Na drie zwangerschappen en dus drie keer verwend en verzorgd worden door een lieve kraamverzorgster, ben ik benieuwd hoe een kraamverzorgster haar vak beleeft. Wat haar drijfveer is en wat er zo bijzonder aan is. Ik heb Bianka gevonden. Een lieve kraamverzorgster, die graag meer vertelt.

Vorige maand heb je mijn artikel over de verloskundige kunnen lezen. Dit is deel twee van mijn tweeluik en onder het genot van een lekkere koffie en paaseitjes ben ik in gesprek gegaan met Bianka. Een echte kraamverzorgster, die met liefde over haar vak praat. Lees je met me mee?Kraamverzorgster

350 gezinnen in 7 jaar

Bianka steekt meteen van wal en vertelt dat ze nu 7 jaar kraamverzorgster is. “Ik heb 23 jaar op een afdeling personeelszaken gewerkt en was toe aan verandering. Ik heb de eenjarige opleiding voor de kraamzorg gedaan en werk nu 7 jaar in de kraamzorg. In die 7 jaar tijd heb in ongeveer 350 gezinnen mogen werken. Het blijft heel bijzonder om bij onbekende gezinnen binnen te stappen en deel uit te maken van een intiem stukje van hun leven. Ik kom binnen als vreemde, maar als ik wegga, hebben we zo’n band opgebouwd. Alles wordt besproken en is bespreekbaar. Ik ben de vertrouwenspersoon van de moeder, de ogen van de verloskundige en trek aan de bel, als dat nodig is. Ik wil de kersverse ouders een onbezorgde en ontspannen week bezorgen. Het is heel belangrijk om met een goed gevoel op de kraamweek terug te kunnen kijken. Dat is mijn drijfveer.”  Ik vind deze instelling prachtig.

 kraamverzorgster

Bijzondere bevallingen

Net als verloskundigen maak je als kraamverzorgster een hoop mee. Er zijn ongetwijfeld bevallingen, die je bij blijven. Omdat ze mooi zijn of gewoon hilarisch, toch? “Ja’, lacht Bianka, “dat klopt.” “Nu word ik nieuwsgierig. Vertel!” “Ik was bij een gezin en zij wilden graag hypnobirthing. Dat is een bevalling waarbij geen assistentie van de verloskundige en kraamverzorgster is. Er wordt alleen ingegrepen, als dat nodig is. De vader en moeder hebben samen de bevalling gedaan en uiteindelijk is het kind op de keukentafel geboren. Het was heel bijzonder om dat zo mee te maken.” Bianka is even stil, als ze er aan terugdenkt. “Maar er was ook een Amerikaans gezin, waarvan de planning was om in het ziekenhuis te bevallen. In Amerika is dat natuurlijk de standaard. De bevalling ging echter zo snel, dat de moeder thuis op de baarkruk is bevallen. Dus zonder pijnstilling en zo. De ouders waren euforisch en stonden versteld van hun eigen kunnen. Die kraamweek was echt geweldig.” “En dan heb je nog bevallingen, die zo snel gaan, dat de baby op de bank werd geboren. Zulke dingen vergeet je niet snel. Maar wat ook bijzonder was, is het Afrikaanse gezin, waar baby nummer 7 geboren werd. De vrouw wilde haar man niet bij de bevalling en wilde het helemaal alleen doen. Af en toe kwam de man wat eten brengen voor de verloskundige en mij. De vrouw lag met een handdoek tussen haar tanden de weeën op te vangen. Toen de baby geboren was, stonden er 6 broertjes en zusjes om het bed. Echt prachtig…”

De werkdag van een kraamverzorgster

Als een kraamverzorgster komt, heb je als kraamvrouw bijna niet door wat er allemaal om je heen gebeurt. Ik wil dan ook graag weten hoe een werkdag er precies uitziet. Bianka vertelt dat haar dag begint een praatje bij het bed. “Het is voor ouders heel belangrijk om te vertellen hoe de nacht is gegaan. Je kunt bijna wel zeggen, dat het een hot item is. Ik doe de controles van de moeder en daarna maak ik een lekker ontbijtje klaar. Het bed wordt verschoond en de baby wordt verzorgd. Die wordt lekker gewassen of gaat in het badje. Daarna maak ik de badkamer schoon en stofzuig de bovenverdieping. Als moeder en kind gaan rusten, maak ik het beneden schoon en dan is het al snel weer tijd om fruit klaar te maken. We nemen de voorlichtingspunten uit het kraamzorgboek door en ik doe de controles van moeder en kind. Eventueel zet ik het avondeten klaar en geef tips voor de komende nacht. En natuurlijk zorg ik ook voor de andere kinderen in het gezin, als zij er zijn.”

 kraamverzorgster

Momenten om nooit te vergeten

Het kan niet anders, dan dat er dingen zijn, die je bijblijven. Die zoveel indruk maken, dat je ze nooit vergeet. Die heeft Bianka ook, als ik er naar vraag. “Oh, zeker! Jeetje, dit was heel heftig. Bij de baby in dit gezin zat het neusje dicht. Er was snel duidelijk dat er iets niet goed was. Het kindje was blauw, had moeite met de borstvoeding en was benauwd na het voeden. Ik heb de vader 112 laten bellen en het kindje en de ouders zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat het kindje een neusschot afsluiting had. Gelukkig heeft het kindje er niets aan over gehouden, maar ik ben er vreselijk van geschrokken. Nee, zulke dingen zijn heel heftig en dit vergeet ik nooit meer.”

Dankwoord

Na een gezellig gesprek heb ik een goed beeld gekregen van wat een kraamverzorgster allemaal doet. Het is erg leuk om met professionals in gesprek te gaan en hun enthousiasme te zien, als zij over hun vak praten. Mijn dank gaat uit naar Bianka, voor het meewerken aan dit artikel. Bianka heeft, naast haar werk in de kraamzorg, ook een eigen webshop in stoere handgemaakte baby-, kinder- en woonaccessoires. Met haar Oldtimer bus staat zij op leuke markten. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!

Liefs, Mascha

Fotocredits: Bianka

2 Comments on De kraamverzorgster aan het woord

  1. Het is grappig hoe twee landen, die zo dicht bij elkaar liggen, zo hard kunnen verschillen. Ik woon in België en telkens als ik iets lees over de bevalling en de kraamweek in Nederland, dan weet ik niet waar het over gaat! Ik weet dat het concept van kraamzorg ook naar België aan het overwaaien is, maar in mijn geval is het nog maar een licht briesje 😉 Het lijkt me prachtig maar ook heel vreemd om een “vreemde” in huis te krijgen. Heel interessant artikel.

    • Hi Rose,
      Dank je wel voor je reactie! In het begin is het even wennen en aftasten, als de kraamverzorgster binnenkomt. Maar ik vond het heerlijk! Niets is fijner dan verzorgd (en verwend) te worden, als je net bevallen bent.
      Liefs, Mascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *