En dan, zo maar ineens, wordt je kindje al drie jaar. Terwijl ik mezelf betrap op het feit dat de cliché der clichés “wat vliegt de tijd” me naar de keel grijpt, komt ineens het besef. Het besef dat hij naar school gaat over een jaar. Hoe dan? Hier en daar bereiken mij de berichten dat er soms wachtlijsten zijn voor basisscholen, dat je je er goed in moet verdiepen om te kijken welke basisschool er bij jou kind past. Help!! Ik schoot ervan in de stress. Inmiddels is het bijna zo ver. Sam gaat over vier maanden naar school. Ben je benieuwd hoe ik heb geworsteld met de keuze voor de juiste basisschool en naar mijn tips? Lees dan mee…

Hoezo op zoek naar een basisschool?

Voor mijn gevoel ging vroeger iedereen naar de basisschool die het meest dichtbij was. Zo zat ik zelf op een rooms-katholieke basisschool, terwijl ik niet eens gedoopt ben. Onze klas was daarin gemengd. Sterker nog, ik geloof dat meer dan de helft van mijn klas niet gedoopt was. Iedereen uit de buurt ging naar deze basisschool. Gewoon te voet met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Was het naïef van mij om te denken dat het vanzelfsprekend is dat Sam ook gewoon naar de basisschool zou gaan die hier nog geen vijf minuten lopen vandaan is?

Basisschool

Ik ging me er toch maar in verdiepen

Je wilt toch het beste voor je kind. Dus ook ik ging me maar verdiepen, eigenlijk eerst verdiepen in het verdiepen in de keuze naar de juiste basisschool. Waar let iedereen dan op? Ik vroeg eens wat rond. De criteria waren over het algemeen:

 • Het aantal leerlingen per klas.
 • Het aantal groepen per lesjaar.
 • De cito uitslagen van groep 8.
 • Lesprogramma’s; bijvoorbeeld Engels vanaf groep 1.
 • Afstand tussen school en thuis.
 • Vrijheid van leerlingen in lesprogramma’s.
 • Continurooster of niet?

Een continurooster?

Daar bleef ik even hangen. Ik had nog nooit gehoord van een continurooster. Inmiddels weet ik dat kinderen dan op school blijven tussen de middag. Handig, dacht ik toen ik het las. Maar meteen dacht ik aan mijn eigen schooltijd. Ik vond het eigenlijk juist fijn dat de dag doormidden werd gebroken door een boterhammetje thuis aan de keukentafel met mijn moeder. Op werkdagen heb je natuurlijk de mogelijkheid tot overblijven als er geen continurooster is. Voor ons dus niet een must, dat continurooster.

Stap 1

Ons eerste uitgangspunt was de basisschool bij ons in de buurt. Lekker praktisch, omdat het dichtbij is en daarnaast is het dezelfde basisschool als waar ik naartoe ben gegaan. Het eerste wat we gecheckt hebben, is of deze basisschool een wachtlijst heeft. Gelukkig niet, en we hebben ons meteen aangemeld voor een rondleiding. Sam was net drie jaar geworden, maar ik had geen idee hoelang onze zoektocht naar de juiste basisschool zou duren …

Tegenvaller

Sam gaat twee dagen naar de kinderopvang. De juffen van zijn groep zijn heel lief en zorgzaam. Ze weten de kindjes ook altijd uit te dagen met leuke activiteiten. In de tijd dat Sam er nu zit, is zijn groep helemaal opnieuw gerestyled en de tuin is helemaal vernieuwd (en het zag er allemaal al zo leuk uit). Er wordt met zorg gekeken naar een fijne omgeving voor de kindjes om zich thuis te kunnen voelen. Dat doet deze mama dan ook al snel met al die “hipper de hipste” behangetjes tegen de muren. Ik ben daar toch gewoon gevoelig voor :). Dan kom je op de basisschool, je eigen oude school en dan zie je dat er niets is veranderd! De aula is nog mosterdgeel, met bruine platen uit de jaren 70 als tussenschotten. Dat was even slikken.

Lees ook: Een open brief aan mijn 3-jarige

En dan…

Ik stapte terug in de tijd. Nostalgie, dat was het zeker. Maar voor Sam mag het allemaal wel wat meer van nu, wat hipper, wat mij betreft. Dat de zaken er financieel anders voorstaan voor kinderdagverblijven dan voor basisscholen, werd voor mij wel duidelijk. Ik weet natuurlijk dat dit niets wil zeggen over de kwaliteit van het onderwijs. Ergens weet ik ook wel dat het erg kortzichtig was om op basis van de looks van de school mijn mening al te vormen, maar ik kon het niet helpen. Mijn man vond de basisschool met name heel groot. Zelf heb ik dat zo niet ervaren vroeger. Hij heeft op een kleinschalige basisschool gezeten. Zo hebben we allemaal onze eigen referentiekaders.

