Een kleurtje op je lippen, het lijkt zo onschuldig, maar wist je al dat lipstick in werkelijkheid veel schadelijke stoffen bevat, die zowel jouw gezondheid als die van je eventuele ongeboren kind kunnen schaden? Gelukkig bestaat er een alternatief! In deze blogpost vertel ik je er meer over.

Lipstick: do or don’t?

Schadelijke stoffen in lipstick

Steeds meer mensen zijn bezig met hun gezondheid en passen hun levensstijl aan. Het lijkt erop dat we met z’n allen steeds meer het belang van gezonde voeding inzien. Hoe hard we echter ook bezig zijn de ‘inside’ te veranderen, we staan er meestal niet bij stil dat we via de ‘outside’ ook veel schadelijke stoffen binnenkrijgen, zowel via de luchtwegen als de huid. En laat de huid nou net het grootste orgaan van ons lichaam zijn. Tja, je voelt hem wellicht al aankomen …  Via de huid worden bepaalde stoffen dus grotendeels opgenomen in ons lichaam, waar ze op hun beurt hun werk gaan doen en zich zelfs kunnen opstapelen.

Eerder schreef ik al een blogpost over de schadelijke effecten van nagellak (tijdens de zwangerschap). Je leest hem terug via deze link.

Zoals jullie wellicht al hebben opgemerkt, bestaan er vele merken met lipstick in hun assortiment. Lipstick is verkrijgbaar in de meest prachtige kleuren en designs. Waar we echter niet bij stilstaan, is dat deze lipsticks veelal een hoog gehalte aan lood en plastic bevatten, die de gezondheid kunnen schaden.

No plastic in cosmetics

Lood en (micro)plastics

Zo kan lood een negatief effect hebben op de hersenen. Wie te veel lood binnenkrijgt, kan onder meer leerproblemen, taalproblemen en gedragsproblemen krijgen.

(Micro)plastics zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar worden via de lippen opgenomen in het lichaam of in het ergste geval in het lichaam van degene die je kust. Tot slot zijn (micro)plastics ook zeer schadelijk voor het milieu. Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af wat de relatie is tussen lipstick en het milieu? Nou, dat is heel eenvoudig. Als wij vrouwen onze make-up verwijderen, komt die doorgaans via de gootsteen in de waterleiding terecht, waarna het water vervolgens ‘gezuiverd’ wordt. Chemische stoffen zoals lood en microplastics kunnen echter niet verwijderd worden, waardoor ons drinkwater deze stoffen bevat. Dit moeten wij niet willen voor onze gezondheid, het milieu, het klimaat, de dieren en de aarde! Daarom is de Plastic Soup Foundation afgelopen februari een actie gestart rond plasticdeeltjes in lipstick. De actie kende een enorm bereik.

Looks can kill Kiss of death

Het alternatief

Gelukkig is er een alternatief! Er bestaat namelijk lipstick die vrij is van lood en plastic. De lipstick is bovendien dierproefvrij en bevat geen hormoonverstorende stoffen. 

Zoya bewuste keus

Het gaat om het merk Zoya, dat naast verantwoorde nagellak ook een prachtige lipstickcollectie in het assortiment heeft opgenomen, inmiddels bestaande uit 23 kleuren. De lipstick is verkrijgbaar via deze link.

Lipstick

Tips

Nog geen cadeau voor de feestdagen? Zoya heeft prachtige giftsets, bestaande uit een nagellak en lipstick. Welke vrouw wordt hier nou niet blij van? Shop de sets eenvoudig en snel via deze link.

cadeauset

Facts

  • Zoya organiseert in het hele land regelmatig workshops en events omtrent nailtreatment.
  • Iedere maand is Zoya in bijna alle bioscopen in Nederland te vinden tijdens de Ladies Night.

Meer weten? Check dan zeker deze link.

Veel shopplezier en hopelijk tot snel met weer een nieuwe blogpost!

Liefs, Jacolien

Bron en Fotocredits by Zoya & Beat the Microbeat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code