“Mijn kind is pas 15 maanden oud. Ik kan hem toch nog niet vertellen wat hij moet doen? Dat begrijpt hij toch nog niet?” “Hoe maak ik mijn dochter van 1 jaar oud duidelijk dat ze van de planten af moet blijven?” Deze vragen krijg ik regelmatig. Vaak denken we als ouder:”mijn kind kan nog niet praten, dus begrijpt hij/zij het ook niet wanneer ik instructies geef”. Maar is dit ook zo?

Het passief en actief taalgebruik

Nee, dat is een misverstand. De taalontwikkeling bestaat uit het begrijpen van taal (passief taalgebruik) en het spreken van taal (actief taalgebruik). Het begrijpen van taal ontwikkelt zich veel eerder dan het spreken van taal. Al voor het eerste levensjaar.

instructies

Waarom is praten tegen je kind belangrijk?

Praat al met je baby, zijn taalgevoeligheid zal hierdoor toenemen. Vertel wat je gaat doen, b.v.: “ik ga nu je luier verschonen, we gaan de jas aantrekken, je gaat lekker slapen”. Je kindje gaat zo al op jonge leeftijd verbanden leggen tussen taal en de daarbij horende handelingen. Je kindje weet op den duur wat er gaat gebeuren. Dit zorgt voor duidelijkheid en dus veiligheid bij je kind.

Start ook op jonge leeftijd met het voorlezen van boekjes. Naast het feit dat je kindje zo al vroeg in aanraking komt met taal, vinden baby’s het heel fijn om de vertrouwde stem van papa/mama te horen. Het voorlezen zorgt voor een goede band tussen ouder en kind en is tevens een rustmoment. Ik ben al begonnen met voorlezen bij mijn kinderen toen ze nog maar 3 maanden oud waren. Ik doe dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Inmiddels zijn ze 5 en 7 jaar oud.

Instructies geven

Maar kan je dan al instructies geven aan zulke jonge kinderen? Even voor de duidelijkheid: ik heb het hier over de baby-tijd (tot anderhalf jaar). Ja hoor. Dat kan.

Maak ten eerste altijd oogcontact als je met je kind praat en luister. Je kind zal zich serieus genomen voelen als je met hem praat. Wanneer je kind nog niet (goed) kan terug praten en alles kan verwoorden is het van belang dat je zijn ‘taal’ leert kennen. Je kind kan al van jongs af aan aangeven wat hij wil, maar daarvoor moet je wel goed naar hem kijken. Zijn lichaamstaal maakt veel duidelijk.

ONTHOUD: baby’s overtreden niet bewust regels. Een baby begrijpt nog niet dat er regels zijn; hij kan nog niet kiezen of hij zich goed of slecht zal gedragen. Straf past dan ook niet bij de baby-tijd(tot anderhalf jaar).

Gedrag kind beïnvloeden

Hoe kan je dan het gedrag van je kind beïnvloeden?

Zodra een kind gaat kruipen, begint het opvoeden. Snoeren, prullenbakken, boeken, alles is interessant! Het zal weinig indruk op je baby maken als je hem verbiedend toespreekt en of beloont. Je baby kan dat nog niet in verband brengen met wat hij gedaan heeft. Wanneer jij steeds boos wordt, zal je baby op den duur wel bepaald gedrag nalaten, maar dat is niet de bedoeling van opvoeden.

Negatief kleuren

De negatieve-kleur-techniek is gericht op het voorwerp, waar je kind op afgaat. Het is niet gericht op je kind zelf. HOE DOE JE DIT DAN? Je pakt het voorwerp of je wijst ernaar en je gaat dit negatief ‘kleuren’. B.v. “dat snoer is au!” Je laat het snoer zien, gebruikt een simpel woord en een zwaardere intonatie. Je kind hoort niet de woorden, maar hij hoort je intonatie. Je kijkt er boos bij. Je kijkt niet boos naar je kind, maar wel boos naar het snoer. Je kind hoort jouw boze toon en als je die richt op het voorwerp, waar hij niet mee mag spelen, gaat hij daar een verband tussen leggen: snoer au, kachel heet, koelkast dicht, trap nee etc.

ONTHOUD: Gebruik het negatief ‘kleuren’ niet te pas en te onpas. Gebruik het niet bij dingen die niet gevaarlijk of vies zijn. Maar blijf alert! Je kind kan een tijd lang de interesse voor bijvoorbeeld een stopcontact verliezen, maar als hij groter is kan hij het toch ineens weer interessant vinden.

Gebruik jij bovenstaande techniek wel eens? Hoe leer jij je baby van dingen af te blijven?Leuk als je dit wil delen.

Lieve groet, Joyce

1 Comment on Instructies geven aan een baby, kan dat?

  1. Ik legde ook altijd wel van alles uit ook al ging ik er niet vanuit dat ze letterlijk snapten wat ik bedoelde, toch denk ik dat ergens een kern wil binnen komt bi baby’s. Bovendien is het goed voor de taalontwikkeling als je tegen ze kletst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code