Alles op een rijtje

Eenmaal thuis hebben we alles op een rijtje gezet. Over de kwaliteit valt niet veel te zeggen. Dat moet ervaren worden. Eerlijk is eerlijk, overal valt iets te klagen. ‘Het beste antipestbeleid’ wordt in de brochures gezet, evenals de mooie woorden hoe ieder kind op waarde wordt geschat (ik mag hopen dat dit overal gebeurt!). Of dit alles ook wordt nageleefd in de praktijk, blijft altijd gissen. We zijn samen gaan zitten om voor onszelf te kijken wat wij belangrijk vonden. Gelukkig hebben wij een makkelijk mannetje dat overal kan aarden. Hij heeft geen speciale aandacht nodig en hij is erg sociaal.

Onze criteria

Ondanks dat de basisschool een paar tegens had zoals de grote klassen, geen Engels vanaf groep 1/2 en het uiterlijk van de school, konden we alles eigenlijk makkelijk weerleggen. De grote klassen vind je helaas bij veel basisscholen, de kleinschalige basisscholen vind ik weer te klein. Nu heeft Sam genoeg keuze wat betreft vriendjes. Dat ze geen Engels geven, is natuurlijk helemaal geen belangrijk criteria. Maar aangezien mijn man tweetalig is opgevoed, zien we hier wel de meerwaarde van in. Daarom gaan we zelf aan de slag met Sam om hem Engels te leren vanaf het moment dat hij naar school gaat. Op deze manier bewaken we zelf ook de kwaliteit van het Engels dat gegeven wordt. De ambiance wordt voor mij altijd o.a. bepaald door het interieur, maar Sam ziet dat waarschijnlijk niet eens. Dat criterium heb ik dus maar snel opzij gezet.

Andere scholen bekijken

Toen we onszelf de vraag stelden wat wij echt belangrijk vonden, naast goed onderwijs natuurlijk, kwamen we steeds op hetzelfde uit. Wij vinden het vooral heel fijn als Sam later gewoon met zijn vriendjes uit de buurt naar school kan lopen. De kwaliteit van de scholen bij ons in de omgeving is allemaal vergelijkbaar. Het ene jaar scoort de ene beter dan de andere en dat wisselt zich af. De ene is wat nieuwer dan de andere (en ziet er dus wat moderner uit), maar laten we eerlijk zijn: daar ga ik mijn kind nog geen 10 minuten voor laten fietsen (over drukke wegen) als hij hier in de buurt lopend naar school kan met vriendjes uit de straat. We hebben wel de nodige schoolgidsen gelezen, maar hebben besloten geen andere scholen meer te bezoeken. Goed is goed.

Een last van mijn schouder

Vorig jaar hebben we Sam na de zomervakantie ingeschreven. Er viel een last van mijn schouders. Of we de juiste keuze hebben gemaakt, weten we natuurlijk niet. Eigenlijk betwijfel ik of je dat ooit wel zal weten. Hoe je kind zich op school ontwikkelt, heeft in mijn ogen met meerdere facetten te maken. Voor het sociale gedrag en de inzet van je kind op school ben je als ouder, naar mijn mening, de belangrijkste speler! Of is dat makkelijk gezegd? Want laten we eerlijk zijn, wat weet ik er nou eigenlijk van? Mijn kind gaat pas over vier maanden. Alle perikelen die zich op een basisschool afspelen, zijn voor mij zo onbekend als wat. Mijn referentiekader is mijn eigen schooltijd. Ja juist, heel lang geleden dus…

Basisschool

Wat staat ons te wachten…

Geen idee. We zullen het zien. Ik vind het superspannend, nog spannender dan Sam zelf.  We oefenen thuis alvast een beetje spelenderwijs ter voorbereiding. Maar voor nu laten we die basisschool verder nog even lekker voor wat hij is. Nog vier maanden mag ik lekker genieten van mijn kleine wijsneus om me heen.

Tips

 • Neem de tijd voor het uitzoeken van een goede basisschool. Je kunt beter te vroeg dan te laat zijn, zeker als er wachtlijsten zijn.
 • Ga op je gevoel af.
 • Kijk wat bij jou kindje past. Kan hij/zij prima mee in een grote klas of vindt hij/zij het prettig om meer een-op-een aandacht te krijgen van de leraar?
 • Vraag naar ervaringen bij andere mama’s en papa’s.
 • Stel de juiste prioriteit in verband met wat je belangrijk vindt. Zo vonden wij het belangrijk dat er ook genoeg mannelijke leraren zijn op de basisschool. Helaas zijn er tegenwoordig veel meer leraressen. Het is echter voor ons ook weer niet zo belangrijk om voor een of twee leraren meer onze zoon verder weg van huis naar school te laten gaan.
 • Daarnaast is het goed om te beseffen dat overal wel iets negatiefs of positiefs over te zeggen is. Alleen de toekomst kan uitwijzen of je kind en de basisschool de juiste match zijn. Niet alleen de school zelf is van invloed, maar ook de andere kindjes, papa’s en mama’s, leraren en uiteraard je kind zelf!

>> LEES OOK: Mijn eerste weekvlog

Ik ben heel benieuwd hoe het andere mama’s en papa’s is vergaan bij het uitzoeken van een basisschool. Waren jullie er zo uit of was het een hele zoektocht?

Voor alle mama’s en papa’s die nog mogen gaan uitzoeken: succes!

Liefs,

Sabine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *