Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik Milan zo lang zou kunnen voeden. Ik had altijd wel de hoop om mijn kind borstvoeding te kunnen geven, maar daar heb je geen garantie op. Het moet maar net lukken en goed op gang komen. Maar ging het altijd even makkelijk en wanneer is het moment om er mee te stoppen?

Borstvoeding

Al tijdens mijn zwangerschap hoopte ik dat het me zou lukken om borstvoeding te geven. Het leek me zo fijn om mijn kind een goede start te geven met de beste voeding. Want dat is wat ik altijd om me heen hoorde; er is geen betere voeding dan borstvoeding. Aan het eind van de zwangerschap merkte ik al dat de borstvoeding op gang kwam. Ik had al wel eens last van ‘lekkage’.

Borstvoeding

Doorzetten

Toen Milan al snel na de geboorte bij mij aan de borst gelegd werd, merkte ik dat voeden nog niet zo simpel en gemakkelijk was. Milan hapte niet goed aan en liet al gauw weer los. Dat ik in de kraamweek ook nog een beginnende borstontsteking kreeg, maakte het allemaal niet makkelijker. En dat het voeden me zo veel pijn zou doen, had ik nooit verwacht. Er zat niets anders op om te gaan voeden met een tepelhoedje. Dat was voor ons de uitkomst. Milan hapte goed aan, dronk goed en ik had een stuk minder pijn. Na een aantal weken was de pijn weg en kon ik ook echt genieten van de voedingsmomenten. Milan heeft later nog wel een tijdje moeilijk, onrustig gedronken. Elke keer wanneer ik hem aan wilde leggen begon hij te huilen en overstrekken. Verschillende voedingshoudingen hebben we geprobeerd en liggend op bed heb ik hem die tijd toch kunnen voeden. Gelukkig bleek dit wel een fase te zijn. Ook kocht ik een voedingsketting bij Flying Dutch Mom in de hoop dat Milan zich daar op zou focussen tijdens het drinken en dat werkt hartstikke goed.

Borstvoeding voedingsketting
Voedingsketting

Voeden in het openbaar

Met voeden in het openbaar heb ik geen probleem. Als ik weg ga en weet dat ik in het openbaar moet voeden, probeer ik daar rekening mee te houden door een speciaal voedingsshirtje aan te trekken of een grote hydrofieldoek mee te nemen die ik eventueel over me heen kan slaan. En in een restaurant probeer ik altijd een rustig plekje te zoeken, zodat ook Milan niet te veel afgeleid is van alles om hem heen. Gelukkig is het me maar 1 keer overkomen dat iemand er een probleem mee had dat ik in een restaurant voedde. Het werd niet gezegd, maar de afkerende blik, het verplaatsen naar een andere tafel en met de rug naar mij toe gaan zitten, dat zei me genoeg. Maar daar trek ik mij niets van aan. Ik weet van mezelf dat ik er tijdens het voeden netjes bij zit en daarnaast, het is toch eigenlijk iets moois wat de natuur ons geeft?!

Bijzondere momenten

Ik heb Milan 6 maanden volledige borstvoeding kunnen geven en vanaf dat moment zijn we ook vast voedsel gaan introduceren volgens de Rapley methode. Dat betekent dat hij hele stukken groente en fruit krijgt en dus niet gepureerde of hapklare groenten of fruit. Daarnaast geef ik ook nog steeds borstvoeding. Nu nog zo’n 3 à 4 voedingen per dag; in de ochtend, middag, avond en af en toe in de nacht. Het geven van borstvoeding voelt voor mij als een extra bijzondere band die ik met Milan heb. De momenten dat hij tegen mij aan ligt aan de borst zijn zo fijn. Het zijn extra knuffelmomentjes en wat voel ik me gelukkig als hij me tijdens en na het drinken tevreden in mijn ogen kijkt. Daarnaast vind ik het ook een fijn moment van rust voor zowel hem als mij.

Moedermelksieraad

Omdat ik de voedingsmomenten zo fijn en bijzonder vind, wilde ik een mooie herinnering aan deze tijd. Bij SoLilly heb ik een mooi moedermelksieraad laten maken. Ik koos ervoor om geen toevoegingen in de moedermelk te laten stoppen, omdat ik het zo puur mogelijk wilde hebben. Daarvoor moest ik een klein beetje moedermelk opzuigen in een spuitje en dit opsturen. Een mooie hanger voor aan mijn ketting is het resultaat. Daarbij liet ik ook een munt met de naam en geboortedatum van Milan maken. Ik ben ontzettend blij met deze waardevolle en eeuwige herinnering aan de borstvoedingsperiode.

Maar wanneer stop je?

Het geven van borstvoeding is dus niet vanzelf gegaan. Het was echt wel even doorzetten in het begin, maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet. Het zijn bijzondere momentjes samen waar ik altijd erg van geniet. Maar hoe bepaal je wanneer je stopt met borstvoeding? Voor mezelf heb ik niet een termijn wanneer ik wil stoppen met voeden. Natuurlijk komt er een keer een moment dat het mooi is geweest, maar nu moet ik er nog niet aan denken om te stoppen. Ik zou het zelfs gaan missen. Dus ik zie het wel; zo lang het goed gaat en Milan en ik het allebei fijn vinden, gaan we nog even door. Maar ik heb in ieder geval alvast een heel mooi sieraad als herinnering aan deze bijzondere periode die ik met volle trots draag!

Borstvoeding moedermelksieraad

 

 Fotocredits: Leonie

 

8 Comments on Borstvoeding, dat zoiets natuurlijks zo bijzonder kan zijn

 1. Wanneer is een goede tijd om te ontspenen? Dat bepalen jullie lekker zelf! Het is super voor je kindje en een kostbaar moment.
  Alles wat je doet is goed als het uit je hart komt.

  • Zo is dat Marita! We vinden het nu allebei nog heel fijn en zolang het goed gaat en we ervan kunnen genieten blijven we lekker door gaan!

 2. Nog lekker van genieten!! Mijn zoon vond het met n maand of 11 zelf genoeg. En doet het op de fles ook goed.
  Wie weet ooit bij een 2e…

  • Genieten doen we zeker nog! En wat fijn dat jij je zoontje ook zo’n lange tijd hebt mogen voeden. En als een van beide het genoeg vindt, dan is het mooi geweest en gelukkig doet hij het dan nu op de fles ook goed!

 3. He Leonie,
  Super leuk geschreven. Zoals je zelf schrijft ‘iets natuurlijks en zo bijzonder’! Mooi hoor. Ik vind het alleen maar mooi om te zien dat mensen in het openbaar durven te voeden, want dat vind ik inderdaad ‘gewoon’. Tuurlijk is het goed om daarbij met respect om te gaan met anderen, maar ook met jezelf! Dit doe je fantastisch. Ben trots op je!

 4. Ontzettend herkenbaar! Mooi om te lezen. Ik ben zelf na 1 jaar gestopt en heb andere moeder en zoon momenten die even mooi zijn. Je zal ze vanzelf vinden!

  • Wat mooi dat je je zoontje ook een jaar hebt mogen voeden! Bijzonder hoor! En inderdaad, er zijn zoveel mooie en fijne momenten die je samen hebt met je kindje en waar je zo van kunt genieten! Maar ik ben blij dat ik dit nu al bijna 11 maanden heb kunnen doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *