Mijn Opruimboek is het praktische werkboek dat ervoor zorgt dat je stap voor stap je woning kan opruimen, oprommelen en ont-spullen. Er zijn zoveel termen om te zeggen dat je afscheid wilt nemen van overtollige of ongebruikte spullen. Het is dus ook zo dat er wereldwijd uiteenlopende methodes bestaan om deze opruim aan te pakken, maar zijn ze allemaal even doeltreffend? 

De meest gekende technieken:

Inpakmethode

Techniek: Pak de volledige inhoud van je woning in, net zoals bij een verhuis. Ga daarna stelselmatig alleen uitpakken wat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Na drie maanden kan je dan afscheid nemen van alles wat niet uitgepakt is.

Pluspunten:

  • Di is een zeer efficiënte techniek, maar voor de meeste gezinnen is deze wel “vrij” extreem.

Minpunten:

  • Doordat je echt alles moet gaan inpakken, is deze zeer tijdrovend.
  • Dit systeem is natuurlijk ook kostelijk. Je moet rekening houden met materiaal dat nodig is om alles in te pakken.
  • Deze techniek is vooral gebaseerd op landen waar de seizoenen niet zo extreem wisselen. Door onze vier seizoenen zou je deze actie dus al twee of drie keer moeten herhalen.

1x/dag

Techniek: Je gooit elke dag één ding weg. Je bepaalt zelf wat en hoeveel je weggooit. Dit kan dus van een grote zak kleding (= 1 stuk) variëren tot één tandenstoker (= 1 stuk).

Pluspunten:

  • Het is een zeer eenvoudig systeem waarin je weinig of geen fouten kan maken.

Minpunten:

  • Deze techniek gaat zeer traag van start. De eerste vijf à zes dagen heb je echt zin om veel meer te doen, mensen veranderen deze techniek dus zeer snel en komen zichzelf dan tegen aan het einde van de maand.
  • Door de zeer trage start is er ook geen visuele uitdaging. Je raakt dus snel ontmoedigd en geeft het hierdoor snel op.

KonMari

Techniek: Marie Kondo vertrekt vanuit het idee “Wat wil je bewaren?” Haar vraagstelling is tweeledig. Eerst stel je jezelf de volgende vraag: “Heb ik dit nodig?” En daaropvolgend: “Word ik hier gelukkig van?” Met deze twee vragen kan je per categorie doorheen je woning aan de slag gaan.

Pluspunten:

  • Er zijn verschillende boeken beschikbaar. Deze Japanse opruimgoeroe heeft ondertussen een volledig arsenaal aan app’s, websites en groepen die je info kunnen geven.

Minpunten:

  • Er is een mentaliteitsverschil in Japan en Europa:
    • Weinig woonruimte in Japan vs. veel ruimere woningen in Europa. Japan staat erom gekend zeer kleine huisje te hebben. Deze mensen hebben dus reeds aan de start veel minder spullen dan wij in Europa.
    • Afscheid nemen van dingen op de traditionele Japanse manier vs. de Europese manier van weggooien. Dit lees je ook zeer duidelijk in haar boeken. Wij gooien dingen weg zonder er verder aandacht aan te geven. In Japan komt hier een dankbaarheidsritueel aan te pas.
  • Het verzamelen van de categorieën in je woning is z’n grote klus dat men de moed vaak al verliest nog voor de opruim start.

Opruim maandspel

Techniek: Doe elke dag van de maand het identiek aantal stuks als de datum weg. Op de eerste dag van de maand gooi je dus één ding weg, op de tiende dag doe je tien dingen weg, enzovoort. Je beslist zelf hoe groot je stuks zijn. Dit is ook meteen het addertje onder het gras!

Pluspunten:

  • Het is zeer eenvoudig in het begin. Dit komt er p neer dat je dus op de eerste dag van de maand één ding weggooit. Op de tiende dag van de maand gooi je tien dingen weg en op de dertigste dag moet je dus dertig dingen verzamelen om weg te gooien.
  • Je kan veel motiverende Facebookgroepen vinden om dit spel te spelen.

Minpunten:

  • Je verliest de motivatie snel. Dit is ook een techniek die visueel niet echt vooruit gaat.
  • Door de trage start komen veel deelnemers niet verder dan dag vijftien.

Dozenmethode

Techniek: Voorzie drie of vier dozen waarin je al je spullen zal onderverdelen. De dozen zijn ingedeeld als volgt: weggooien, bewaren, weggeven/verkopen (verplaatsen). Je krijgt direct een duidelijk overzicht en je hebt definitieve keuzes gemaakt.

Pluspunten:

  • Een zeer simpele maar ook flexibele techniek voor mensen die niet direct de extreemste keuzes willen maken.
  • Door deze keuzemogelijkheden in te voeren in je opruimsysteem blijkt ze het meest doeltreffende te zijn.

Minpunten:

  • Je moet de opruim volledig afwerken! Er mogen geen dozen met materiaal in de garage blijven staan.
  • Je moet de tijdsbesteding duidelijk afbakenen, zodat je jezelf hierin niet verliest.

Mijn opruimboek

Dit boek is gebaseerd op de combinatie van de dozenmethode en de vraagstelling uit de KonMari-methode. Hierdoor heb ik een zeer toegankelijke en vooral efficiënte opruimwijze opgezet. Mijn opruimboek bestaat uit twaalf hoofdstukken met afvinklijst. Elke plaats in je woning wordt onder handen genomen. Er is per hoofdstuk een planning voorzien en er wordt ook een ideale tijdsbesteding aangereikt. Op deze manier worden de nadelen van beide methodes tot het minimum herleid. Enkel de voordelen blijven over!

Wie gaat er mee de opruimuitdaging aan?

Winactie

Wij zijn natuurlijk ontzettend trots dat Tina, een van onze bloggers, haar eigen boek heeft uitgebracht. In samenwerking met haar mogen wij een boek weggeven aan een van onze trouwe volgers. Maar wat moet je daarvoor doen?

 

– Like de Facebookpagina van Onlinelifestylemagazine,
– Like het bericht,
– Laat via een comment weten waarom jij de prijs wilt winnen

Succes lieve volgers!

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van “Mijn Opruimboek”.

Voor meer tips en technieken rond het opruimen van allerlei dingen kan je vrijblijvend terecht op de Facebookpagina 365x opruimen.

Veel succes!

Tina, Opruimcoach