De agrarische kinderopvang. Bij velen is dit nog niet zo’n bekend begrip, zeker niet bij mensen die woonachtig zijn in en rondom de randstad. Maar hier in het zuidwesten, specifiek in Zeeland, is de agrarische kinderopvang behoorlijk in opmars. In dit artikel vertel ik jullie wat de agrarische kinderopvang inhoudt, wat hun missie, visie en strategie is, wat de voordelen zijn en welke activiteiten zij zoal uitvoeren. Tot slot komt pedagogisch medewerker Sharida aan het woord, die haar ervaring(en) met de agrarische kinderopvang deelt.

Agrarische kinderopvang

Toen er een aantal jaren geleden bij ons in de gemeente een agrarische kinderopvang opgericht werd met de naam ‘Windekind’, dacht ik gelijk: wauw, wat een geweldig concept! En: als wij later kinderen hebben, dan moeten zij daar naartoe! En zo geschiedde het. Toen ik eenmaal wist dat ik zwanger was, hebben wij ons gelijk op de wachtlijst laten zetten voor één dag kinderopvang per week. En na ruim twee jaar op de wachtlijst te hebben gestaan, was er afgelopen oktober dan eindelijk plaats voor onze dochter Femm, die inmiddels anderhalf jaar oud was. Het was absoluut het wachten waard, want oh, wat geniet zij daar! En wat zijn de pedagogisch medewerkers goed in hun werk. Kortom: voor ons is dit de perfecte kinderopvang!

Opgroeien in de natuur

De agrarische kinderopvang staat voor kleinschalige, kwalitatief hoogwaardige kinderopvang, midden in een groene, natuurlijke, landelijke omgeving. Kinderen krijgen hier alle ruimte om in hun eigen tempo te ontdekken, te ontwikkelen, te leren en te groeien.

5

Missie

De missie van de agrarische Kinderopvang luidt als volgt:

Ze willen kleinschalige, hoogwaardige, agrarische kinderopvang en buitenschoolse opvang bieden aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Deze opvang wordt aangeboden in een landelijke, groene omgeving met ruimte, rust en respect. Daardoor kunnen kinderen geborgen en veilig spelen, ontdekken en beleven. Ze kunnen er anderen ontmoeten en zich in hun eigen tempo ontwikkelen.

7

Visie

Om bovenstaande missie te bereiken, zal de agrarische kinderopvang:

 • werken aan emotionele veiligheid, persoonlijke en sociale competenties van kinderen en aan het overdragen van normen en waarden,
 • kinderen dagelijks in contact brengen met dieren en de natuur en met alle facetten van de seizoenen,
 • werken conform de cao Kinderopvang met gekwalificeerd personeel dat de missie en (pedagogische) visie onderschrijft,
 • werken aan een goede relatie met ouders en andere betrokkenen die regelmatig getoetst wordt door tevredenheidsonderzoeken,
 • een hoogwaardige accommodatie realiseren die voldoet aan eisen voor kinderopvang en de (pedagogische) visie,
 • structurele deskundigheidsbevordering realiseren,
 • een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden waarin voldoende investeringsruimte zit voor continue kwaliteitsverbetering.

Strategie

Door vanuit de Verenigde Agrarische Kinderopvang met het HKZ-kwaliteitssysteem te werken, is er een continu proces van uitzetten, volgen, analyseren en verbeteren van het beleid. De bijhorende procedures en protocollen zijn inzichtelijk en ISO 9001 gegarandeerd. Door de interne en externe audits die in het kader van HKZ uitgevoerd worden, blijven de kwaliteit en het verbetermanagement inzichtelijk.

Voordelen

Opgroeien in de natuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de zintuigen, de motoriek, sociale vaardigheden, zelfwaardering, creativiteit en denkvermogen. Het is zelfs bewezen dat de natuur bijdraagt aan de lichamelijke en psychische gezondheid van kinderen. Op een boerderij zijn kinderen veel buiten en hebben zij veel contact met dieren, bloemen en planten. Dit voegt voor jonge kinderen iets bijzonders toe aan het dagelijks ritme van spelen, eten en slapen en dat komt hun ontwikkeling ten goede. Voor basisschoolkinderen op de BSO is de natuur een belangrijke inspiratiebron. Alles staat op de BSO in het teken van groen beleven en groen doen.

Agrarische Kinderopvang Windekind

De activiteiten bij agrarische kinderopvang Windekind

Dagelijks worden er activiteiten en materialen aangeboden die aansluiten bij de individuele behoeften van de kinderen en ook bij de pedagogische visie die gehanteerd wordt. Er wordt zorg gedragen voor kwalitatief hoogwaardige kinderopvang waarbij kinderen zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. De kleinschaligheid, de sfeervol ingerichte groepsruimtes, de veilige speeltuin en de professionele en gediplomeerde pedagogisch medewerkers zorgen voor een unieke vorm van opvang op maat.

De activiteiten worden zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften en interesses van ieder individueel kind. Er is geen strak dagschema omdat de individuele behoeften belangrijker gevonden worden dan de tijd. De kinderen kunnen in hun eigen regelmaat slapen in aparte slaapkamers en zelfs buiten in de speciale buitenbedden.

