Ik lig heerlijk aan de rand van het zwembad, geniet van het helemaal niets doen en merk dat ik in slaap begin te doezelen……Maar na een paar seconden word dit gelukzalige moment wreed verstoord, waardoor slapen er helaas niet in zit.

Slaaptekort

PLOF! “Pffff ff zitten hoor!” De vrouw naast mij gooit zichzelf in een stoel en zakt ogenschijnlijk vermoeid, onderuit. Meteen ben ik weer bij mijn positieven. Ik doe nog een poging om mijn ogen weer te sluiten, maar het gezucht naast mij zorgt er voor dat dit voor nu niet meer gaat lukken. “Zware nacht gehad?” (gok ik zo). “Oh, ik ben er zo ontzettend klaar mee!. Ik slaap al anderhalf jaar niet meer normaal!” “Kinderen?”, vraag ik.

slapen

Gebroken nachten

Toen deze moeder haar verhaal over gebroken nachten begon, heb ik haar eerst laten vertellen. Gewoon haar verhaal laten doen. Daar alleen al had ze behoefte aan, merkte ik op. Toen ik uiteindelijk zei dat ik mij zo goed voor kon stellen dat dit slopend moest zijn, geen goed doet aan je gezondheid, relatie en algehele welzijn, kon ze dit alleen maar beamen.

Leren slapen

Ik twijfelde eraan of ik zou vertellen wat ik deed. Normaliter doe ik dat nooit (ongevraagd opvoedadvies geven) en al helemaal niet op vakantie, maar ik merkte dat zij zo aan het eind van haar Latijn was, dat ze hier wellicht wel voor open stond. Dus begon ik toch te vertellen. Ik zag in haar ogen al snel enige hoop en toen ze zei: “oh, al kan je mij maar een beetje op weg helpen, dan zou ik al blij zijn!” , besloot ik om haar toch meer te vertellen. Nadat ik haar verhaal uitgebreid in mij opgenomen had, nog wat vragen ter verduidelijking gesteld had, kon ik wel een inschatting maken over hoe en wat. Het was mij vrij snel duidelijk dat het binnen dit gezin zat in het niet consequent zijn, het toegeven en dat de kinderen van baby af aan nooit geleerd hebben zelf in slaap te vallen.

Dat dit niet zomaar met een paar tips ter plekke opgelost kan worden, lijkt mij duidelijk. Maar het feit dat ik de moeder gerust kon stellen met de mededeling dat dit op te lossen is door samen met hun een nieuw slaappatroon te ontwikkelen en zij dus zeker niet de enige is, gaf haar al veel rust. We hebben meteen een afspraak gemaakt voor na de vakantie.

Slaappatroon ontwikkelen

Uiteraard is het slecht inslapen en/of doorslapen van je kind niet altijd op te lossen, door enkel een slaappatroon te ontwikkelen. Het is belangrijk om de kern van het probleem te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een medische oorzaak, TE veel en Te lang op tablets en smartphones, bedplassen of Te veel suiker en/of vet. In dat geval zullen die oorzaken eerst opgelost/aangepakt dienen te worden. Maar als bovenstaande oorzaken uitgesloten zijn en zo zijn er vast nog een paar die ik vergeet, dan ligt het bijna altijd aan het feit dat een kind geen goed slaappatroon aangeleerd heeft gekregen. Dat kan ik inmiddels wel zeggen na mijn jarenlange ervaring als pedagoog.

Hoe slapen jouw kinderen? Heb jij hier geen of nauwelijks problemen mee? Of val jij inmiddels ook om van het aanhoudende slaaptekort? Ik hoor graag jullie ervaringen.

Lieve groet, Joyce

 

3 Comments on Hoe leer ik mijn kind goed slapen?

  1. Kleine meid van begin af aan in haar eigen bed laten slapen. Zelf in slaap laten vallen. Ritme iedere dag hetzelfde aan “proberen” te houden. Soms als papa en mama vrij zijn wil dit nog wel eens verschuiven maar altijd rond half8 8uur haar laatste fles, dan valt ze ook lekker in slaap.
    Alleen haar slaapjes overdag vinden wij maar kort voor een kindje van 9 maanden.. 2x 1.5 uur..

  2. Helaas al vanaf dat ze een baby was is slapen een probleem. Onze dochter nu bijna 7 kan nog steeds slecht inslapen, het doorslapen gaat inmiddels wel beter ze is niet meer iedere nacht eruit. Na alle adviezen van consultatiebureau en andere te hebben opgevolgd slaapt ze op een matrasje naast ons bed en moet ik wachten totdat ze slaapt omdat ze anders voortdurend uit bed komt. Heb gemerkt dat andere hier vaak makkelijk over denken, dan doe je even zo of dan ben je misschien niet consequent maar niets is minder waar. Een oppas inhuren of s avonds weg gaan is ren ontzettende drempel omdat je een ander het liever ook niet aan doet om een hele avond bezig te zijn met een kind in slaap krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code