“En dan is het de bedoeling dat alle kinderen en juffen in hun pyjama naar school komen en een lekker ontbijtje meenemen…” Ik spits mijn oren nog eens. Waar gaat dit over? Ah…het kwartje valt, want de Nationale Voorleesdagen staan voor de deur en worden geopend met het Voorleesontbijt.

De kinderen zijn enthousiast, want vandaag is het zover. In je pyjama en je warme sloffen aan naar school. Dat is al een feestje op zich. Ze kiezen hun mooiste nieuwe pyjama’s uit en kunnen aan niets anders meer denken. Het is toch best gek om straks je juf in haar pyjama te zien. Leuk is het ook en onze jongste dochter maakt overal een grap van. Dus in haar panter pyjama staat ze te springen van enthousiasme en lacht ze de juf nog net niet uit.

Voorleesdagen en voorleesontbijt in de klas

Als we een mail krijgen wie er in de klas wil voorlezen, antwoord ik dat ik dat wel wil. En daar zit ik in dan in groep 4. De klas is verdeeld in groepjes en alle kinderen hebben een lekker ontbijtje meegenomen. Ik zie verantwoorde smoothies, gekookte eitjes, pakjes yoghurtdrank, krentenbollen, broodjes…alles ziet er even lekker uit. Samen met onze kleine vent zit ik bij het groepje van zijn zus. Samen met juf haalt hij nog een stoeltje en dan kan het grote voorlezen beginnen. In een mum van tijd is het een geroezemoes in de klas. Voorlezende ouders, etende kinderen en een lach om een verhaal. Het groepje jongens krijgt griezelverhalen te horen. Super spannend en leuk, natuurlijk! Het is gezellig. Kinderen proberen aandachtig te luisteren en ik stel vragen aan de kinderen. Op deze manier betrek ik hen extra bij het verhaal. En het is toch leuk om te weten, wat meisjes van 7 jaar later willen worden. Het is allemaal nog lekker onbevangen.

Belang van voorlezen

Het mag duidelijk zijn. Voorlezen is belangrijk en voorlezen is leuk. De woordenschat van kinderen wordt enorm vergroot, als zij dagelijks voorgelezen worden. Daarnaast wordt de fantasie geprikkeld en kunnen kinderen zich inleven in een verhaal. Hun eigen fantasie en creativiteit krijgen dus een impuls. En niet te vergeten, is voorlezen gewoon leuk. Ik vind niets fijner dan met een leuk boek en mijn kindjes om me heen een verhaal voor te lezen. Lekker knus en gezellig. Een afsluiter van elke dag en tussendoor is het een rustmomentje op een drukke dag.

Favoriete boek

Vanmorgen heb ik voorgelezen uit “Meester Jaap is een held (op sokken)” en “Op avontuur met oma”. Maar mijn eigen favoriete boek is met stip “De Gruffalo” voor peuters en kleuters. Ik heb het ontelbare keren voorgelezen aan de kindjes op de groep van het kinderdagverblijf. En het was zo mooi om te zien hoe dit verhaal echt is gaan leven, met stemmetjes en rolverdelingen samen met mijn collega. Daar bewaar ik warme herinneringen aan.

Wat is jouw favoriete voorleesboek? Wil je dat met ons delen? Ik ben benieuwd! Veel plezier met het extra voorlezen tijdens De Nationale Voorleesdagen aan je kindjes. Maak er iets waardevols van en vergeet vooral niet te genieten.

Liefs,

Mascha

Fotocredits: Mascha

1 Comment on Uit het archief: De Nationale Voorleesdagen en het voorleesontbijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *