“Schat, haal jij de kinderen vanmiddag op bij de hockey? Ik heb onverwacht een vergadering, dus het gaat mij niet lukken om ze te halen. Dan doe ik het donderdag weer. Zaterdag kunnen ze dan met de vader van Pien mee naar de wedstrijd en ga ik met Teuntje naar de zwemles. Oh en Daan gaat vanavond zelf naar gitaarles. Zorg je er wel even voor dat hij van te voren dan iets gegeten heeft? Morgenmiddag zijn ze bij de buitenschoolse opvang, haalt de oppas ze daar op en woensdagmiddag haalt de oppas ze ook uit school”. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval (helaas) wel.

Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?

Nu zal je misschien denken: “helaas”? Ja, soms ervaar ik het echt zo en vind ik het lastig om de juiste balans hier in te vinden. Want begrijp mij niet verkeerd: ik gun mijn kinderen alles, heb veel voor ze over, rijd met alle liefde naar en van sportverenigingen en clubjes en werk heel graag! Maar soms vraag ik mij ook serieus af: “waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?”

Ze hebben om precies te zijn 1 middag in de week vrij om datgene te doen wat ze zelf willen. Dus geen oppas, geen clubje, geen sport, gewoon lekker thuis bij mij. En ze mogen die middag dan ook helemaal zelf invullen. Willen ze afspreken met een vriendje/vriendinnetje, luieren op de bank, filmpje kijken, terrasje in de stad of de hele middag met de lego spelen? Ik vind het allemaal goed.

kinderen en tijd

Tijd voor spontane actie

Ten eerste vind ik het heel belangrijk dat mijn kinderen regelmatig kunnen relaxen. En daar bedoel ik dan mee; dat ze helemaal niets moeten, niet op een bepaalde tijd ergens moeten zijn en hun vrije tijd helemaal zelf in mogen vullen zodat er dan ook tijd is voor spontane acties. Zoals een vriendje of vriendinnetje dat ineens mee wil eten, een zelfbedachte activiteit die ontstaat of onverwacht een uitje. Maar ook even helemaal niets doen! Hoe lekker is dat? Languit op de bank met of zonder boek of i-pad.

Goed voor de ontwikkeling van het kind

Maar daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat mijn kinderen sporten. Omdat dit goed is voor hun sociale ontwikkeling(teamsport), motoriek en gezondheid. En zo zijn alle clubjes ook goed voor hun sociale ontwikkeling. Ze hebben hun sporten en clubjes ook zelf gekozen. Wij dwingen ze als ouders nergens toe, ze maken hun eigen keuzes, maar stimuleren ze wel om een sport te kiezen. Welke sport dat dan wordt, maakt ons niet uit, hoewel onze voorkeur wel uitgaat naar een teamsport in verband met het sociale aspect. En ze vinden het heel leuk en genieten ervan. Ik heb ze nog nooit met tegenzin ergens naar toe gebracht of opgehaald. En toch voel ik mij soms schuldig.

Schuldgevoel

Maar waar dat schuldgevoel vandaan komt, weet ik niet zo goed. Dat gevoel heb ik met name in de ochtend, als de kindjes bepakt en gezakt klaar staan om de deur uit te gaan, met weer een lange dag voor de boeg. En vooral als de jongste dan vraagt: “wie komt ons vanmiddag uit school halen, mama?” en ik dan moet antwoorden dat de oppas of oma ze komt halen, krijg ik altijd even een naar gevoel. Terwijl dit nergens op gebaseerd is. Want de kindjes vinden het prima dat de oppas of oma ze komt halen, maat toch voelt het dan vaak niet fijn.

Ik ben een leukere moeder als ik werk

En toch zou ik niet anders willen. Want ik weet dat ik geen 24-7 moeder ben. Daar word ik echt geen leukere moeder van. Ik haal energie uit mijn werk en vind het dan ook weer extra leuk om bij de kindjes te zijn als ik niet werk en heb dan ook voldoende energie om met ze van en naar (sport)clubjes te rijden of andere leuke dingen te doen. Maar af en toe ben ik gewoon even op zoek naar de juiste balans. Maar wat de juiste balans dan is? Ik zou het echt niet weten.

Hoe gaat dit bij jou?

Lieve groet, Joyce

 

1 Comment on Heeft jouw kind nog voldoende vrije tijd?

  1. Ik koos er bewust voor dat de kinderen geen volle agenda’s hadden. Een rustige week vond en vind ik nog steeds belangrijk. Daarom zaten ze ook maar op 1 clubje tegelijk.

    Persoonlijk ben ik geen voorstander voor volle agenda’s voor kinderen. Sterker nog, het beste vind ik het eigenlijk als een kind geen agenda nodig heeft : ) Lekker vrij.

    Maar ik snap zeker dat het soms niet anders kan. En dan is dat ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *