Op 10 februari staan heel Brabant en Limburg (en sommige andere plaatsen in Nederland) in het teken van carnaval: bier drinken en zo gek mogelijk over straat gaan. Voor de fanatieke “carnavallers” begint het zelfs al op 9 februari met ‘3 uurkes vurraf’. Ik hoor je denken: harde muziek, dronken mensen en chaos op straat. Of misschien denk je wel alleen maar: gezellig, ik heb mijn pakje al klaar liggen! Maar hoe combineer je dit feest vol met drank, muziek en gekkigheid nou met kleine kinderen?

Echte Brabander

Als kind ging ik altijd op wintersport tijdens de carnavalsvakantie. Op vrijdag voor de carnavalsvakantie werd er altijd op school carnaval gevierd. Voor mij was dat altijd erg onwennig. Ik was het niet gewend om verkleed te gaan. Het feestje vond ik wel leuk, maar moest dat verkleed? Ik ben een geboren en getogen Brabander, maar carnaval was niet echt aan mij besteed. Ik ging toch echt liever op wintersport.

Carnaval in je puberteit

Dat was natuurlijk top! Dagen achter elkaar op stap, van ’s middags tot erg laat. Of vroeg, het is maar hoe je het noemt. In mijn tienerjaren kon ik carnaval wel waarderen, natuurlijk. Zo raakte ik toch gewend aan carnaval en ging ik uiteindelijk ieder jaar, alle dagen. Toen ik mijn “jeugdpuistjesdagen” achter me had gelaten (damn, waarom vertelde niemand mij dat er niets jeugdigs is aan puistjes, met 31 heb je ze zelfs soms nog!) merkte ik dat carnaval voor mij leuk is voor één à twee avonden.

Carnaval met een klein kindje

Toen ik eenmaal mama werd, vierde ik al geen vier dagen carnaval meer. Gelukkig was er dus geen oppasstress toen carnaval begon in 2015. Sam was toen nog geen 10 maanden. We wandelden even naar de optocht en keerden al gauw weer terug, want de muziek was wel erg hard voor mijn kleine man! Heel dat jaar is carnaval aan me voorbijgegaan en heb ik me afgevraagd hoe mensen dat met een klein kindje toch doen.

carnaval

Brandweerman Sam

Toen Sam dik 1,5 jaar oud was, zijn we voor het eerst gegaan. Als een ware brandweerman Sam (had hij zelf uitgekozen) gingen we op zondag eerst naar de optocht om vervolgens nog even naar een kroeg te gaan. Maar hoe doen we dat met die harde muziek en die kwetsbare oortjes? Je hebt daar perfecte koptelefoons voor, en ze zijn nog leuk ook! Maar Sam trok destijds alles van zijn hoofd af. Gek genoeg was de brandweerhelm wel een hit.

Oren beschermen

We wilden toch wel graag met Sam even naar de kroeg gaan. Hij is tenslotte een Brabants mannetje, die we toch iets van die Brabantse roots mee moeten geven. Uiteindelijk hebben we watten in zijn oren gedaan. Wij dachten: beter iets dan niets! Gelukkig liet hij ze zitten. Hij was ze al snel vergeten met al die indrukken die hij opdeed: alleen maar gek verklede mensen en harde muziek. Na even te moeten ontdooien, vond hij het geweldig. Hij vond het geweldig om lekker te dansen. We zijn een uurtje geweest. Lang genoeg, voor zowel zijn oortjes als de energie die het hem kostte door alle indrukken die hij opdeed.

Carnaval met een baby?

Ik was eerlijk gezegd verbaasd hoeveel mensen met baby’s in de kinderwagen in de kroeg stonden. Bij baby’s bedoel ik ook echt de minibaby’s van een paar weken oud. Veroordelen zal ik het niet. Als ouder weet je zelf wat het beste is voor je kindje. Wellicht vinden mensen mij wel veel te voorzichtig en vinden ze dat ik zeur over de oortjes van mijn kleine man. Het was een goed moment om in te zien dat iedereen zijn of haar eigen keuzes moet maken. Zou ik dezelfde keuze maken? Zeer zeker niet, maar gelukkig is iedereen hier vrij in.

carnaval

Carnaval 2018

Dit jaar gaan we weer. Sam is nu ruim 3,5 jaar. Vorig jaar zijn we alleen naar de optocht gegaan, maar dit jaar zijn we er toch ook in de kroeg weer bij! Onze pakken kunnen weer van de zolder gehaald worden en voor Sam hebben we een nieuwe outfit gescoord. Wij kunnen dit jaar veilig op pad met politieagent Sam. Ik twijfel nog of we dit jaar iets aan gehoorbescherming gaan doen. Wellicht dat dit jaar een koptelefoon wel een optie is, maar gek genoeg zie ik het bijna niet. Dus of hij hem op wil houden, is nog maar de vraag. Wellicht is het toch makkelijker als Sam als DJ verkleed gaat ?.

Vier jij carnaval met je kids? Nemen jullie maatregelen voor de harde muziek of stel ik me misschien aan?

O, en voor wie gaat met carnaval: héél véél plezier!

Alaaf!

Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code