Tegenwoordig heeft iedereen wel een iPad of tablet in huis. Ideaal als je kind (en jijzelf) na een drukke dag even lekker wil relaxen op de bank. Maar welke apps zijn dan echt onmisbaar? Ik heb onze favoriete apps voor je op een rijtje gezet en geef je wat handige tips over veilig gebruik van de tablet. Ook wil ik de nieuwe app ‘Hoi Dokter’ even onder de aandacht brengen. Nooit van gehoord? Lees dan even verder!

Pim & Pom op safari 

Onze persoonlijke favoriet thuis is Pim & Pom op Safari. Je koopt deze app voor € 1,59. Het kattenduo Pim en Pom gaat op safari. Via een liedje, spelletje en interactief verhaal wordt je kiddo meegenomen in het Safari-thema.

Isa vindt vooral het spelletje ‘Wilde dieren’ erg leuk en is inmiddels een echte pro. Pim en Pom horen allerlei dierengeluiden en jij moet raden welk geluid bij welk dier hoort. Het liedje inclusief clip, gezongen door de enige echte Georgina Verbaan, blijft echt in je hoofd zitten. Of je hier vrolijk van moet worden, is de vraag. Maar ik moet zeggen dat het een lekker melodietje is en na een paar keer luisteren betrapte ik mezelf erop dat ik keihard mee aan het zingen was. Tot slot het verhaal waarin Pim en Pom op safari gaan. Dit vond Isa in eerste instantie minder interessant, totdat ze erachter kwam dat er iets gebeurt als ze op de krokodillen of op de waslijn drukt.  Leuke interactieve elementen dus!

KinderTube

Wat niet iedereen weet, is dat YouTube een beperkte modus heeft. In beperkte modus worden filmpjes met ongepaste inhoud verborgen. Je kunt deze modus aanzetten via Instellingen > Algemeen. Toch is deze modus niet waterdicht. Hier kwamen we achter toen er tijdens een filmpje met zingende kinderen opeens een grote, zwarte vogelspin in beeld kroop. Niet echt kindvriendelijk, zelfs ik heb er nachten van wakker gelegen.

Wij hebben YouTube daarom maar verwijderd op onze iPad. Hiervoor in de plaats hebben we de gratis app KinderTube gedownload. De naam zegt het al, YouTube voor kinderen. Op deze app vind je meer dan 10.000 kindvriendelijke filmpjes. Perfect! Isa en ik hoeven niet meer bang te zijn voor vogelspinnen.

Slaap Lekker

Misschien wel het mooist vormgegeven, is de app Slaap Lekker. In 2012 is deze app door Apple uitgeroepen tot app van het jaar en sinds kort is er ook een vervolg, Slaap Lekker Circus. Je kunt deze app kopen voor € 2,99, de oudere versie is gratis.

De app is bedoeld als onderdeel van het bedritueeltje. Je kind moet eerst de lichten uitdoen in de hokken van alle dieren en hierna kunnen ze zelf ook naar bed. Een sprookjesachtig verhaal met de mooiste tekeningen, een rustgevende stem (denk: Bob Ross) en leuke, simpele opdrachten. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van spelen op de iPad vlak voor het slapengaan, maar van deze app val je zelf ook bijna in slaap als je niet oppast. En daarbij duurt het maar een paar minuten, voordat alle lichtjes uit zijn.

Zappelin

Met de gratis Zappelin-app kun je live televisie kijken, spelletjes spelen, tekeningen maken en stempelen. Je kunt dansjes doen en liedjes zingen met mede-redhead Nienke en Cor Bakker. Ook kun je live naar Zappelin kijken en afleveringen terugkijken. Tv-programma’s zijn zelfs tijdelijk op te slaan, waardoor je ze ook onderweg kunt kijken. Al met al een vrij complete app, die zeker niet mag ontbreken! De favoriete programma van Isa is met stip op één: Pieter Konijn! En dan vooral de aflevering over het grote, gemene konijn.

Hoi Dokter

Als laatste vind ik dat de app Hoi Dokter voor de iPad niet mag ontbreken. Ik vind het een prachtig initiatief. Met behulp van persoonlijke poppetjes en foto’s van het ziekenhuis gaat Hoi Dokter gezinnen met jonge kinderen helpen om de weg naar een ziekenhuisopname voor te bereiden, te begrijpen en te verwerken. Ik hoop natuurlijk dat niemand deze app ooit nodig heeft, maar iedere ouder zou wel moeten weten dat hij bestaat. Een app om te onthouden dus!

Hoi Dokter gaat deze maand live en is ontwikkeld door een jong team van het Amsterdamse ontwerpbureau Fonk in samenwerking met kinderen, ouders, artsen en pedagogen. Zij maakten Hoi Dokter, omdat jonge kinderen niet echt op hun eigen niveau begeleid worden vóór, tijdens en na een ziekenhuisbezoek. Vandaag ontvangen ze zelfs een Webby Award in de categorie Familie en Kind, de belangrijkste digitale prijs die je kunt krijgen.

Safety first

Als laatste nog een tip over veilig gebruik van de tablet. Vind je het toch niet zo’n prettig idee dat je kind toegang heeft tot al je apps? Met de nieuwere tablets en smartphones kun je inmiddels al verschillende gebruikersprofielen aanmaken en zo de controle houden over wat je kind wel en niet kan of ziet. Mocht je nog een ouder model hebben, dan is KIDOZ spelletjes voor kinderen een uitkomst. Deze app verandert je tablet in een veilige omgeving voor je kind. Je kunt zelfs voor ieder kind binnen het gezin apart een profiel aanmaken en aangeven welke apps zij wel of niet mogen zien.

Welke apps vinden jouw kids het leukst? Laat het me weten in een reactie! Isa probeert ze graag een keer uit.

Beste apps voor kinderen


X
Simone

Ps – voor lange autoritten of vliegreizen downloaden we meestal gewoon een aantal films op de iPad. Je wilt dan namelijk écht niet afhankelijk zijn van Wifi of de snelheid van het 4G-netwerk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *