Het is maandagavond en we hebben een positieve zwangerschapstest in onze handen. Ik ben zwanger! We kunnen onze ogen niet geloven en voor de zekerheid halen we nog snel voor sluitingstijd een extra test. Ook die test is positief en geeft aan 1-2 weken zwanger. We zijn blij, heel blij! Maar tegelijkertijd voel ik ook direct spanning en onzekerheid. Zou alles wel goed zijn? De volgende dag bel ik de verloskundige om een afspraak te maken voor de eerste echo. Nog ruim 3 weken wachten, 3 hele lange weken wachten!

Zwanger

De dag nadat we de zwangerschapstest hebben gedaan voelde ik me niet lekker. Een beetje een weeïg gevoel, misselijk en erg moe. Als we gisteren de test niet hadden gedaan, dan had ik door deze klachten toch al wel een sterk vermoeden gehad dat ik zwanger ben!

zwanger positieve test

Onzekerheid

De klachten bleven; ik ben moe en sliep slecht door de misselijkheid (waar ik nu gelukkig wat voor gekregen heb en het wat beter gaat). Gelukkig slaapt Milan ’s morgens en ’s middags nog een tijdje, dus dan duik ik ook lekker mijn bed in. Aan eten moest ik ook niet denken. Het liefst at ik elke avond een maaltijdsalade, als ik daar al zin in had. Ik vond heet water ineens weer stinken, wat ik ook tijdens mijn vorige zwangerschap had. Ook heb ik extreme haaruitval. Je zou zeggen, allemaal duidelijke zwangerschapsklachten. Maar toch blijft die onzekerheid. Zou alles wel goed zijn? Houdt mijn lichaam me niet voor de gek? Klopt er wel een hartje en ligt het wel op de juiste plek? En elke keer als ik buikpijn had, was ik bang dat ik het vruchtje zou verliezen.

Gaan we het al vertellen?

We hadden ons voorgenomen om pas na de eerste echo kenbaar te maken dat we een tweede kindje verwachten. Maar mijn man werkt doordeweeks, dus de zorg voor Milan komt overdag op mij aan en ik merkte dat dit pittiger werd. Ik had niet veel energie over om nog samen met Milan te spelen en af en toe zette ik dan maar een filmpje voor hem op. Daar voelde ik me schuldig over, want ook hij verdient de aandacht. Het is tenslotte ook zo’n lief kereltje! Toen mijn man voor zijn werk een paar dagen naar het buitenland moest heb ik mijn ouders gevraagd of ik samen met Milan bij hun mocht komen logeren. Op dat moment hebben we het mijn ouders ook verteld, want wat is het fijn als ze me begrijpen en in kunnen springen als dat nodig is. Het was een hele opluchting voor me en ze doen echt alles voor ons wat ze kunnen.

De eerste echo

Ruim 3 weken nadat we de positieve zwangerschapstest in handen hadden was het dan eindelijk zover. We hadden een afspraak bij de verloskundige! Wat was ik gespannen en zenuwachtig. Voor mij was het heel prettig om een bekende verloskundige te zien. Eerst zouden we de echo doen, daarna het gesprek verder voeren. Dus daar lig je dan, shirt omhoog, koude gel op je buik, de zenuwen gierden door mijn lijf. En toen zagen we waar we op hoopten, een mooi kloppend hartje! Wat een opluchting, wat een blijdschap! Nu hadden we de bevestiging dat het goed is (voor zover ze het nu kunnen zien natuurlijk). En ondertussen was ik alweer 8 weken zwanger!

Hoe gaat het nu

We hebben intussen iedereen verteld over de zwangerschap. Erg leuk om die enthousiaste en soms ook verraste reacties te horen! Het is fijn dat iedereen het nu weet. Ik voel me nog steeds moe en heb weinig trek in eten, wat ik ook terug zie op de weegschaal. Maar sinds ik pilletjes heb tegen de misselijkheid slaap ik ’s nachts wel beter. Ik hoop daardoor gauw wat meer energie te hebben. Toen ik zwanger was van Milan heb ik eigenlijk nergens last van gehad. Dit is dus wel nieuw voor me. Hoe voelden jullie je tijdens je zwangerschap? En heb je misschien nog tips voor me tegen de misselijkheid of vermoeidheid? Ik hoor ze graag! Natuurlijk hoop ik dat deze klachten allemaal snel afnemen en verdwijnen. Ze zeggen vaak na de eerste 12 tot 16 weken ga je je beter voelen, dus dat zou ergens rond deze tijd zijn en dan kunnen we er ook echt helemaal van gaan genieten!

zwanger

Fotocredis: Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *