Als Sinterklaas is vertrokken, kun je mooi even bijkomen. Neem bijvoorbeeld eerst een week rust en begin dan pas met de voorbereidingen voor de feestdagen. Zoals een kerstboom in huis halen enz. En zorg tijdens de feestdagen ook voor voldoende rust en regelmaat. Hiermee doe je jezelf en je kind een groot plezier. Ben je benieuwd hoe je dat het beste kan doen? Ik geef je graag een aantal waardevolle tips.

Kerst en oud en nieuw

Maar dan is het bijna zover: Kerst en oud en nieuw. De feestdagen in de maand december, kunnen voor veel onrust zorgen bij kinderen. Vooral hoog gevoelige kinderen en jonge kinderen kunnen hier dan ook echt door van slag raken. Ook al zijn het feestdagen (alhoewel sommigen het niet ervaren als feest, maar dat terzijde), zijn deze dagen vaak wel erg druk. Kinderen krijgen veel meer prikkels dan anders binnen. Denk aan het kerstdiner op school, het kerstontbijt op het kinderdagverblijf, de kerstlunch bij de familie, kerstborrel in de stad. Hiernaast gaan ze vaak ook nog (veel) later naar bed dan normaal en worden ze van hot naar her gesleept. Wat kan je dus beter doen én laten tijdens en rondom deze drukke dagen?

Tips voor deze drukke dagen voor je kind

Probeer zoveel mogelijk duidelijkheid en structuur in te brengen. En zorg hiernaast voor extra rustmomenten. Dit lijkt misschien onmogelijk tijdens de feestdagen, maar wanneer je hier van te voren goed over nadenkt en samen met je partner en eventueel je kind(eren) bespreekt wat er gaat gebeuren en welke afspraken er gelden, kan dat een hoop ellende voorkomen, zoals bijvoorbeeld een oververmoeid, overprikkeld kind.feestdagen

Betrek je kind bij de voorbereidingen van de feestdagen

Voor alle kinderen geldt dat het heel belangrijk is dat ze weten wat er gaat gebeuren. Dat hoeft uiteraard niet tot in detail besproken te worden met ze, maar vertel de grote lijnen aan ze. Bijvoorbeeld: “vandaag gaan we naar opa en oma en daar komen ook die en die en we eten en slapen daar. Welke boekje en/of knuffeltje wil je meenemen naar opa en oma?” Hiermee voorkom je dat je kind zich rot schrikt als hij of zij daar ineens in bed wordt gelegd, zonder dat dit hem of haar verteld is. En geloof mij: dit gebeurd! Vertel dit ook aan hele jonge kinderen. Ook al praten zij zelf nog niet, ze begrijpen al heel goed wat er gaat gebeuren als je ze hun dat uitlegt.

Zet samen de kerstboom op

Zet samen met je kind(eren) de kerstboom. Kinderen vinden dit fantastisch. Ik denk nog steeds met veel plezier terug aan mijn kindertijd waarin we altijd met ons gezin de kerstboom gingen optuigen. Betrek ook en eigenlijk moet ik zeggen, juist, jonge kinderen hier bij. Vaak wordt hier niet bij stilgestaan. Maar stel je eens voor dat je kindje van 8 maanden oud, wakker wordt en ineens een hele grote boom vol met lampjes en kleurtjes in de huiskamer ziet staan. De meeste kinderen vinden dit wel mooi, maar het is toch beter als ze er bij betrokken worden, zodat ze vanaf het begin zien wat al allemaal gebeurd. En vertel je kind (hoe jong ook) wat je gaat doen. Hiernaast is het ook gewoon een heel leuk moment als gezin.

Betrek je kinderen ook bij het voorbereiden van het eten

Betrek je kinderen ook, wanneer mogelijk, bij de voorbereidingen en eventuele uitvoering van het eten. Laat ze zelf bijvoorbeeld een gerechtje kiezen en/of maken, de tafel dekken en versieren. Wij hadden vroeger bijvoorbeeld een tafel waar alle volwassenen aan zaten en een tafel voor de kinderen. De kindertafel mochten wij dan zelf dekken en versieren. Door je kind(eren) hier bewust bij te betrekken, ervaren ze dit soort dagen vaak veel leuker.

Zorg voor (extra) rustmomenten tijdens de feestdagen

Wanneer je kind nog een middagslaapje nodig heeft, sla dit dan niet ineens over tijdens de feestdagen. Denk niet: “maar het is zo gezellig voor de familie als Pietje er bij is tijdens de kerstlunch!” of: “maar ze zien hem al zo weinig!” Denk in eerste instantie aan het welzijn van je kind. Wat heeft hij/zij nodig? Wat is goed voor mijn kind? En voorkom hiermee dat je kind oververmoeid raakt, daardoor van slag is en ’s-Avonds/’s-Nachts slecht gaat slapen en/of veel wakker wordt.

Bouw een aantal rustmomenten in

Dit geldt ook voor kinderen die geen middagslaapje meer doen. Ook voor hun geldt dat deze dagen veel intensiever zijn dan normale dagen. Bouw voor hun dus ook verplichte rustmomenten in. Trek je tijdens de drukte even terug met je kind (al is het maar 10 minuten) om bijvoorbeeld een boekje voor te lezen, ga wandelen of zet ze op de bank met een filmpje.

Mijn ervaring

Wat wij bijvoorbeeld altijd doen sinds onze kinderen geen middagslaapje meer doen en onze kindjes zijn inmiddels 5 en 7 jaar, is even met zijn vieren gaan rusten vóórdat de drukte losbarst. Dat kan halverwege de ochtend zijn of aan het begin van de middag, als er maar even een rustmoment ingebouwd wordt. De één gaat dan even op de bank liggen, de ander in zijn of haar eigen bed of gezellig bij papa en mama in bed. Er wordt dan een boekje gelezen of een filmpje gekeken. En met enig geluk valt dan één van je kinderen in slaap en hebben ze zo een lekker lang rustmoment te pakken. Als je bang bent dat je zelf in slaap valt, zet dan wel even de wekker, om te voorkomen dat je feestmaal waarvoor je al dagen in de keuken staat, aanbrand en je uiteindelijk je (schoon)familie afhaalchinees of soep uit blik moet voorschotelen!

Maak jij je kind wakker op oudejaarsavond?

Denk ook goed na over oudejaarsavond. Veel kinderen worden om 12 uur ’s-Nachts wakker gemaakt. Als je kind hier zelf expliciet om vraagt, dan kan je dat doen. Zolang ze hier niet zelf om vragen, zou ik het zeker niet doen. Denk in eerste instantie ook nu weer aan je kind. Zijn of haar nachtrust wordt verstoord en ze komen uren slaap tekort. Vind je kind dit fijn de volgende dag(en)?

Onze kindjes hebben we nog nooit wakker gemaakt met oudejaarsavond

Onze kindjes (5 en 7 jaar) hebben we nog NOOIT wakker gemaakt met oudejaarsavond. Ze vragen hier niet om, dus geen haar op mijn hoofd dat ik hun nachtrust ga verstoren. Als ze zelf wakker worden door het vuurwerk is het wat anders (ook nog nooit gebeurd trouwens), maar ook dan zal ik ze niet mee naar beneden nemen, maar bij ze op hun kamertje blijven en eventueel, als ze daar zelf om vragen, naar het vuurwerk door de ramen kijken. Zou ik het gezellig vinden als ze er om 12 uur ’s-Nachts bij zijn? Jazeker! Daar ben ik heel eerlijk in! Maar het gaat in deze niet om mij, maar om het welzijn van de kindjes en dan is het verstandiger als ik ze laat slapen.

Sterretjes aansteken

Wat wij wel doen, is ’s-Avonds rond 18.00 uur (dan is het tenslotte ook al donker) sterretjes aan steken met de kindjes en papa wat vuurwerk laten afsteken. Ze mogen dan mee naar buiten en vinden dit geweldig! We nemen dan met zijn vieren een glaasje kinderchampagne en roepen dan: “gelukkig Nieuwjaar!” Ook mogen ze dan uiteraard oliebollen en meer van dat lekkers en genieten ze enorm! Maar rond 19.30 uur is het dan gewoon bedtijd en gaan ze tot nu toe ieder jaar moe, maar voldaan slapen.

 

Ik wens alle lezers van Onlinelifestylemagazine en joyeux hele fijne feestdagen en alvast een geweldig 2017!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *