“Wat ben je toch vervelend!” “Ga zelf eens iets doen!” Herkenbaar? Je kind dat steeds om aandacht vraagt, aan je been hangt, dingen doet die niet mogen of zeurt. Maar is je kind dan vervelend? Of is het zich aan het vervelen? 2 woorden die veel op elkaar lijken, qua schrijfwijze dan, maar toch een wereld van verschil zijn in betekenis.

Vervelen of vervelend?

Kinderen vervelen zich soms gewoon. En dat dit af en toe lastig en storend kan zijn en boosheid en irritatie kan oproepen bij de ouder(s) is begrijpelijk. Maar betekent dit dat de verveling dus opgeheven moet worden? En zo ja, moeten de ouders daar een rol in spelen?

vervelen

Waarom het goed is wanneer je kind zich verveeld

Wist je dat het helemaal niet erg is dat een kind zich af en toe verveelt en dat het juist de creativiteit ten goede komt? Kinderen die zich vervelen willen we vaak graag op weg helpen, zodat ze niet meer zeuren en weer wat gaan doen. Maar probeer ook eens om niet meteen allerlei ideeën aan te dragen en je kind(eren) zelf iets te laten bedenken. En als het na een tijdje echt niet lukt, kan je natuurlijk je kind best op weg helpen en stimuleren, maar doe dit vooral niet te snel. Je kind wordt hierdoor namelijk niet zelf gestimuleerd om de verveling op te heffen.

Waarom verveelt een kind zich?

Verveling kan een uiting zijn van boosheid of teleurstelling. Het kind wil bijvoorbeeld een spel doen met de ouder, maar deze heeft geen tijd. Of je kind had zich verheugd om ergens naartoe te gaan, maar dit kan door omstandigheden niet doorgaan. Een paar dagen voordat een kind ziek wordt, kan het al enorm hangerig zijn en het lijkt daardoor dat je kind zich verveelt, maar het voelt zich dan gewoon al niet lekker. En zo kan ook vermoeidheid leiden tot verveling. Je kind kan ook heel passief lijken, maar ondertussen best heel actief zijn. Wanneer het bijvoorbeeld op de bank hangt en voor zich uit staart, is het wellicht gewoon alle indrukken van de dag aan het verwerken en dus druk aan het nadenken. Of je kind is gewoon lekker aan het fantaseren of dagdromen. Het is belangrijk dat je dit onderscheid kan maken als ouder, want wanneer je dan steeds aandringt om iets te gaan doen, kan dit voor je kind heel storend zijn.

Sommige kinderen hebben gewoonweg nooit geleerd zichzelf te vermaken omdat ze altijd bezig gehouden werden door de ouder(s) die steeds allerlei spel aanbieden of je kind heeft het zo druk met allerlei activiteiten zoals sporten, buitenschoolse opvang, spelen bij vriendjes, dat wanneer dit wegvalt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, ze zich dan niet zelf kunnen vermaken. Aanhoudende verveling kan ook ontstaan wanneer het speelgoed van je kind niet voldoende uitdaging biedt. En wanneer je kind juist teveel speelgoed heeft, kan het zich ook vervelen. Dit heeft dan te maken met het feit dat je kind niet kan kiezen omdat de keuze te groot is of komt het juist omdat je kind snel afgeleid is wanneer er heel veel speelgoed om hem heen is.Kijk hier ook eens naar.

Vervelen mag

Verveling kan ook zeker ontstaan zonder reden. En meestal is dit het geval. Je kind weet gewoon even niets te verzinnen om te doen, of heeft gewoon even zin om helemaal niets te doen. Laat je kind zich dan ook lekker een tijdje vervelen. Want dat moet ook kunnen.

Hoe ga jij ermee om als jouw kind zich verveelt?

En ik vind het leuk als jij laat weten of je iets hebt aan de oorzaken van verveling die ik hierboven beschreven heb.

Lieve groet, Joyce

4 Comments on Is je kind vervelend of is het zich gewoon aan het vervelen?

  1. Goed artikel! Mijn zoontje kan zich soms erg vervelen thuis, maar is erg creatief (hij gebruikt banken, bedden en kasten om mee te spelen..) ik kom erachter dat we het verkeerde speelgoed(veel duplo) voor hem in huis hebben (ik denk dat ouders in eerste instantie kopen wat ze zelf leuk vinden althans zo hebben wij dat wel gedaan maar achteraf gezien laten kinderen al jong merken wat ze leuk vinden) gister heeft hij zelf een monstertruck uitgezocht en gekocht op de rommelmarkt en hij is er nonstop mee aan t spelen, zelfs toen hij vanmorgen uit z’n bed kwam? bij hem speelt motivatie/concentratie en uitding grote rol! Ik heb nu voor zijn vierde verjaardag een Wobbel gekocht (ook omdat hij erg beweeglijk is) ik denk dat hij daar veel plezier van gaat hebben maar ik laat het hem zelf ontdekken, denk dat dat wel heel belangrijk is!

    • Hallo Sanna, dank voor je reactie. Mooi om te lezen hoe jij met de verveling van je zoontje omgaat en hoe je hem hier de ruimte in geeft. Het is inderdaad erg belangrijk dat speelgoed voldoende uitdaging geeft en dat ze zich ervoor moeten concentreren. Fijn voor je zoontje dat jij hier op deze manier tegenaan kijkt! Een wobbel is voor de creativiteit van een kind geweldig speelgoed. Veel plezier met geven en alvast gefeliciteerd! Groet, Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *