We sluiten aan in de rij voor de incheckbalie en wachten op ons paspoort. Nadat de juiste stempel erin is gezet, wachten we bij de gate. De deuren gaan open en door de sluis lopen we het vliegtuig in. We nemen plaats, maken onze riemen vast en zijn er klaar voor. We gaan op reis naar Marokko. Gespannen gezichtjes kijken me aan. “Gaan we echt vliegen, mam?”, lijken de oogjes van mijn dochters en hun vriendje en vriendinnetje te vragen.

Vandaag gaan we op reis en na een leuke vlucht, met onderweg een dansje en vrolijke stewards, landen we in Marokko. We gaan op reis en ga je met ons mee?

Marokkko

Marokko

 

Ziezo Marokko

Op uitnodiging van het Tropen Museum in Amsterdam zijn we daar te gast. De reis die we gaan maken, “Ziezo Marokko”, voert ons door Marokko. Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef vertellen ons wat zij zelf hebben ontdekt, toen zij in Marokko waren. Zij zijn geboren in Nederland, met Marokkaanse roots.

Marokko

Marokaanse muntthee

Nadat we in Marokko geland zijn, worden we welkom geheten bij het gastenhuis van Fatima. Daar wordt ons uitgelegd wat wij deze middag gaan doen en krijgen we een kopje geurende en mierzoete muntthee. Het smaakt heerlijk en de kinderen lusten nog wel een kopje. Fatima is op jonge leeftijd haar moeder verloren en vertelt dat zij troost vindt in een Marokkaans versje. Zij draagt het aan ons op. Op de achtergrond klinkt muziek van André Hazes, wat de Nederlandse cultuur waarin Fatima is opgegroeid, illustreert.

Marokko

Marokko

Wandelen door de medina

We gaan met ons paspoort in de hand beginnen aan onze wandeling door de medina. Dit is een doolhof van kleine straatjes. Wij volgen het spoor van Fatima en bij verschillende nisjes wordt, aan de hand van afbeeldingen in ons paspoort, het een en ander verteld. Daarna horen we welk woord bij de afbeelding hoort en plakken we de sticker, waar het woord op staat, onder het plaatje in ons paspoort. Alle woorden bij elkaar vormen een zin. Door een kaart te posten, met die zin erop, maak je kans op een VIP reis door Marokko. Maar mijn clubje kinderen van vandaag vindt de kaart te mooi en willen het graag zelf houden.

Er is heel veel te zien en te doen. Zo staat er een schoolbus, waar je in kan. Je hobbelt dan door de straten van Marokko en hebt een hoop te zien. In de boom in het midden hangen cassettebandjes en hoorns. Als je de hoorn tegen je oor houdt, hoor je een mooi verhaal. Grappig details zijn de Hollandse klompen, die in de boom hangen.
Maar ook de Marokkaanse kleding maken indruk en er is een klas ingericht. Aandachtig bekijken we het Arabische schrift, maar helaas, we kunnen er geen chocola van maken. Hmmm…misschien een nieuw taalcursus volgen?

Marokko

Marokko

Marokko

Activiteiten

In de moskee kun je mozaïek steentjes leggen. Maar er is ook een stapelezel, die graag in balans op pad wil. In zo min mogelijk tijd is het een uitdaging om de ezel aan beide kanten goed te beladen. Best een lastig klusje en meer dan eens vallen alle zakken en pakken van de ezel af en kunnen we opnieuw beginnen. En hoe leuk is het als je graffiti mag spuiten?

Marokko

Winkeltje

Er is een winkeltje met typische Marokkaanse verzorgingsproducten. Ook vind je hier henna en een wand met klappertjes (lees: kunstgebitten). Maar ook borstels en mooie manden en fijne doeken.

Marokko

 

Dan is de tijd om

Na anderhalf uur zijn we nog niet uitgekeken, maar worden we wel verzocht Marokko te verlaten. Dat is het enige minpuntje, na een super leuke reis. Er is zoveel te zien en te beleven, dat de tijd heel snel voorbij is gegaan. Zoals mijn kleuter dat noemt: “Mam, ik ben nog helemaal niet klaar”. En dat klopt.

Het is een aanrader om op een regenachtige dag naar het Tropen Museum te gaan en een reis door Marokko te maken. Na afloop kun je natuurlijk nog rondlopen door andere delen van het museum, wat zeker de moeite waard is. Mijn kinderen en hun vriendje en vriendinnetje hebben veel geleerd en genoten. En ik? Ik ook, want wat is mooier dan blije kindjes, die als een spons alles in zich opnemen?

Liefs, Mascha

Fotocredits: Mascha

2 Comments on Op reis naar Marokko

  • Hi Nathalie!

   Ja, dat was het zeker! Maar goed, niets aan te doen. Het is super leuk!
   Fijne dag vandaag.

   Liefs,
   Mascha
   ‘A

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *