Maagzuur is een veelvoorkomende zwangerschapsklacht. Een vervelende bijkomstigheid die die meeste mom’s to be erbij cadeau krijgen. Maar hoe voorkom je dit? En als je er dan toch last van hebt, wat kan je eraan doen? Kirsten deelt vandaag hoe het ontstaat en de do’s & don’ts. 

Vannacht was het weer raak.

En daarmee bedoel ik de hete stroom lava die vanuit mijn maag opborrelt en zich vervolgens een uitweg zoekt via de slokdarm omhoog. Mijn brein ondertussen afvragend of de brandende substantie dit keer wel zijn kans grijpt om uit te barsten. Hetzij in een emmer, in het toilet of gewoon in bed? Net op het moment dat ik denk dat ik dit keer in het maagzuur zal stikken, zakt het weer af.

Ik probeerde verschillende houdingen. Op de linkerzij? Zittend slapen? Met de rechterarm gebogen over het hoofd, zodat ik meer ruimte creëer tussen de ribben? Of is deze houding toch beter om uit te oefenen met de linkerarm gebogen over het hoofd? Met als gevolg een geïrriteerde bed partner (tevens de vader van het kind mensen, geen paniek), die na een aantal weken mijn yoga oefeningen midden in de nacht een beetje zat werd. Terwijl die ze voorheen toch wel kon waarderen..

In mijn omgeving riep men: ‘Neem toch gewoon een ‘Rennie’! Ik ben echter een verpleegkundige die niet meteen in het medicijnkastje duikt. maagzuur en zwangerschapNee ik ga eerst zelf ‘dokteren’. En naast deze lichte vorm van eigenwijsheid, slik ik liever een natuurlijk middel dan een synthetisch medicijn. En als ik het kan oplossen met het wel of niet eten van bepaalde voeding, geef ik daar nog liever de voorkeur aan. Ik besloot dat het tijd werd voor wat onderzoek. Want wat kun je nou het beste wel en niet eten als je baby de ruimte van je maag heeft ingenomen? Ik zocht het voor je uit!

Ten eerste ben ik even in de anatomie van het lichaam gedoken. Want waarom maakt het lichaam eigenlijk maagzuur aan?

Maagzuur heeft onder andere de functie om je voedsel (voor een deel) te verteren, zodat het in de volgende fase van het spijsverteringssysteem beter kan worden opgenomen in het lichaam. In de loop van de zwangerschap groeit de baarmoeder, waardoor de zure bijtende maaginhoud de slokdarm in wordt geduwd. Omdat de maag een beschermlaag heeft, voel je deze substantie gelukkig niet, zolang het maar in de maag blijft! Onze slokdarm heeft deze beschermlaag echter niet, waardoor je de irritatie van deze zure brij helaas wel opmerkt.

The do’s and the dont’s:

Laten we starten met de ‘dont’s’. Wat misschien voor de hand ligt, maar voor zwangere vrouwen wellicht moeilijk is om te weerstaan (cravings!!!) is het eten van vet voedsel. Vet voedsel is voor de maag moeilijk om te verteren. Dat heeft als gevolg dat het ten eerste langer duurt om te verteren en ten tweede is er meer maagzuur nodig om het te verteren. Ook het eten van grote porties is een no go. Hoe meer voedsel in de maag, hoe meer maagzuur de maag aanmaakt.

De volgende voedingsmiddelen prikkelen de maag tot het aanmaken van maagzuur. Deze producten kun je dus beter vermijden:

 • Gekruid eten
 • Sinaasappelsap en andere zure fruitsoorten
 • Koffie
 • Koolzuurhoudende frisdranken, koolzuur wil de buik uit en veroorzaakt daarom oprispingen. Daarnaast zorg koolzuur ervoor dat het klepje tussen de slokdarm en maag verslapt, waardoor het zuur makkelijker de slokdarm in kan stromen.
 • Augurken
 • Uien
 • Chocolade (sorry!!)
 • Pepermunt
 • Koolsoorten (behalve broccoli en bloemkool)
 • Melk bindt het maagzuur maar tijdelijk, daarna wordt er juist meer maagzuur aangemaakt. Melk kan dus beter worden vermeden.

Let’s do this!

Licht verteerbaar voedsel is het beste om te eten bij een teveel aan maagzuur. Op deze manier hoeft je maag niet te veel ‘moeite’ te doen om het voedsel te verteren. Onder licht verteerbaar voedsel verstaat men:

 • Gekookte groente
 • Beschuit (Nee, niet met muisjes)
 • Vezelrijke voedingsmiddelen (Brood, pasta, zilvervliesrijst)
 • Magere kaas, zoals Hüttenkäse
 • Mager vlees, zoals kipfilet en rundergehakt
 • Magere vis, zoals kabeljauw

Overige tips:

 • Drink niet bij het eten, geef je maag de kans om het voedsel te verteren.
 • Ga niet meteen na het eten liggen. En eet niets meer 3 uur voor het slapen gaan.
 • Eet meer en kleine porties op een dag.

Recept

Op dit moment ben ik 39 weken zwanger. Om het maagzuur tegen te gaan, drink ik water met munt en komkommer. Lekker fris en tegelijkertijd zacht voor de maag!

maagzuurHeb jij ook tips of recepten om maagzuur tegen te gaan tijdens de zwangerschap? Laat het me weten!

 

 

1 Comment on Maagzuur. Een veel voorkomende zwangerschapsklacht

 1. Als acupuncturist gespecialiseerd in zwangere vrouwen (En ook nog 2 jr verloskunde gestudeerd) krijg ik het maagzuur heel makkelijk weg. Chinees gezien zit er meestal hitte in de maag (meridiaan) en een op maat gemaakt voedingsadvies geef ik er bij. Ze krijgt plakkers op het acupunt dat het maagzuur weghaalt en die blijven een week zitten waardoor ze er lange tijd profijt van heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code