Niets zo lekker als ontbijtgranen als ontbijt! Een kommetje cornflakes, een flinke scheut melk en je kunt weer even door. Jammer genoeg zitten die grote dozen boordevol suiker. Bovendien zijn in het bijzonder de ontbijtgranen die zich specifiek op kinderen richten, échte suikerbommen. Daar zijn de bekende chocopops een heel erg goed voorbeeld van. Daarom hier een recept van een eenvoudig, supergezond en heerlijk alternatief om ze zelf te maken. Genieten zonder schuldgevoel dus! Smakelijk ?

Ontbijtgranen als ontbijt: gezond?

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Wat er op je bord komt, is dus heel erg belangrijk. Niets is zo lekker als ontbijtgranen als ontbijt. Maar zijn ze ook zo gezond? Producenten van ontbijtgranen streven ernaar om hun product een stuk gezonder voor te stellen dan het is. De enorme hoeveelheid suiker in ontbijtgranen worden vaak over het hoofd gezien door tekstjes als ‘bron van calcium, vitaminen en vezels’ op de verpakkingen. Meestal geven ze geen realistisch beeld weer van de echte voedingswaarde.

Suikerbommen

Cornflakes mogen dan hartstikke lekker zijn, maar echt gezond zijn ze zeker niet. Ze leveren niet de voedingsstoffen die je nodig hebt om een hele ochtend vooruit te kunnen. De grote hoeveelheid koolhydraten en suikers zorgt waarschijnlijk al na een paar uur voor een flinke bloedsuikerdaling. Ontbijtgranen die zich specifiek op kinderen richten, zijn doorgaans suikerbommen: meer dan 80% van de kinderproducten bevatten veel te veel suiker. Jammer genoeg ontbreken ook de belangrijkste voedingsstoffen: vezels, eiwitten en mineralen.

In die ongezonde ontbijtgranen vind je ook heel wat toegevoegde smaakmakers vol suiker. Als het product nog een extra smaakje heeft, is dat geen goed teken. Cornflakes met extraatjes als chocolade of karamel bevatten uiteraard dus nóg meer suiker. Ook het zoutgehalte in die ontbijtgranen is helaas aan de hoge kant…

Wat heeft een gezond ontbijt dan wel nodig?

Maar wat heb je nu precies nodig bij de belangrijkste maaltijd van de dag? Eerst en vooral zijn vezels essentieel. Daardoor heb je lange tijd een vol gevoel en ga je minder de neiging hebben om snel weer te snacken. Daarnaast zijn eiwitten en gezonde vetten heel erg belangrijk. Die zorgen ervoor dat je veel energie krijgt, in tegenstelling tot snelle koolhydraten. Die laatste zijn in de bekende, commerciële ontbijtgranen te vinden en die geven maar eventjes energie af. Ten slotte mag een ontbijt natuurlijk niet te veel ongezonde toevoegingen bevatten en wel zoveel mogelijk vitaminen en mineralen.

De oplossing: homemade chocopops!

Daarom is het dus toch verstandiger om voor een alternatief te kiezen als je gezond wilt ontbijten. Daarom vinden jullie hier een recept om de chocopops zelf te maken, maar dan een variant die écht vol vezels, eiwitten en vitaminen zit! Met deze chocopops kom je de ochtend wel door!

Hoe maak je ‘t?

Ingrediënten

 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels honing
 • 4 eetlepels rauwe cacao
 • 75 g gepofte quinoa
 • 2 eetlepels sesamzaad
 • 2 eetlepels chiazaad
 • verschillende noten, bijvoorbeeld: 4 el amandelen, 4 el pecannoten, 4 el hazelnoten, 2 el pistachenoten

Benodigdheden

 • weegschaal
 • grote kom
 • 2 pannen

Bereidingswijze

 1. Smelt de kokosolie.
 2. Voeg de honing toe aan de kokosolie.
 3. Vervolgens voeg je ook de cacao toe. Meng goed tot een glad mengsel.
 4. Rooster nadien de gepofte quinoa enkele minuten in een droge pan (dus zonder vetstof) totdat de quinoa lekker crunchy is en goudbruin ziet.
 5. Rooster het sesamzaad in een aparte droge pan.
 6. Als de quinoa en het sesamzaad geroosterd zijn, meng je ze samen in een kom.
 7. Voeg het chiazaad en alle noten toe. Ik koos voor amandelen, pecannoten, hazelnoten en pistachenoten. Meng alles door elkaar.
 8. Giet er de chocoladesaus over en meng goed. Zorg dat alles bedekt is met een laagje chocolade!
 9. Zet de chocopops een halfuur in de koelkast.
 10. Als je ze uit de koelkast haalt, merk je dat de chocopops wat aan elkaar kleven. Meng daarom nog een laatste keer zodat ze wat loskomen.
 11. Schep de chocopops in een weckpot. Zo kan je ze lang bewaren.
 12. Smakelijk 🙂

Heb je dit recept uitgeprobeerd? Laat het me weten via mijn Instagram: fitfoodiemaxime 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *