Veel moeders stoppen met het geven van borstvoeding als ze weer gaan werken. Uit onderzoek blijkt dat slechts 39% van de moeders zes maanden na de bevalling nog steeds volledige borstvoeding geeft. Ik behoorde tot die 39% … En ik ging stug door! Zeventien maanden lang om precies te zijn. Maar hoe combineer je dat nu eigenlijk met je werk?

Kolfrecht

Omdat ik drie maanden na de bevalling weer drie dagen in de week ging werken, werd er voor mij een kolfruimte in het leven geroepen. Iedere moeder heeft namelijk kolfrecht. Dit houdt in dat je gedurende de eerste negen levensmaanden van je baby, een kwart (!) van je werktijd mag besteden aan kolven. En met de eerste negen levensmaanden wordt bedoeld: tot je kindje tien maanden oud is. In die tijd mag je zelfs naar huis gaan om je baby live te voeden, als je dicht bij je werk woont. Ideaal!

>> LEES OOK: Hippe jassen voor girls

Kolfruimte

Je werkgever is verplicht om voor een geschikte ruimte te zorgen. Deze ruimte moet afsluitbaar en rustig zijn. Er moet ook een bank of stoel staan, zodat je rustig kunt zitten. Verder moet de plek een fijn klimaat hebben.

Ik deelde mijn kolfruimte. Niet met een andere moeder, maar met – awkward – onze Manager Finance. Ja, echt. En niets dan lof voor mijn kamergenoot! Al zat hij niet op dezelfde kamer tijdens ‘de daad’. Dankzij een ingenieus systeem met sticky notes werd ik nooit gestoord. Op werkdagen kolfde ik iedere keer op tijden dat ik mijn dochtertje Isa normaal gesproken thuis zou aanleggen. En op de dagen dat ik thuis was, kon ik natuurlijk gewoon live voeden.

Na negen maanden

Ook na negen maanden mag je nog steeds kolven op het werk. Dit doe je dan wel in je eigen tijd. Ik kolfde nog één keer per dag, tijdens de lunchpauze. Gelukkig is je productie na negen maanden wel enigszins stabiel en daarbij heeft je kleintje normaal gesproken geen zes voedingen per dag meer nodig.

Naarmate de maanden verstreken, kreeg ik wel steeds vaker de vraag hoe lang ik nog wilde doorgaan met het geven van borstvoeding. In Nederland wordt zes maanden als de standaard gezien. Als je langer voedt, ben je toch al gauw een soort van hippie. Terwijl het in andere landen juist de normaalste zaak van de wereld is om minstens één jaar borstvoeding te geven.

>> LEES OOK: En dan hoor je er ineens bij..

Hoewel ik inmiddels een gruwelijke hekel had aan dat eeuwige kolven, wilde ik toch nog niet stoppen. Daarom sleepte ik the mean machine overal mee naartoe. Zelfs tijdens Pinkpop heb ik backstage pure Jillz zitten wegpompen. ‘There’s no use crying over spilled milk’ kreeg opeens een heel andere betekenis.

Geef of gaf jij borstvoeding?

Ik schreef deze blog omdat de borstvoeding na het zwangerschapsverlof vaak wordt afgebouwd. Mijn tip is: lees je van tevoren goed in en doe dan waar jij je het beste bij voelt. Natuurlijk, je moet even over die drempel heen als je je vers gekolfde melk in de gezamenlijke koelkast zet (ja collega’s, dát zat er steeds in dat zwarte koeltasje!), maar daarna is werk en borstvoeding prima te combineren. Zelfs als ik een nachtje wilde doorslapen, kon dat met een flesje afgekolfde melk. Op een gegeven moment had ik zelfs half Limburg kunnen voorzien van ijsblokjes. Voor mij waren het in ieder geval zeventien maanden die ik niet had willen missen!

Geef of gaf jij borstvoeding? Combineer(de) jij het met je werk? Laat het ons weten in de comments!

X Simone

>> Volg ons ook op Facebook, Instagram en Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *