Koekjes, chips, snoep, chocolade  …Weinig mensen hebben er geen overvloed van in huis. En op zich is dat natuurlijk geen probleem, is het niet dat veel hiervan vervalt nog voor de koektrommel leeg is. Wij, en zeker onze kinderen, houden ervan om steeds de laatste nieuwe doos koekjes open te doen en te proeven, zelfs al zijn er nog andere koekjes die ouder zijn en dus sneller over datum gaan. Wel, hierbij een kleine tip om die koekjesmonsters wat ik het gareel te houden! 

Koekjes opruimen in de kast

Wel, hierbij een kleine tip om die koekjesmonsters wat ik het gareel te houden! 

Leuke mandjes met naam

De eerste stap die je zet ervoor zorgen dat je voor elk kind in huis een zelfde of gelijkaardig mandje hebt. Even groot, zo kan daar al geen discussie over zijn. Deze mandjes kunnen dan een label krijgen met de naam van het kind of je kan bijvoorbeeld per kind een andere kleur van mandje nemen. Koekjes opruimen | Wij delen tips om koekjes op te ruimenBepaal daarna als tweede stap de hoeveelheid koeken, snoepjes en/of chocolade die op weekbasis per kind gegeten mogen worden. Dit zal zeker verschillen tijdens het schooljaar en in de vakantie!

Een voorbeeld :

  • Maandag : 1 droge koek voor school
  • Dinsdag : 1 droge koek voor school
  • Woensdag : 1 koek voor thuis
  • Donderdag : 1 droge koek voor school
  • Vrijdag : 1 droge koek voor school + 1 dessert
  • Zaterdag : 1 koek voor thuis + 1 dessert
  • Zondag : 1 koek voor thuis

Dit geeft een totaal van 9 koeken voor 1 kind.

Gevulde koektrommel of mandjes

Nu ga jij als ouder dus dat exacte aantal koekjes voorzien in het mandje of koektrommel. Steek er verschillende koeken of snoepjes in die je kind lekker vindt, zodat er echt een keuzesysteem ontstaat. Ook zal niet elke mandje identiek zijn. Zo eet niet elke kind elk soort koek of heeft een kind een andere voorkeur. Het voordeel achter deze techniek is dat je als ouder er zelf voor kan zorgen dat AL je pakken koeken en snoep leeg geraken. Er wordt niets nieuw open gedaan zonder dat jij het wilt en je weet perfect wat er nog beschikbaar is (geen lege, onverwachte verpakkingen op het rek).

Welk koekje wil jij uit de koektrommel?

Nu kan je je kind steeds ZELF de keuze laten. Hiermee geef je je kind vrijheid, maar stimuleer je het ook om beslissingen te nemen. “Want als ik vandaag die lekkere wafel al neem, ja dan kan ik die een andere dag niet meer opeten …” Natuurlijk mag er geen chocoladekoek mee naar school, maar dit weten kinderen snel heel goed en dit zal binnen de kortste keren ook geen probleem meer vormen bij de keuzes. Je kan op deze manier ook nieuwe dingen introduceren of bepaalde “verslavingen” wat reduceren.

En … niemand in huis is te oud om hiermee te werken hoor 😉 Nog meer leuke tips ontdekken? Bezoek zeker http://opruimgroep.be/

 

Tina Favache, Opruimcoach

Auteur “Mijn Opruimboek”