Jaaa! Het is weer tijd om de kerstkaartjes in huis te halen! Of… zelf te maken! Want, wie vindt ze nou niet leuk om te krijgen? Zelfgemaakte kerstkaartjes zijn wel een stukje origineler, dus ik zeg: aan de slag met je dreumes! Hmm, ik hoor je denken: ‘Yeah right, met je dreumes?’ Yes! Ook met de allerkleinsten kan dat. Lees gauw verder hoe je deze kaartjes samen maakt.

Blanco kartonnen kaartjes

Om deze leuke kerstkaartjes te maken, heb je allereerst kartonnen blanco kaartjes nodig. Ik kocht ze bij Action, maar je kunt ze ook online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com of bij een boekenzaak zoals Bruna. Bij Action kosten ze nog geen €0,60 voor acht kaarten met enveloppe. Als je dan toch bij Action bent, zou ik meteen een zwarte fijnschrijver meenemen.

Vingerverf

Vervolgens heb je vingerverf nodig. Ik kocht zes potjes bij Hema, maar de ‘My first vingerverf’ van SES is echt geschikt voor kleintjes vanaf twaalf maand (hypoallergeen en glutenvrij). Misschien een fijne gedachte dat deze bestaat, maar als je liever niet wilt dat ze het gaan opeten, zou ik er maar niet bij weglopen :-). De kleuren bruin, wit, groen en rood vind ik het meest passend, maar je kunt uiteraard ook helemaal losgaan met andere kleuren.

DIY kerstkaartjes

Aan de slag: Rudolph kerstkaartjes

Iedereen heeft thuis wel wat oud papier en wat schaaltjes, dus als je dit er even bijneemt, kun je aan de slag. Je doet in elk schaaltje een kleurtje en je dekt de tafel af met bijvoorbeeld kranten. Ik liet mijn zoontje vervolgens op karton kliederen met de vingerverf, zodat hij ook zijn eigen gang kon gaan. Je gaat er vervolgens met de kartonnen kaartjes naast zitten en doopt een wijsvingertje in de kleur rood. Willekeurig zet je wat vingerafdrukjes op het karton. Dit hoeft dus helemaal niet strak en precies te gaan! Afhankelijk van hoeveel kaarten je wilt maken, ga je zo een tijdje door. Hierna laat je de kaartjes opdrogen.

DIY kerstkaartjes

Aan de slag: Kerstboom kerstkaartjes

Voor kerstboom kerstkaartjes maak je eerst zelf met een groene stift de vorm van een kerstboom op het kaartje. Daarna maak je er (rode) ballen in. Dit doe je opnieuw door een wijsvingertje in de verf te dopen en de boom te versieren met kleine vingerafdrukjes. Ook hierna laat je de kerstboom kerstkaartjes weer even opdrogen.

DIY kerstkaartjes

Aan de slag: Sneeuwpop kerstkaartjes

Dit was mijn favoriet! Met witte verf maak je drie afdrukken boven elkaar met het wijsvingertje van je dreumes. Dit kan op willekeurige plekken op het karton. Wederom moet je het even laten opdrogen. Je kunt trouwens alle kaarten ook nog een extraatje geven door er bijvoorbeeld glitters of sterretjes (stickers) op te plakken.

DIY kerstkaartjes

DIY kerstkaartjes

Finishing touch

Tot slot maak je de kerskaartjes zelf even af. Hiervoor heb je wat stiften en een zwarte fijnschrijver nodig. Zie hiervoor het resultaat op de foto’s. Het is ook leuk om er teksten bij te schrijven zoals ‘Merry X-mas’ of ‘Fijne kerstdagen’. Al met al kun je denk ik in een uurtje klaar zijn met alle kaarten. Alleen het knutselen met je dreumes hoeft echter maar tien minuten te duren, dus voor de ongeduldige types is dit ook nog leuk om te doen!

DIY kerstkaartjes

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om lekker creatief aan de slag te gaan en wens jullie veel succes met de kerstkaartjes! Trouwens, heb je de DIY ‘Hoe maak je jouw eigen speelkeuken’ al gezien? Je leest het artikel hier. Wellicht een leuk kerstcadeau voor je kleintje!

Liefs, Lonneke

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code