Social media is tegenwoordig een groot deel van ons leven. Sterker nog, we delen ons leven op social media. Zelf heb ik een ware haat/liefde verhouding met social media. Sinds april ben ik weer actief, daarvoor ben ik er ongeveer een jaartje uit geweest. Het gevoel van controle ontbrak, al ontbreekt deze eigenlijk nog steeds. Wat gebeurd er met mijn foto’s… Eenmaal op het internet, dan krijg je ze er niet zo maar vanaf is mij verteld. Steeds vaker gebeuren er verschrikkelijke dingen met onschuldige foto’s van gewone social media accounts. We weten het allemaal, toch posten we vrolijk door. Ik worstel regelmatig met de vraag: foto’s van mijn kind wel of niet op social media? Wat vind jij er van en hoe ga jij hier mee om?

Onschuldige foto’s

Als ik mijn Instagram of Facebook account open, lachen de meest vrolijke snoetjes me toe. De meest leuke outfits komen voorbij, gedragen door de meest diverse kindjes. Ik vind het niet alleen leuk maar ook inspirerend om te zien! Foto’s met die kleine kids zijn zo onbevangen. Het is zo lekker onschuldig. Ze zijn niet bewust aan het poseren voor likes, weten zij veel. Een tegengeluid van de mensen die tegen het posten van foto’s van je kind op social media zijn, is juist dat ze onschuldig zijn. Ze kiezen er zelf niet voor.

Dat is waar, maar eerlijk gezegd kan ik me hier niet helemaal in vinden. Is het niet zo dat alle kinderen nog onschuldig zijn en niet weerbaar? Dagelijks maak ik keuzes voor mijn kind. Ik voed hem op zoals ik denk dat hij later een fijn, eerlijk en liefdevol mens zal zijn. Ik vul toch dagelijks dingen voor hem in, omdat hij gewoonweg de keuze zelf nog niet kan maken?

Als je foto’s zonder te weten verspreid worden

Om ons heen gebeuren de meest vreselijke dingen met beeldmateriaal dat persoonlijk is en niet bedoeld is voor iedereen. Kijk bijvoorbeeld wat er gebeurd als je jezelf waagt aan sexting. Het blad LINDA. heeft onlangs een heel nummer gewijd aan o.a. slachtoffers van sexting en het verhaal van Patricia Paay. De gevolgen zijn niet te overzien als het beeldmateriaal in de handen komt van iemand waar het niet voor bedoeld is. Levens worden verwoest en uit totale wanhoop beëindigen sommige hun leven. Verschrikkelijk! Wat ik soms onbegrijpelijk vind, is dat de persoon die de beelden (onwetend en wellicht naïef) heeft verstuurd het onderwerp van gesprek is. Waarom gaat het niet over de persoon die ongevraagd de beelden heeft verspreid. Het mag toch niet zo zijn dat onze reactie louter bestaat uit: wat dom, je stuurt zoiets toch ook niet?

Digitaal vs. sociaal

In een sneltreinvaart is alles digitaal geworden, daarmee ook sociaal. Of misschien juist minder sociaal? Dat is dan weer een andere discussie… We staan wel meer met elkaar in contact dan ooit. Of dat het contact net zo intensief en betekenisvol is valt te betwisten en hangt af van de contacten wellicht. Wel delen we heel veel van ons leven, weleens waar vaak alleen al het goede.

Het is jammer dat social media een keer zijde kent. Eentje die we op voorhand misschien nog niet meteen gezien hadden. We deelde alles maar vanuit een bepaalde onschuld en onwetendheid. Het idee dat er foto’s van onze kinderen van internet af worden gehaald  voor de verkeerde en meest perverse doeleinde is iets waar ik in het begin van social media niet aan dacht. Gewoonweg omdat ik totaal niet bekend ben met die “wereld” en daar ook zo ver mogelijk van weg wil blijven!

