Regelmatig krijg ik de vraag van volgers of zij hun verhaal mogen delen op de blog. Vaak over uiteenlopende onderwerpen, maar zelden door mannen. Toen ik werd benaderd door een man of hij een bericht mocht schrijven over zijn ervaring met de zwangerschap, was ik dan ook direct enthousiast. Hoe is het eigenlijk voor een man om papa te worden?Omdat het vooral gaat over de mama’s (logisch, want zij dragen de baby 9 maanden) en de baby, worden er weinig woorden gerept over mannen. Maar ook voor partners is het natuurlijk een enorme verandering, die je leven behoorlijk op zijn kop kan zetten. Vandaag deelt Stijn zijn ervaring.stijn

Ervaring: papa en zwangerschap

‘’Schat….’’

…’’Ja…”

‘’Er ligt een cadeautje voor je op tafel…’’

Met mijn telefoon nog in mijn hand, jas half uit, glijden mijn ogen over de tafel. Via de schaal met de onvermijdelijke kaarsen die netjes op kleur staan (je woont niet voor niks samen met een vrouw), de bloemen in de vaas (idem) kom ik bij een klein doosje…

Mijn vrouw komt naast mij staan en langzaam omhelzen we elkaar.

Dit gesprek kan iedere vader/aankomende vader zich nog goed herinneren. De opbouw zal bij een ieder verschillen, maar de boodschap is en blijft hetzelfde, je wordt vader!

Een moment van stilte en bezinning. Ik sta met de zwangerschapstest, die twee streepjes aangeeft, in mijn hand. Deze twee streepjes geven vanaf dit moment aan, dat mijn leven drastisch gaat veranderen.

In mijn mannenbrein staat een baby gelijk aan slapeloze nachten, nooit meer seks, nooit meer naar de kroeg, poepluiers, Bugaboo (het enige babymerk wat ik op dat moment ken, maar wees gerust, deze kennis breidt zich enorm snel uit).

Na een korte heftige tweestrijd in mijn hoofd daalt er gestaag een gelukzalig gevoel over mij neer.

Ik word vader

Ik word vader!

Direct gevolgd door: HELP ik word vader, wat nu?!?

Wat weet ik eigenlijk van zwanger zijn? Op dit moment zijn “wij” zwanger. Ik heb de lusten, mijn vrouw de lasten.

Vanuit mijn werk en studie verpleegkunde heb ik hier nog wel kennis over. Maar dan? Na de bevalling? Hoe voed ik op? Wat als ik het niet meer weet? Hoe te handelen als mijn vrouw weg is?

Naast de zwangerschapstest, tussen de kaarsen en bloemen, ligt de tablet. In een vloeiende beweging pak ik deze en voer op Google in: ‘’Baby’’

In een luttele 0,55 seconden bestookt Google mij met 3.610.000.000 hits.

Ouders van nu, Minime en 24baby vormen de top drie in het Nederlandse zoekgebied. Een stukje naar beneden scrollen leerde mij direct dat er bizar veel sites zijn die babykleertjes, wagens en accessoires verkopen. Voor iedere vrouw is het direct duidelijk waar het voor is, als man zoek ik toch maar even de handleidingen op…

Binnen drie kwartier was mijn babymerken kennis 1000% toe genomen, kon ik het begin tot einde van de groei van het kind uitleggen, wist ik welk babystoeltje het veiligste is, maar… vrijwel alles is gericht op moeder en kind. Her en der staan wat zaken over papa worden, echter een tijdspad en planning missen daarin.

Op naar de komende 9 maanden, en daar voorbij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *