En dan ben je zwanger. Hoe ga je het straks allemaal doen met de kinderopvang, als je kleintje geboren is en jij weer aan het werk moet? Waar kies je voor? Ga je voor een kinderdagverblijf, nanny aan huis, gastouder of breng je je kindje naar opa en oma? Een vraag waar je goed over na moet denken.

Ik heb jarenlang met heel veel plezier in de kinderopvang gewerkt, bij een zeer professionele organisatie. Geen onbekende in “Kinderopvangland”.  Ik heb alle aspecten voorbij zien komen en met verschillende doelgroepen gewerkt. Elke doelgroep heeft zijn eigen charme en eigen minpuntjes. Maar sinds ik moeder ben, kijk ik met heel andere ogen naar de kinderopvang en heb mezelf vragen gesteld.

De wereld van de kinderopvang

Van pedagogisch medewerker naar moeder

Toen ik zwanger was van onze eerste, was het duidelijk dat ik haar “bij mij” naar het kinderdagverblijf zou brengen. Een rondleiding was niet nodig, ik kon zelfs nog kiezen op welke groep ik haar wilde laten plaatsen. Toen ze was geboren, had ik buikpijn toen ik een heel bekend nummer in mijn telefoon zag oplichten. Mijn collega’s van kantoor. Wanneer komt ze en wanneer kan ze wennen? Wennen? Wie? Zij? Of ik? Ja, ik. En hoewel ze echt in goede handen was en de allerliefste juffies had, die ze zich kon wensen, vond ik het echt heel erg moeilijk om haar achter te laten. “Maar je weet hoe het werkt, toch?”, werd vaak tegen me gezegd. En juist omdat ik weet hoe het werkt, vond ik het lastig. Want ook mijn kleintje zou op haar beurt moeten wachten, voor haar voeding, voor een knuffel en wat aandacht. En ook mijn kleine meisje zou soms moeten wachten om naar bed te kunnen, omdat de bedjes vol zijn. Toen het eenmaal zover was, heb ik een gebakje gehaald en ben naar mijn vriendin gegaan. Dat had ik wel verdiend.

Kinderopvang

Waar let je op bij het kiezen van de opvang?

Het is voor ouders lastig om de juiste opvang voor je kind te kiezen. Want waar let je allemaal op? Het is erg belangrijk, om naar je gevoel te luisteren. Hoe word je ontvangen en op welke manier word je te woord gestaan? Wat is de sfeer op het kinderdagverblijf? Op welke manier gaan de juffies met de kinderen en elkaar om? Hoe zijn de groepen ingedeeld? Wat kun je ontdekken qua hygiëne? Kunnen de slaapkamertjes gelucht worden en staan er geen hete thee en koffie binnen handbereik? Kunnen de kindjes veilig buitenspelen? Maar ook, wat staat er in het pedagogisch beleid, hoe is het voedingsbeleid opgesteld en waar kun je met klachten terecht? Wil je echt weten of je met een goed kinderdagverblijf te maken hebt, lees dan het GGD Rapport van de vestiging door. Die vind je op elke website van een kinderdagopvang organisatie. Maar het allerbelangrijkste is of je een goed gevoel hebt bij het kinderdagverblijf.

Kinderopvang

En dan…

Dan is het zover.. Je kindje mag gaan wennen, omdat jij weer bijna aan de slag moet. En oh, dat is best even omschakelen. Maar de lieve juffies ontvangen jou en je kleintje met open armen en stellen je helemaal op je gemak. Je kindje gaat een stukje leven opbouwen, waar jij als ouder niet bij bent. In het begin is dat lastig, maar al snel zwaait je kleintje je lachend uit bij het raam en ligt er een nieuwe dag vol uitdagingen voor hem. Lekker veel spelen en ontdekken en knuffelen met andere kindjes en die lieve juffies. En jij, jij gaat met een gerust hart aan het werk. Want met jouw kleintje komt het wel goed vandaag…

Ik wil Les Petits Kinderopvang in Bloemendaal bedanken voor het aanleveren van het beeldmateriaal, die gebruikt zijn in dit artikel.

Liefs, Mascha

Fotocredits: Les Petits Kinderopvang, Bloemendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *