Badderen. Bij veel gezinnen is het een gezellig tafereel voor het slapengaan, maar het kan helaas ook gevaarlijk zijn. Vooral wanneer je kindje zelfstandig kan zitten, kruipen of staan, schiet het sneller onderuit in bad. Ik ondervond het zelf helaas ook en deel daarom vandaag een aantal tips die de kans op ongelukken in bad verkleinen. 

Nooit alleen laten badderen

Laat ik allereerst beginnen met iets wat voor de meesten (gelukkig!) vanzelfsprekend is. Je laat je kindje natuurlijk nooit, maar dan ook nooit alleen in bad. Het is nou eenmaal een feit dat een kindje in een heel klein laagje water al binnen twee minuten kan verdrinken. En dan is er nog het verschil tussen ‘gewone’ verdrinking en ‘late verdrinking’. Daarover verderop meer. Uiteraard moet badderen gewoon hartstikke leuk zijn, maar met de volgende tips wordt het nog leuker!

Badinzetje

Pasgeboren baby’s kun je heerlijk rustig op je arm laten genieten van het warme water. Ook baby’s van een paar maanden ouder kun je met behulp van bijvoorbeeld een ‘badinzetje’ prima ondersteunen. Maar ja, daarna worden ze ineens beweeglijker. Ze gaan draaien, zitten, kruipen of staan en dat doen ze dus helaas ook in bad …

Badderen met badinzetje

Badring

Toen mijn zoontje goed zelfstandig kon zitten, kocht ik bij Prenatal een badring. Deze badring werkt als een soort kinderzitje in bad. Je merkt vanzelf wanneer je kindje hieraan toe is, bijvoorbeeld wanneer het steeds uit het badinzetje draait of probeert te gaan zitten. De badring is dan handig, want je kindje zit rechtop en het wordt ondersteund wanneer het naar voren of naar achteren zou vallen. Zo kan je kindje zitten en lekker spelen in bad. Uiteraard geeft het niet voldoende bescherming om het kind alleen te laten.

Badderen met badring

Maar daarna?

In een volgende fase gaan kindjes ineens hun knieën eronder zetten of proberen ze te gaan staan. Dit gebeurde bij mij helaas, waardoor mijn zoontje binnen twee seconden achterover klapte met zijn hoofd onder water en zijn benen nog half in de badring. Schrik! Ik trok zijn glibberige lijfje meteen uit het water en zag direct dat ook hij enorm geschrokken was. Na een paar seconden begon hij te hoesten en te huilen. Ik heb hem geknuffeld, afgedroogd, met hem gespeeld en alles leek weer normaal.

Maar ja, daarna ging ik natuurlijk piekeren. Had ik niet eens iets naars gelezen over ‘late verdrinking’? Zou dat na dit incident ook kunnen gebeuren …? Voor sommigen klinkt het misschien overdreven, maar ik belde de huisartsenpost. Zij reageerden heel begripvol en gaven aan dat ik de dagen erna in de gaten moest houden of mijn zoontje koorts kreeg of benauwd werd. Gelukkig gebeurde dit niet, maar ik ben toch blij dat ik even gebeld heb.

Late verdrinking

Late verdrinking kan tot 48 uur na een verdrinkingsongeval plaatsvinden, maar ook al wanneer iemand water in de longen heeft gekregen door bijvoorbeeld kopje onder te zijn gegaan. Het heeft te maken met het beschadigen van de longblaasjes en zou daardoor dus fataal kunnen worden. Houd daarom altijd in de gaten of je kindje niet benauwd wordt. Mocht dit toch het geval zijn, zou ik zeker een arts bezoeken.

Badmatjes

Na dit incident heb ik de badring weggeknikkerd en kocht ik antislip badmatjes. Deze matjes hebben zuignapjes waarmee ze zich aan de bodem van het bad vastzuigen. Dat zorgt ervoor dat je kindje niet zomaar onderuit schiet. Natuurlijk blijf je er continu bij, maar zo krijgen ze toch de vrijheid om te bewegen in een klein laagje water zonder meteen onderuit te schieten. Ook handig is dat je er meerdere naast elkaar kunt leggen, zodat je eventueel een groter oppervlak kunt bedekken.

Badderen met badmatjes

Bij ons thuis zijn deze matjes nu de ideale oplossing. Wij vinden het badderen weer een feestje! Natuurlijk hoop ik dat deze tips ook bruikbaar zijn voor jullie kleintjes.

Liefs, Lonneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code