“Mama, mag ik nog een boterham?” Het is donderdagochtend 09.30 uur en de kindjes en ik zijn net pas aan ons ontbijt begonnen. Buiten regent het en we besluiten om een filmpje te huren. Ontbijten mag op de bank. Aankleden doen we voorlopig niet. Niets moet, enkel relaxen, ofwel ‘chillen’ zoals mijn dochter van 7 dit tegenwoordig noemt. Nog 1 week en dan is het weer voorbij met de relaxmodus. Dan beginnen de verplichtingen voor groot en klein binnen ons gezin weer. Wat zal dat wennen zijn. Voor iedereen. Hoe kan je je kind(eren) na zo’n lange zomervakantie nu het beste voorbereiden op de start van een nieuw schooljaar?

Regels en rituelen

Binnen ons gezin gelden duidelijke regels en hebben we rituelen. Zo ontbijten we met zijn allen aan tafel, net als tijdens het avondeten, slaapt ieder in zijn eigen bed (mits ziek kind),word kleding voor de volgende dag ‘s-avonds klaar gelegd, mogen de kinderen nog een boekje lezen voor het slapen gaan of lezen we gezellig voor, word er pas t.v. gekeken aan het einde van de middag en zo gelden er nog een paar regels, die de kinderen precies kennen.

Vakantierituelen

Maar tijdens de vakantie mag er regelmatig afgeweken worden van de regels. Dus zo ontbijten we deze ochtend gezellig voor de t.v. en mogen de kindjes af en toe bij elkaar en/of papa en mama slapen. Gewoon omdat het zo gezellig is. Of picknicken we een keer in huis. Succes gegarandeerd!

nieuw schooljaar

Overgang naar nieuw schooljaar

Maar over ruim een week moeten we er allen weer aan geloven. Gelden de regels en rituelen van vóór de vakantie weer. Want dan start er een nieuw schooljaar. Om alvast langzaamaan te wennen aan het ritme en de structuur dat daarbij hoort, beginnen we hier de laatste week van de schoolvakantie alvast mee. Zodat de overgang naar een nieuw schooljaar en alle bijbehorende verplichtingen en regels niet al te groot is.

Back to normal

Dus vanaf maandag ontbijten we weer aan tafel, slapen we allemaal weer ieder in ons eigen bed, gaan we weer op een vaste tijd naar bed, leggen we de kleding voor de volgende dag ‘s-avonds klaar en kijken we pas t.v. en/of iPad ná 17.00 uur. Om de kinderen voor te bereiden bespreek ik dit aankomend weekend met ze. Zodat ze precies weten waar ze aan toe zijn tijdens de laatste vakantieweek.

Voor kinderen zijn regels zeer belangrijk. Deze helpen een kind voor te bereiden op een gebeurtenis en geven een kind houvast. Daarnaast geeft deze zekerheid en herkenbaarheid je kind een veilig gevoel. Ieder kind heeft behoefte aan rust en regelmaat. Van belang is wel dat jij je als ouder(s) vervolgens houd aan de regels.

Maar nu nog even niet! Dit weekend mag er nog voor de t.v. ontbeten worden en “logeren” we allemaal nog een keer bij elkaar op de slaapkamers!

Bereid jij je kind(eren) voor op een nieuw schooljaar?

Ik vind het leuk om te horen hoe jij hiermee omgaat.

Lieve groet, Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code