Afgelopen week vierden Arjan en Natasja “4th of July”. Independence day, a.k.a. de verjaardag van Amerika. Sinds zij ouders zijn geworden van Bram, proberen zij op bepaalde momenten in het jaar extra stil te staan bij zijn roots.
Al vroeg in het adoptieproces, werd duidelijk hoe belangrijk Roots zijn voor een kind.
Wortels. Achtergond. Identiteit. Een basisbehoefte van ieder kind. Hoe proberen Arjan en Natasja hier een basis voor te leggen waar hun zoontje de rest van zijn leven op kan bouwen? En is het geen opgave om dat ook nog bij te gaan houden en te vieren? Bram en 4th

Hoe het avontuur begon

Toen wij begonnen aan ons adoptie avontuur, hebben wij de verplichte voorlichtingsdagen uiteraard aandachtig gevolgd. Een onderwerp wat steeds terug kwam, was de afkomst.
De Roots van het kindje, en het belang hiervan.
Ondanks het feit dat Bram slechts 12 dagen jong was, toen we hem voor het eerst zagen en slechts een maandje oud was, toen hij in Nederland arriveerde, liggen zijn roots daar, in Amerika. Het belang hiervan en de erkenning hiervan, zijn ons goed duidelijk geworden.
born in the usaWij voeden Bram Nederlandstalig op. En ja, hij eet bloemkool. Heeft een hartstikke Hollandse naam. Hij heef een Nederlands paspoort. En ook de Nederlandse nationaliteit.
Ook ja, want wij hebben er voor gekozen om Bram’s Amerikaanse nationaliteit ook te behouden. Net als zijn Amerikaanse paspoortje.
Voor ons persoonlijk voelt dit als een onderdeel van hem, zijn identiteit, zijn wortels.
Net als zijn Amerikaanse namen, die we ook hebben behouden. Dit is een keuze, onze keuze.loopauto

Gewoon Hollands maar met Amerikaanse roots

In het adoptieproces kregen wij weleens de opmerking “Als je hem/haar gewoon Hollands opvoed, dan krijgen ze daar heus niks van mee hoor, dan wordt hij of zij net zo Hollands als jij en ik.””

Dit voelde raar. De baby zou niet net zo Hollands zijn als jij of ik.
De baby zou een Amerikaan zijn als hij geboren werd.
En zijn wortels zullen altijd Amerikaans blijven.
Daar verandert een adoptie niets aan.
Na het horen van diverse verhalen van kids, die later worstelden met hun roots, besloten wij al snel dat we er alles aan willen doen om duidelijk te maken dat hij zich nooit mag schamen voor zijn roots, zijn afkomst, zijn identiteit.4th usa roots

Hoera! Amerika!

We gaan Brams’ wortels niet wegstoppen, nee – we gaan ze vieren.
Je bent geboren in Amerika. Hoera! Wat cool! Amerika!

In gedachten een beetje in Florida

Ook met zijn geboortefamilie hebben we dit besproken. Zij vinden het prachtig.
We proosten op dagen als deze (4th of July en Thanksgiving) altijd even op Brams afkomst.
Een kleine “Cheers” op de geboortefamilie. In gedachten zijn we die dagen altijd weer even een beetje in Florida. En zij proosten op hun “kleine Hollandse familie” en we vieren een beetje dat we elkaar gevonden hebben.4th bram

Burgers en biertjes

Dus op 4 juli trekken we wat leuks uit de kast. We versieren de tuin, nodigen vrienden uit (die gelukkig ook altijd bereid zijn om alles mee te vieren) en steken we de BBQ aan.
Bier en Burgers. Volle borden, volle glazen, het zonnetje op je gezicht en lieve mensen om je heen. Misschien moet Bram er later niets van hebben. Voelt hij zich alleen maar Hollands, en vindt hij het gedoe. Dat kan, dat mag uiteraard – daar is hij volkomen vrij in. Maar dan hebben we die paar extra feestjes in het jaar toch maar mooi meegepikt!

Ik hoorde ooit iemand zeggen “je kunt een plant zijn wortels niet afknippen en verbaasd zijn dat het niet tot bloei komt”.4th roots bramWij kiezen er voor om de wortels te voeden, te koesteren en te vieren.
In de hoop dat hij maar heel lang en gelukkig mag bloeien, op hele sterke wortels!4th bram en roots

Fotocredits; Natasja

1 Comment on Happy 4th of July!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *