik moedeloze ouders met een gillende kleuter die languit in de Albert Heijn ligt omdat er geen tijger-Cheetos gekocht worden.

Het is een utopie, maar als het aan mij lag, zou kindermarketing helemaal verboden moeten zijn. Of zich beperken tot de gezonde voeding uit de ‘Schijf van Vijf’, in plaats van alle caloriebommen en vet- of suikerhoudende troep. Zou het niet mooi zijn als de voedingsindustrie ons als goedwillende ouders meer zou helpen om gezond eten en drinken aan te prijzen aan onze kroost? Saaie, onaantrekkelijke verpakkingen voor alle ongezonde rotzooi en kleurtjes en figuurtjes exclusief voor gezonde voeding? Wat een feest zou boodschappen doen met de kleine dan worden!

 

Liefs,

Dilva

Instagraam: @dilvacolbie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *