Eerder deze week las je op de blog het eerste deel van Kelly’s bijzondere verhaal. Ze beviel na amper 24 weken zwangerschap. Een zwangerschap die bovendien ook niet van een leien dakje was gegaan, met heel wat heftige bloedingen. Vandaag lees je hoe het ging met Kelly en haar dochtertje Bliss na de bevalling.

>> LEES OOK: Bijzonder verhaal: Kelly beviel na 24 weken zwangerschap – deel 1

Keizersnede of niet?

De gynaecoloog kwam naar ons toe met het bericht dat ze een spoedkeizersnede wilden doen, omdat de hartslag van de baby bleef dalen en het niet goed ging. Even later kwam ze terug met het bericht dat er toch geen keizersnede zou komen. De baby zou het immers toch niet halen, en dan zou ik er een litteken aan overhouden en geen baby. Dit was erg schokkend nieuws. Door alle hectiek wisten we niet meer wat we moesten denken.

Ik werd op mijn zij gelegd en ze hadden het steeds maar over “bradie” (daling van de hartslag. Ik voelde dat mijn dochtertje geboren zou worden. Ze zeiden dat ik zou gaan bevallen en ik werd met mijn benen in de steunen gelegd. Niet veel later kwam ze ter wereld, helemaal intact in de vliezen als een klein balletje van 15 cm. Na één keer persen was ze er al. Helaas heb ik haar niet kunnen zien en was ik helemaal in shock.

Bliss

De vliezen waren intact met de placenta er helemaal aan vast. Toen werd ook duidelijk waarom ik zoveel bloedverlies had gehad tijdens de zwangerschap en waarom de hartslag van ons kindje zo vaak gedaald was: de placenta was losgeraakt … De vliezen werden opengescheurd en ons dochtertje werd in een plastic zak meteen meegenomen maar de verkoeverkamer. Mijn vriend mocht mee. Ze hebben haar kort gereanimeerd en aan de beademing gelegd. Even later kwamen ze met de couveuse naar mij toe. Ze had het op dat moment gehaald. Daar was ons dochtertje Bliss, nog geen 30 cm lang en 650 gram zwaar. En dat na 24 weken zwangerschap, iets waar we nooit over hadden nagedacht!

Vanaf dat moment sliepen we in het Ronald Mac Donald huis en waren we de hele dag in het ziekenhuis bij haar. Het was ook erg zwaar voor ons zoontje. Aangezien hij nog geen waterpokken had gehad, mocht hij niet bij zijn zusje en moest hij het stellen met foto’s en filmmateriaal. Hij sliep daarom doordeweeks bij de opa’s en oma’s en was in het weekend bij ons. Hij deed dit erg goed, maar het was niet makkelijk. Het was voor ons te ver rijden vanaf huis om elke dag heen en weer te rijden dus dit was op dit moment de enige passende oplossing.

De eerste twee weken

De eerste twee weken deed Bliss het wonderbaarlijk goed. De beademing ging er na één dag al af en ze ademde helemaal zelf. Na drie dagen mocht ze al kangoeroeën en lekker bij ons liggen. Dat was heel eng, want ze was nog zo klein, met haar rode en doorzichtige huidje, maar ook heel erg bijzonder.

Dipjes

Na twee weken werd ze moe en raakten haar reserves op, waardoor ze dipjes kreeg waarin ze stopte met ademhalen. Men had ons verteld dat dit eraan zou komen en dat vrijwel alle prematuren, en zeker extreme prematuren zoals Bliss, dit meemaken. Desondanks was het toch eng om te zien. Alle alarmbellen die afgingen, Bliss die soms helemaal blauw verkleurde … We hielden ons daarom vast aan de manier waarop de verzorgsters het aanpakten. Zolang zij rustig bleven, gingen we ervan uit dat het normaal was. Maar leuk was het helemaal niet.

Na een tijdje kreeg ons dochtertje helaas een infectie en werd ze ziek. Ze wisten niet wat voor soort infectie ze precies had en daarom kreeg ze antibiotica die voor meerdere dingen zouden helpen. Bovendien moest Bliss één dag opnieuw aan de beademing. Dat was gelukkig eenmalig. Verder werd ze om de zoveel dagen geprikt zodat haar bloed getest kon worden. Ze kreeg ook meerdere echo’s van haar hoofdje en longen en ze had een aantal bloedtransfusies vanwege bloedarmoede. Bliss heeft wel gedurende lange tijd een open ductus gehad, waarbij de verbindingsader tussen de aorta en de longslagader geopend is. Alle baby’s hebben dit, maar normaal gesproken sluit de ader vanzelf bij de geboorte. Bij prematuren is dat echter niet altijd het geval. Rond de uitgerekende datum is deze ader bij Bliss gelukkig vanzelf gesloten. Omdat haar hartje hierdoor harder moest werken, kreeg ze wel een vochtbeperking en ook bepaalde medicijnen. Verder heeft ze gelukkig geen hele grote dingen moeten doorstaan en is ze de periode op wat verkoudheden na redelijk goed doorgekomen.

BPD

Bliss heeft in totaal drie maanden in het AMC gelegen en is daarna overgebracht naar het mca, waar ze nog twee maanden heeft gelegen. Ze heeft helaas ernstige BPD (bronchopulmonale dysplasie, waarbij de baby moeite heeft met ademhalen) overgehouden aan de vroeggeboorte. Dat heeft te maken met haar onrijpe longen. Bijgevolg is ze met zuurstof naar huis gegaan. Gelukkig was het maar met een hele lage flow, maar eenmaal thuis was het voor ons toch even wennen aan de zuurstofapparatuur, een monitor en sondevoeding.  Bliss redt het momenteel nog niet om alle flesjes zelf te drinken. Hiervoor is ze nog te snel moe door de ademarbeid die ze moet verrichten door de BPD. We mogen de zuurstof in overleg nu rustig afbouwen en hopen dat het allemaal spoedig zal verlopen. Helaas is bezoek nog even niet toegestaan en zullen we extra voorzichtig moeten zijn met ziektes en verkoudheden. Na 5 maanden ziekenhuis en ruim 5 kilo zijn we echter supertrots op ons kleine vechtertje. Ook grote broer Kick heeft na 5 maanden eindelijk zijn zusje voor het eerst mogen vasthouden. Hij is superlief voor haar! Dat Bliss ‘geluk’ als betekenis heeft, zegt genoeg. ❤️

Wij zijn op zoek naar nieuwe bijzondere verhalen. Heb jij zelf een bijzonder verhaal of ken je iemand met een bijzonder verhaal, in welke vorm dan ook? En lijkt dit je leuk om met onze volgers te delen? Neem dan contact op via info@onlinelifestylemagazine.com. We kijken uit naar je reactie!

1 Comment on Bijzonder verhaal: Kelly beviel na 24 weken zwangerschap – deel 2

  1. Heftig om weer terug te lezen als oma… Het was een hectische en spannende tijd. En we hadden veel oppas op Kick, die het ook super deed en waar we van genoten hebben ! Gelukkig is het ergste nu voorbij en hopen we dat Bliss zich verder goed ontwikkelt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code