Een paar weken geleden kreeg Olivia een rood plekje op haar borst. Eerst dacht ik dat zij zich misschien had gestoten maar dat kon ik niet plaatsen. De volgende dag namen de rode plekjes toe op haar romp en werden het blaasjes. Ineens viel het kwartje, de waterpokken zijn gearriveerd!Hoe had ik dat nou niet kunnen weten vroeg ik mijzelf steeds af aangezien ik nog niet zolang geleden mijn blok kindergeneeskunde heb afgerond? Ik had in mijn hoofd dat het met blaasjes begon en niet met rode plekjes. Om op te frissen pakte ik mijn boek kindergeneeskunde erbij en zette alle feiten voor je op een rij.

Wat zijn waterpokken?

Varicella, oftewel waterpokken, wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus (VZV). De besmetting vindt plaats door direct contact met of inhalatie van virusdeeltjes. De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en zichtbaar worden van besmetting) duurt 10 tot 21 dagen. Vanaf 48 uur voor het ontstaan van de huidafwijkingen is het kind besmettelijk.

Hoe begint waterpokken?

De karakteristieke huidafwijking begint met rode vlekjes die binnen een dag overgaan in papels en vervolgens in blaasjes. Deze zijn vooral gelokaliseerd op de romp en de behaarde hoofdhuid. Bij de meeste kinderen verloopt de infectie mild met lichte temperatuurverhoging en hangerigheid. Na ongeveer 1 week zijn de symptomen weer verdwenen en zijn de blaasjes veranderd in korstjes die geleidelijk afvallen.

Wat kan je eraan doen?

Waterpokken zijn niet te voorkomen en eigenlijk iedereen krijgt het eens in zijn leven. Wel zie je vaak hoe ouder het kind is hoe meer last ze ervan ervaren. Olivia was ook behoorlijk hangerig en was veranderd van een enorm vrolijk en levendig kind naar echt een ziek meisje. Ze sliep dan ook vele uren per dag. Je kunt jezelf hier het beste aan overgeven. Wat ik verder als tip had gekregen van de apotheek was een mouse, Kidsclin Coolmouse. Een verkoelende mouse die je op de huid kunt smeren tegen de jeuk. Dit hielp redelijk. waterpokkenVerder kreeg ik een gouden tip die ik dan ook graag met jullie deel! Namelijk een zemelenbadje maken, een wat? Ja je hoor het goed, een zemelenbad.

Zelmelenbad

Wat heb je hiervoor nodig en hoe werkt dit? Je hebt nodig een badje, een washand, een haarelastiek en zemelen (havermout) en water. Ik deed ongeveer 1 hand vol zemelen in het washandje. Dit bond ik dicht met het haarelastiekje en doopte dit in het volgelopen badje net zoals je een theezakje in je theeglas doopt. Je krijgt dan troebel water. Ik stopte Olivia hierin en maakte haar nat met het water uit het badje. Ook wreef ik voorzichtig hiermee door het haar. waterpokkenJe koopt zemelen bij de supermarkt, bijvoorbeeld van het merk Zonnatura.

Dit heb ik echt als gouden tip ervaren. Dit deed ik soms wel 2 keer per dag afhankelijk de hoeveelheid jeuk. Mijn ervaring was dat dit geweldig hielp.

Belangrijke tips!

Mocht je kindje de waterpokken hebben houdt hem/haar dan uit de buurt van zwangere vrouwen en ernstig zieke mensen omdat zij verminderde weerstand hebben. Ook voor hele jonge baby’s kan het gevaarlijk zijn. Het zwemmen wordt aangeraden om pas weer te gaan doen als de blaasjes volledig zijn ingedroogd. Daarnaast is het belangrijk om even met de luchtvaartmaatschappij te overleggen mocht je een vliegreis hebben geboekt.

Mocht je meer informatie hierover willen opzoeken? Dit vind je hier op de website van het  RIVM. Voor andere babykwalen kan je ook hier terecht.

Foto credits: Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code