Healthy Food en Happy Kids, het lijkt een onmogelijke opgave ! Maar dat is het niet.. Eerder schreef ik al dat hormonen een grote rol spelen in de gezondheid en dat voeding hierop een grote invloed heeft. Daarom is het van groot belang de hormoonhuishouding in balans de houden, dit geldt niet alleen voor volwassen! Maar zeker ook voor kinderen. Er kunnen namelijk allerlei klachten optreden als de hormonale balans uit evenwicht raakt. Allemaal leuk een aardig, maar hoe houd je je kinderen Happy ?

Achtergrondinformatie

In de huidige maatschappij worden zowel volwassen als kinderen voortdurend blootgesteld aan ongezonde en bewerkte voeding. Het moge duidelijk zijn dat hierdoor een sterke verandering van de hormoonhuishouding in het menselijk lichaam tot stand komt. Daarom is het van groot belang om je leefstijl aan te passen zodat de hormonale balans weer in evenwicht komt. Als je jezelf deze leefstijl aanleert en een onderdeel van jezelf maakt, vormt dit een basis voor het gehele gezin en de rest van je leven. Op een gegeven moment wil je zelfs niet anders meer.

Let wel: het gaat niet om het volgen van een (honger-)dieet ! Want een dieet houd nagenoeg niemand (langdurig) vol.

Healthy Food en Happy Kids

Zowel volwassen als kinderen staan tegenwoordig raar te kijken als ze verse groeten, kip, vis, quinoa, bruine rijst, o.i.d. voorgeschoteld krijgen. Wij zeggen hier dan; ‘ Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’. Het lijkt dan ook een onmogelijke opgave om kinderen gezond te laten eten, maar niets is minder waar. Al blijft het een uitdaging om kinderen gezond te laten eten. Immers gezond eten is helemaal niet saai en vies.

Large super food selection in white porcelain dishes over distre

Volgens Ellemieke Vermolen, auteur van diverse kookboeken is de grootste troef om er een feestje van te maken, de nieuwsgierigheid van je kind te prikkelen met kleurrijke recepten met veel sausjes, of snacks die ze uit het vuistje kunnen eten. Probeer daarnaast creatief te zijn. Laat je kind meehelpen ! Eten moet iets leuks en ontspannend zijn. Eet daarom altijd met je kind mee aan een ‘gezellig’ gedekte tafel.

Tot slot. Wees niet te streng. Natuurlijk mogen ze best eens een koekje of een snoepje, zolang het maar niet elke dag is. Hanteer bijvoorbeeld de 80 – 20 verhouding of kies voor een ‘gezonder’ alternatief, zoals bijvoorbeeld een blokje pure chocolade.

Drie basisprincipes voor een Healthy maaltijd !

  1. Kook zoveel mogelijk gluten- en lactosevrij.
  2. Gebruik zoveel mogelijk ‘gezonde’ suikervervangers. Let wel; deze zoetstoffen blijven suiker. Dus gebruik ook ‘gezonde’ suikervervangers met mate.
  3. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Praktisch alles wat in een pakje of zakje zit is bewerkt. Probeer deze producten dan ook zoveel mogelijk te vermijden!

Drie musthaves voor in de keuken

Onderstaande boeken zijn een musthave voor iedere moeder en zouden dan ook standaard in iedere keuken te vinden moeten zijn.

Nummer 1: Het boek Happy Kids van Ellemieke Vermolen, bevat recepten voor gezonde en lekkere maaltijden, snacks en traktaties voor kinderen. Je shopt hem hier.happy kidsNummer 2: Het Boek Easy Peasy Family van Claire van den Heuvel en Vera van Haren, bevat zo’n 100 recepten voor thuis en daarbuiten en is een gezonde basis voor het hele gezin. Je shopt hem hier.

easy-peasy-family

Nummer 3: Wederom een boek van Ellemieke Vermolen. Dit maal het boek: ‘Ellemieke’s familie kookboek’. Eerlijk gezegd; een van mijn favoriete boeken ! In dit boek leer je eenvoudig en lekker te koken en met het gehele gezin samen te zijn. In dit boek toont Ellemieke onder andere hoe ze haar kinderen gezond leert eten en van welk gerecht ze beter slapen. Nieuwsgierig? Shop hem hier.

ellemiekes-familie-kookboek

Ik hoop dat jullie na dit artikel allemaal samen met je partner, kind of kinderen de keuken in duiken om een feest te maken van iedere maaltijd. Succes !

Liefs,

Jacolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code