Hot topic! Ouders die hun kinderen van school houden voor vakantie moeten veel sneller een boete krijgen. Het Openbaar Ministerie wil leerplichtambtenaren daarom die bevoegdheid geven. Op deze manier kunnen boetes sneller worden uitgedeeld. Ouders hoeven dan niet meer voor de rechter te verschijnen. Persoonlijk zou ik de rechter graag uitleggen waarom die hele Leerplichtwet niet meer van deze tijd is. Lees hieronder meer over deze ontwikkelingen.

Luxeverzuim

Elk schooljaar houden duizenden ouders (rock on!) hun kinderen buiten de vakanties om van school. Een dagje eerder op vakantie om files te vermijden, de bruiloft van een goede vriendin … Je kent het wel. Jaarlijks komen er ruim 6000 meldingen binnen van zogenoemd luxeverzuim. Gebeurt het een eerste keer, dan krijg je een waarschuwing, maar bij herhaling gaat er een proces-verbaal naar het OM en moeten ouders zich verantwoorden voor de rechter. Als ze geen goede reden hebben voor het thuishouden van hun kind, dan hangt hen een boete van 100 euro per dag boven het hoofd. Ka-ching! Voor niks 600 euro bespaard met goedkopere vliegtickets.

school klas

De leerplichtwet

Dit luxeverzuim vloeit dus voort uit de Leerplichtwet. Deze is in het leven geroepen omdat ieder kind recht heeft op goed onderwijs. Heel goed natuurlijk! Maar deze Leerplichtwet stamt reeds uit 1969 en gaat uit van één werkende ouder. Totaal niet meer van deze tijd, dus. Net als ik pleiten veel ouders dan ook voor snipperdagen: vakantiedagen voor onze kinderen die we kunnen inzetten wanneer we dat zélf willen. De vaste vakanties zijn veel te star en werken het luxeverzuim alleen maar in de hand. En ik vraag me af of het verzuim wel echt wordt teruggedrongen door leerplichtambtenaren sneller boetes te laten uitdelen. Hoe denken jullie hierover?

Versoepeling van de leerplichtwet

Sommige basisscholen experimenteren al langer met soepelere lesroosters. Kinderen hebben er in de zomer slechts twee weken en rondom de kerst verplicht vrij. Ouders kunnen de rest van de dagen zelf bepalen. Ook bestaan er varianten waarbij de leerlingen wekelijks twee uur extra naar school gaan, zodat ouders acht compensatiedagen hebben. Een veel betere oplossing dan sneller boetes uitdelen, toch? Wij hoeven geen smoesjes meer te verzinnen en de leerplichtambtenaren hoeven geen boetes meer uit te schrijven. Iedereen blij. Who’s with me?

X, Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *