De lente- en zomermaanden zijn de ideale tijd om extra gezond te eten met het gezin. Want in het tweede en derde kwartaal van het jaar liggen de lekkerste groentes en het meest kleurige en geurige fruit supervers in de schappen. Ik vind het altijd een feest om dan op de markt op zoek te gaan naar de mooiste vruchten van het seizoen. Groenten en fruit zijn het allerlekkerst wanneer je ze op het juiste moment eet en de vitamientjes spatten er nu bijna vanaf! Helaas is dat niet voor iedereen genoeg reden om de tanden te zetten in gezonde groenten en fruit. Zeker niet voor sommige moeilijke kleine eters. Dus moet je extra je best doen. Misschien helpen de tips hieronder een handje mee.

Kleurrijk maakt aantrekkelijker

Voor je gezin kun je de maaltijden naast smakelijk en gezond ook aantrekkelijker maken, zeker voor sommige kinderen die kieskeurig zijn en groenten/fruit niet makkelijk naar binnen krijgen. Door bijvoorbeeld in een salade zo veel mogelijk verschillende groenten en fruit te gebruiken, krijg je een kleurrijke(re) maaltijd. Dat maakt je gezond eten aantrekkelijker en gevarieerder. Een bak met verschillende kleuren M&M’s is tenslotte ook aantrekkelijker dan een teil grijze snoepjes. Bovendien hebben onderzoeken bewezen dat verschillende kleuren – mits natuurlijk uiteraard – elk hun eigen goede uitwerking op de gezondheid hebben. Maar daarover een andere keer mee.gezonde voeding

Laat de kinderen helpen in de keuken

Laat kinderen helpen in de keuken, ook al zijn ze heel klein. Ze vinden vast leuk om te doen wat mama of papa normaal altijd doet. Laat ze de tafel dekken, tomaatjes strooien op de salade, druiven van de tros afhalen, fruit in de blender gooien of -wanneer ze iets groter zijn- helpen met voorbereiden en snijden. Maak van de keuken een gezellige boel! Als de kinderen onderdeel zijn van het keukenteam, voelen ze zich automatisch meer betrokken bij de maaltijd.

Rolmodel

Je kinderen kijken naar je op en imiteren je gedrag. Dat moet je niet vergeten. Dus als jij bij wijze van tussendoortje regelmatig aan de chips of chocolade gaat, kun je niet van je kids verwachten dat ze zich beperken tot selderij en worteltjes. Geef het goede en gezonde voorbeeld. En als je dan toch moet ‘zondigen’, doe het dan buiten hun blikveld.


Varieer met voeding

Het afwisselen van voeding is heel belangrijk, want met een gevarieerde voeding krijg je meer verschillende vitamines en mineralen binnen. De verveling zal ook minder snel toeslaan. Wie wil er nu elke dag hetzelfde eten?! Bovendien is de kans op hoge concentraties aan schadelijke stoffen voor je kind in het lichaam minder groot als je vaker nieuwe dingen op tafel zet.

gezond eten

Niet moeilijk doen

Er zijn kinderen die echt bepaalde groenten of fruitsoorten niet wegkrijgen. Bedenk dat de smaak van een kind zich steeds ontwikkelt en dat het kan zijn dat er wat tijd overheen gaat. Respecteer dat het ontwikkelen van smaak een proces is en bedenk bijvoorbeeld hoe je ze op een andere manier kunt klaarmaken. Laat een kind niet tegen heug en meug eten, maar herhaal tip 1 tot en met 4 een tijdje. Doorgaans komt het vanzelf goed.

Als je meer wil weten, volg mij op IG: dilvacolbie

Groetjes,
Dilva

1 Comment on Gezond eten met je gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code