December betekent Kerstmis. En bij Kerstmis horen kerstkaartjes. Heel wat mensen kiezen ervoor om een gepersonaliseerde kerstkaart te maken in plaats van standaard kerstkaarten te kopen in de winkel. En hoe leuk is het dan als je een foto van je kind(eren) op de kerstkaart kan zetten? An deelt vandaag vijf tips om leuke (kerst)foto’s te maken. Lees je mee?

Judith vroeg me onlangs of ik het leuk zou vinden om wat tips met jullie te delen om jullie kids te fotograferen. Dat leek me een superleuk idee! En met de aankomende kerstperiode dacht ik dat jullie het wel fijn zouden vinden om wat tips te krijgen voor leuke kerstfoto’s.

Nou heb ik dan waarschijnlijk wel mijn eigen visie op kerstfoto’s, maar heel graag wil ik jullie daarin een beetje onderdompelen. En wie weet kan ik jullie zo wel inspireren om zelf aan de slag te gaan!

thema
Kies je thema en je tekst

TIP 1: Werk eerst een idee uit

 • Heb je een bepaald thema? (Kerst lijkt me deze periode van het jaar wel geslaagd te zijn.)
 • Wil je een bepaalde boodschap overbrengen? (Bijvoorbeeld een nieuwe start)
 • Is de foto prominent aanwezig op de kaart, of zal er nog veel begeleidende tekst op het kaartje komen?
 • Mijn eigen stijl: keep it simple, want dat is vaak het krachtigst in z’n boodschap.
 • Wil je een kerstsfeer (lampjes, kerstmuts, kerstboom …) op je foto? Of mag het ook een andere boodschap zijn, iets wat je de mensen toewenst? Zo heeft een nicht van mij eens een kerstkaart gestuurd met daarop een foto van hun toilet … De bijhorende kerstboodschap luidde: “We wensen u een jaar om op uw gemakske te doen.”

TIP 2: Zorg dat je een hele lichtsterke camera hebt.

 • Dat zeg ik omdat het best wel grijs kan zijn in december. Als je camera dan niet lichtsterk is, zal je ook geen lichte, sprankelende foto’s kunnen maken.
 • Ook bij binnenfoto’s is een lichtsterke camera handig.
 • Lichtsterk wil zeggen dat de camera in minder goed belichte situaties toch nog mooie, heldere foto’s kan maken, zonder dat ze bewogen of onderbelicht (te donker) zijn.
sfeerlampjes
Sfeerlampjes als hoofdtoon in de belichting

TIP 3: Probeer je idee eerst uit met een pop of beertje

 • Als je zorgt dat je je idee al eens ‘geoefend’ hebt met een pop of een beertje, dan heeft je eigenlijke fotosessie meer kansen op slagen. Je hebt immers alle trials en errors al eens overlopen
 • Je kan ook onbeperkt poses en uitkijkhoeken bedenken. Durf je werk kritisch te beoordelen en durf ook nieuwe ideeën uit te proberen.

teddybeer

TIP 4: Zoek inspiratie op Pinterest

 • Pieker je niet suf bij het bedenken van een originele fotopose. Haal inspiratie uit alles om je heen, maar neem zeker ook eens een kijkje op Pinterest!
 • Pinterest is een soort van online prikbord waarbij je verschillende ‘borden’ kan aanmaken om daar vervolgens leuke ideeën op vast te pinnen. Opgelet: het is zeer verslavend!

TIP 5: GOUDEN TIP: zorg voor assistentie!

 • Als je aan de sessie gaat starten met je kids, zorg er dan voor dat je partner of iemand anders mee aanwezig is om te assisteren. Zo kan je zelf je aandacht op de sessie en op je camera richten.
 • Een assistent kan bijvoorbeeld helpen om zeer jonge kinderen op hun plaats te houden of de aandacht te trekken naar een bepaald punt, zodat ze mooi blijven kijken.
 • Als iemand je helpt, kan je alles ook veel veiliger laten verlopen, zeker als je werkt met baby’tjes of zeer jonge kinderen. En veiligheid staat altijd voorop! Laat je kindjes nooit alleen, zelfs geen twee minuten.
 • Wanneer je met lampjes werkt, wees dan extra alert dat er geen draadjes of lampjes in mondjes verdwijnen, of touwtjes rond hun nekje … Zorg dat je op alles goed voorbereid bent en dat je je voorzorgen genomen hebt!

 

Tot slot wens ik jullie heel veel plezier en succes toe met het uitproberen van jullie ideeën! En hoe leuk zou het zijn als jullie een foto van jullie pareltjes hier als comment plaatsen?! Dan kunnen we zo iedereen samen inspireren!

Veel liefs,

An

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code