Gerichte activiteiten

Als er gerichte thema-activiteiten aangeboden worden, worden kinderen uitgenodigd hieraan deel te nemen. Elk kind mag dat op zijn of haar eigen manier doen. Een kind dat niet aan een activiteit wil deelnemen, kan doen wat hem of haar persoonlijk aanspreekt en mag vrij spelen. Voor gerichte activiteiten rond een bepaald thema laten ze zich bij de agrarische kinderopvang inspireren door de natuur, de seizoenen, de elementen (lucht, water, aarde en vuur) en de jaarfeesten. Om ervoor te zorgen dat alle ontwikkelingsgebieden binnen een thema aan bod komen, wordt er een ontwerpschema ingevuld met activiteiten.

De gerichte activiteiten zijn onder andere de volgende:

 • verhaal of prentenboek luisteren,
 • knutselen,
 • koken,
 • bakken,
 • leergesprek (in de kring),
 • muziek maken,
 • dieren verzorgen,
 • ‘’werken’’ in de moestuin,
 • wandelen om de natuur te ontdekken.

Gezellig samen op de bank een prentenboek lezen, puzzelen en spelen met kosteloos materiaal (een hut bouwen van dozen, bijvoorbeeld) vinden alle kinderen leuk. Maar er wordt in de agrarische kinderopvang ook gespeeld met tarwe, kastanjes of houtschijven.

8

Buiten spelen

Buiten kunnen alle kinderen veilig spelen in de natuurlijke speeltuin. Er zijn bijvoorbeeld boomstammetjes waar de kinderen op kunnen klimmen en er is ook een waterpomp om lekker met water en zand te kliederen. Bovendien zijn er heerlijke schaduwplekjes onder de bomen, waar baby’s in buitenbedden rustig kunnen slapen. Er is ook nog een moestuin waar kinderen hun eigen aardbeien kunnen plukken en worteltjes kunnen oogsten. En natuurlijk zijn er dieren om te aaien, te knuffelen en te verzorgen.

De agrarische kinderopvang 4

Pedagogisch medewerkers

Alle pedagogisch medewerkers hebben een kindgerichte opleiding gevolgd. Zij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van en werken met kinderen en ze worden jaarlijks bijgeschoold. Ze helpen het kind te (be)leven, te ervaren, (samen) te spelen en contacten te leggen met andere kinderen, om zich zo verder te ontwikkelen.

>> LEES OOK: Een kijkje in de kinderkamer van Mike

De ervaring van pedagogisch medewerker Sharida

Mijn naam is Sharida van ’t Veer en ik ben mama van Jort. Inmiddels ben ik alweer vier en een half jaar werkzaam voor Windekind. Ik werk hier met veel plezier. Voor ik bij Windekind aan de slag ging, was ik werkzaam bij een andere organisatie voor kinderopvang in Zeeland. Helaas werd mijn contract toen niet verlengd en moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Via via kwam in contact met een van de medewerkers van Windekind en ik heb er vervolgens gesolliciteerd.

Kindvolgend werken

In het begin vond ik het lastig om de ‘strakke tijden en regels’ die mij aangeleerd waren, los te laten. Binnen Windekind werken wij kindvolgend. Dat wil zeggen dat als de kinderen nog heerlijk buiten spelen, de boterhammen best een half uurtje op zich kunnen laten wachten. Het is heerlijk om te zien hoe de kinderen hier volop oog krijgen voor de natuur. Ze kunnen zoeken naar kriebelbeestjes en rollen in echt gras, en dat is tegenwoordig toch niet meer zo vanzelfsprekend.

Deelnemers van stichting De Akkerwinde

Bij Windekind werken tevens een paar dagen in de week de deelnemers van stichting De Akkerwinde. Zij ondersteunen ons met huishoudelijke taken zoals de was, de vaat, boterhammen smeren, de telefoon opnemen … Maar soms zijn ze ook aanwezig tijdens activiteiten. Dit zorgt voor mooie momenten tussen de deelnemers en de kinderen.

Mijn eigen zoontje

Sinds oktober 2015 ben ik zelf moeder van een zoon, Jort. Voor mij was het vanzelfsprekend dat hij ook naar Windekind zou gaan. Ik moest er niet aan denken dat hij naar een andere kinderopvang zou gaan en deze groene omgeving en activiteiten zou moeten missen! Hij vindt het heerlijk om lekker buiten te zijn en in de plassen te stampen. Er is hier niemand die zegt dat dat niet mag. Dat wil toch ieder kind?!

De agrarische kinderopvang 3

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Agrarische Kinderopvang Windekind, maar in het bijzonder door medewerking van Sharida van ’t Veer – Rentmeester (pedagogisch medewerker Agrarische Kinderopvang Windekind) en Marjo Boonman – Geijs (oprichter en eigenaar van Agrarische Kinderopvang Windekind).

Meer informatie? Check dan snel deze link.

Met deze blog hoop ik dat jullie meer te weten zijn gekomen over de agrarische kinderopvang met al zijn facetten. Vragen? Stel ze gerust onder dit bericht.

Tot snel weer met een nieuwe blogpost!

Liefs,

Jacolien

Photocredits: Agrarische Kinderopvang Windekind

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code