De harde realiteit

Dan komen de eerste berichten van slachtoffers. Onschuldige foto’s worden bewerkt tot de meest afschuwelijke foto’s voor doeleinde waar we niet eens aan willen of kunnen denken. Een ver van je bed show, maar het komt zo binnen als je naar je kleintje kijkt. Het zal  je maar gebeuren. Mijn gedachten gingen zelfs verder dan dat. Wat als het ons gebeurd, zonder dat we het weten? Misschien zijn wij ook wel slachtoffer. Mijn kleine lieve man, daar blijf je vanaf!

Een enorme moederdrift kwam over mij heen. Ik moet en zal jou hier tegen beschermen. Ik verwijderde alle foto’s. Dat ze ergens nog steeds op internet rond hangen: eenmaal op internet, voor altijd op internet… had ik nog niet door. Maar van mijn account zouden ze niet meer afgehaald kunnen worden!

Kunnen we onze kinderen er tegen beschermen?

Kunnen we onszelf en onze kinderen op wat voor manier dan ook beschermen tegen mensen die er ideeën op na houden die voor ons niet te beseffen zijn? Ik denk het niet. Sterker nog, ik wil niet alleen maar keuzes maken op basis van deze mensen waar ik mij totaal niet mee kan identificeren. Je zult dit altijd blijven houden. Op welk niveau dan ook. Het is aan ons als ouders om onze kinderen bewust te maken van de gevaren. Daar waar eerst de belangrijkste boodschap was: ga nooit met een vreemde mee. Hebben we tegenwoordig voor onze kindjes een heel boodschappenlijstje met waarschuwingen.

Bewuste keuzes

Wat ik onze zoon vooral mee wil geven is om bewust te zijn van het gevaar, maar om je leven daar niet door te laten beïnvloeden. Volg je eigen hart en doe wat jij wil. Wellicht is het tegenwoordig nodig om meer te wikken en wegen. Maar als je dat blijft doen en je staat achter je eigen keuze, dan lijd jij je eigen leven en laat je het niet door andere bepalen die motieven hebben waar wij met onze pet niet bij kunnen.

Het lot dat anderen overkomt, weeg ik zeker mee in de keuzes die ik maak. Maar ik kan ook nog de mooie dingen zien. Het plezier die uit social media gehaald kan worden bijvoorbeeld. Of steun die je kunt krijgen doordat lotgenoten nu veel bereikbaarder zijn en makkelijker te vinden zijn.

Ik heb besloten om bewust om te gaan met de foto’s die ik post.  Ik heb voor mijzelf bepaald wat ik belangrijk vind om de integriteit te bewaken.

De punten waar ik op let zijn als volgt:

  1. Geen bloot foto’s.
  2. Is er een mogelijkheid dat mijn zoon zich later kan schamen voor de foto.
  3. Kan ik de foto van een andere hoek maken waarin zijn gezichtje niet volledig in beeld is.
  4. Staat hij op de foto met andere kindjes? Zo ja, dan vraag ik altijd eerst toestemming aan die mama’s of zij het goed vinden als ik de foto deel op internet.
  5. Daarnaast kijk ik, hoe erg ook, of de foto aanleiding kan geven tot misbruik.

 

social media

Back on social media

Ik post dus inmiddels weer foto’s van mijn zoon op social media. Maar door er bewuster mee om te gaan en kritisch naar iedere foto te kijken, hoop ik op deze manier verantwoord om te gaan met het beeldmateriaal van mijn kleine man.

Helemaal niets meer posten is voor sommige wellicht de oplossing. Daar heb ik alle respect voor en ik begrijp dat ook zeker. Persoonlijk denk ik dat de sleutel is dat je wat je ook doet, je het bewust doet. Wel overwogen. Zeker als het onze kinderen betreft. Als mama’s (en natuurlijk ook de papa’s) moeten we in de eerste jaren, zo weloverwogen als mogelijk, keuzes maken voor onze kinderen.

Ik ben erg benieuwd hoe jij om gaat met het posten van foto’s op social media. Denk jij na over wat je post?

Liefs Sabine

Tip: kijk ook eens op http://www.mediawijsheid.nl voor meer informatie over slim gebruik van digitale media.

 

2 Comments on Deel jij foto’s van je kind op social media?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *