Een terugblik op deze ochtend:
Om 06.30 uur sta ik op. De rest van het gezin is nog in dromenland, dus ik kan nog een half uurtje ongestoord werken. Ik ruim de vaatwasmachine leeg, zet een wasje aan, vouw een was op, publiceer een blog en beantwoord mijn mail. Om 07.00 uur hoor ik de eerste kindervoetjes de trap af komen. Het moederschap combineren met het ondernemerschap. Niet altijd even makkelijk.

Ochtendritueel

En door! Tafel dekken voor het ontbijt, schooltasjes klaar maken, snel een kop koffie drinken en onder de douche. Terwijl het ochtendritueel zich voltrekt reageer ik tijdens het aankleden en opmaken nog even op een paar reacties die er binnen zijn gekomen op mijn vanmorgen gepubliceerde blog. “mama! waar zijn mijn schoenen?” “Even wachten schat, ik kom zo. Ik moet even deze mail beantwoorden.”

08.15 uur de deur uit, kinderen naar school brengen en 08.30 uur weer thuis. Kop koffie en zelf even ontbijten. Nog snel stofzuigen, dweilen, was ophangen en een evenement publiceren, waarna ik om 09.45 uur de deur uit vlieg om naar mijn eerste afspraak van deze dag te gaan.moederschap

Wanneer ik eenmaal bij mijn afspraak aangekomen ben, een slok van mijn koffie neem en enthousiast begin te vertellen over wat ik doe, merk ik dat ik voor de eerste keer ontspan deze dag. Even geen huishouden of kinderen, maar gewoon bezig zijn met wat ik heel graag doe; mijn werk. Tegelijkertijd bekruipt mij een schuldgevoel; vind ik mijn werk nu echt leuker dan het bezig zijn met het huishouden en de kids? Ik ben geneigd ‘ja’ te zeggen en vraag mij af waar dit op gebaseerd is.

Als ik hier goed over nadenk zit het hem denk ik in het feit dat wanneer ik werk, ik mij ook 100% kan focussen op mijn werk. En mij dan nergens anders mee bezig hoef te houden. En dat geeft mij dus een bepaalde soort rust, hoe druk ik het ook heb met mijn werk.

Wanneer ik thuis ben, kan ik mij nooit op 1 ding tegelijk focussen, gewoonweg omdat er zoveel is waar je je mee bezig moet houden; kinderen uit school halen, naar sportclubjes brengen, het huishouden, boodschappen en dan ook nog mijn werk dat tussendoor komt en niet even kan wachten. Tenminste, ik vind dat het dan niet kan wachten.

Moederschap

En dat vind ik vooral heel lastig. Wanneer ik bij mijn kinderen ben, vind ik eigenlijk dat ik alle aandacht voor hun moet hebben, naast het huishouden dan. Maar ik merk dat ik als ondernemer, toch geneigd ben altijd even snel nog mijn mail te checken tussendoor, een belletje te doen of te reageren op berichten op social media (werk gerelateerd dan). En zoals jij als moeder of vader ook al wel ervaren hebt; denk maar niet dat je rustig kan bellen wanneer je kinderen in de buurt zijn! Want dat gaat gewoon niet. Ze willen ALTIJD net op het moment dat jij belt, jouw aandacht. Leg je daar maar bij neer, dat is gewoon zo, haha.

En dat brengt mij bij de voor en nadelen van het ondernemerschap gecombineerd met het moederschap. Laat ik beginnen met de voordelen, want die zijn er genoeg!

Voordelen ondernemerschap

Je bepaalt je eigen werktijden. Wanneer je ziek bent blijf je lekker in je bed en als je onverwacht een dagje er tussenuit wil omdat de mussen van het dak vallen en ik mezelf liever op een strandbedje zie liggen met een lekker glas wijn in mijn handen, dan weg te zweten op kantoor, dan neem je gewoon een dag vrij. Ook wanneer je kind ziek is. En zo kan ik dus ook bijna altijd de kinderen zelf naar school brengen en uit school halen. En wanneer er van ouders een bijdrage verwacht wordt op de sportclub of op school, deel ik mijn werk zo in dat ik daar ook regelmatig bij aanwezig kan zijn.

Nadelen

Maar er kleven ook zeker nadelen aan. Wanneer ik een dagje vrij neem, op vakantie ga of niet kan werken omdat ik ziek ben, komen er ook geen inkomsten binnen. Daar waar je wel gewoon doorbetaald krijgt als je in loondienst bent, bij ziekte en vakantie, is dat nu dus niet het geval. Met het gevolg dat ik mezelf dus weinig vrije tijd gun. Ik kan dan wel de middagen bij de kinderen zijn na schooltijd, maar werk naast alle ochtenden, ook de avonden en de weekenden nog vaak. En je bent NOOIT klaar met je werk als ondernemer zijnde. Je moet constant scherp blijven, bovenop de actualiteiten zitten, nieuwe ideeën bedenken en uitwerken en kan dus niet eens een tijdje lekker achterover leunen. Gewoonweg omdat er dan niets gebeurd.

En stilstand is nu eenmaal achteruitgang. Dus gaat mijn werk tijdens vakanties en weekenden ook gewoon door. Weliswaar op een iets lager pitje, maar het helemaal loslaten kan gewoonweg niet. En dat vind ik wel eens pittig. Vooral in combinatie met het moederschap. Want wanneer ik bij mijn gezin ben, wil ik er ook 100% voor hun kunnen zijn, maar dat gaat dus niet altijd.

Maar de voordelen winnen het toch echt van de nadelen, dus moet ik er niet aan denken om ooit nog in loondienst te gaan.

Ben jij ook ondernemer én moeder?

Hoe ervaar jij dit en knoop je alle eindjes aan elkaar?

Leuk als je dit met mij wil delen.

Lieve groet, Joyce

4 Comments on Hoe combineer jij het moederschap met het ondernemerschap?

  1. Interessant om te lezen, ik kan me voorstellen dat je als eigen ondernemer het gevoel hebt nooit klaar te zijn met werken. Toch ervaar ik nu in het vaste stramien van loondienst/met gezin ook een hoop beperkingen. Balans vinden is en blijft moeilijk;) maar fijn om te lezen hoe anderen daarmee omgaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *