De zomer is er! We denken dan aan zon, zee, strand … We zoeken allemaal naar de leukste strandoutfits, waterspeeltjes en willen de beste zonnebescherming voor onze mini’s. Maar wanneer is zo’n kleintje nu goed beschermd in de zon? En waarom is het zo belangrijk? 

Waarom is een goede zonnebescherming zo belangrijk voor kinderen?

De zon geeft veel warmte en licht maar ook veel ongezonde uv-stralen. Deze stralen verhogen de kans op huidkanker, daarvoor wil je je kleintje natuurlijk behoeden. Daarom is het heel belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon! Dat doe je met een goede zonnecrème. Dat de zon alleen kwaad kan als je verbrand bent is ook een misvatting. Verbranden is zeker geen goed teken, maar ook een niet verbrande onbeschermde huid kan ‘schade’ opgelopen hebben.

En ook in de schaduw is het aangeraden om zonnebescherming te gebruiken, zeker bij kleine kindjes, want ook dan kunnen de uv-stralen onze huid binnendringen. Kinderen van 0-3 jaar groeien zo enorm snel dat hun huid continu aan het vernieuwen is en bijgevolg dus nog gevoeliger is voor de zon dan de onze. Een kindje onder de 3 jaar kan maar maximum 5 à 10 minuten in de zon blijven zonder te verbranden, best niet doen dus.

zonnebescherming

Wat is een goede zonnebescherming?

In mijn job help ik dagelijks mama’s en papa’s in hun zoektocht naar de ideale zonnecrème. Ik raad hen altijd een zo hoog mogelijke SPF factor aan. Zeker bij kleine kindjes ga ik steeds naar een factor 50. Voor hele kleine baby’s ga je zelfs best naar een zonnecrème op basis van minerale zonnefilters, die de zon helemaal afblokken zodat er geen uv-stralen de huid kunnen binnendringen. Het enige ‘nadeel’ aan deze crèmes is dat ze wat vetter zijn en altijd redelijk wit. Maar hé, wat is het belangrijkst? Voor iets grotere kindjes kan je naar een gewone crème of spray gaan. Bij de meeste merken heb je een speciale kinderlijn, deze is vaak extra waterresistent en zonder parfum.

Bij volwassenen kan je rekening houden met je huidtype:
– Ben je licht van huid en haar, dan ga je best ook naar een factor 50.
– Ben je wat donkerder van haar en huid dan mag je nog steeds een factor 50 gebruiken, maar kan een 30 ook genoeg zijn.
– Voor de heel donkere types volstaat soms een factor 20, maar deze raad ik zelden aan. Ik probeer iedereen toch altijd te overtuigen om minstens een factor 30 te gebruiken.

zonnebescherming

Hoe vaak moet je een zonnebescherming gebruiken?

Als je een hele dag buiten bent, moet je om de 2 à 3 uur opnieuw smeren om zo de volwaardige factor te bewaren. Een hogere factor gaat niet alleen meer beschermen maar ook langer. Je zonnecrème verliest na 2 à 3 u niet volledig zijn werking maar wel zijn sterkte. Dus smeer je een factor 50 dan gaat die na 2 à 3 uur nog bescherming geven zoals een factor 30. Daarom is het dus belangrijk om regelmatig opnieuw te smeren. De meeste zonnebeschermingproducten zijn waterresistent, maar als je huid in het water komt moet je je wel droog deppen of gewoon laten opdrogen.

Nog enkele tips bij het kiezen van een goede zonnebescherming

1. Ga voor een bekend merk, deze hebben hun producten getest en zijn vaak onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Je kan er dus vanuit gaan dat ze zeker voldoende werken en veilig zijn. Ga desnoods langs bij je apotheek, zij kunnen je nog wat extra advies geven. Heb je geen zin of tijd om naar de apotheek te gaan, maar wil je wel de kwaliteit en het advies van de apotheek, kijk dan zeker eens op de online apotheek kenkoo.

Voor mijn dochtertje gebruik ikzelf de zonnespray voor kinderen factor 50 van Avène, deze bevat geen octocryleen en geeft daardoor ook geen prikkende ogen.

zonnebescherming

2. Ga je op vakantie? Koop dan je zonnecrème in eigen land, zo ben je zeker over de kwaliteit. Ben je het toch vergeten, ga dan op zoek naar een merk dat je kent van in eigen land of ga naar een apotheek.

3. Kies een textuur die je aangenaam vindt om te gebruiken, zo zie je er al niet tegenop om te smeren. Een crème is goed omdat je het uitsmeert en je zo minder snel een plaatsje vergeet. Maar deze is wel redelijk vet. Een spray is een fijn alternatief, minder vet, maar je moet het toch nog uitsmeren zodat je weet waar je wel of niet geweest bent.

4.Last but not least; vergeet zeker geen zonnehoedje voor je kleine spruit! Dat hoort natuurlijk samen met een zonnecrème bij een goede zonnebescherming.

 

Zo, hopelijk heb ik jullie wat kunnen helpen naar een veilige en gezonde zomer. Heb je nog vragen? Laat ze gerust horen!

Veel liefs
Igna

3 Comments on Zonnebescherming voor je kids!

  1. Als aanvulling. Ik ben ultra blij met een waterpetje wat ik voor onze kleuter heb aangeschaft vorig jaar (en die ze nu nog past). Het heeft een flap die over haar nek en oortjes valt. En het fijne is dat ze er ook mee kan zwemmen. Bijkomend voordeel is dat het hoofdje nat blijft, wat volgens mij ook nog een zonnesteek tegen kan gaan. Oh ja, het is een waterpetje met UPF 50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code