De spanning en drukte tijdens de Sinterklaastijd kunnen voor veel onrust zorgen. Dit kan problemen met zich mee brengen. Ik geef je graag een aantal gouden tips om deze spannende tijd voor kinderen tot een extra geweldige sinterklaastijd te maken. De spanning en drukte tijdens de Sinterklaastijd kunnen voor veel onrust zorgen.
En van onrust worden kinderen drukker. Natuurlijk ligt dit ook aan het karakter van je kind, maar de meesten zullen zich anders gedragen dan normaal.
Zeker kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Kinderen met autisme of hoog gevoelige kinderen hebben het vaak extra moeilijk, zij krijgen maar geen grip op de situatie.

Wat kan je dus het beste doen of laten tijdens deze Sinterklaastijd                                         

Ik deel graag de volgende 4 tips met je voor een fijne Sinterklaastijd met je kind:

1. Zorg voor voldoende slaap/rust

Ieder kind heeft voldoende slaap en rust nodig.
Hij/zij functioneert beter, neemt voedingsstoffen beter op en kan lichamelijk en geestelijk meer aan.
Vaak wordt onderschat wat de periode tijdens de sinterklaastijd doet met een kind.

Een ouder denkt bijvoorbeeld.: “leuk, naar sint en piet bij mij op het werk”, maar je kind schrikt zich vervolgens een ongeluk als hij/zij sint en piet ineens van zo dichtbij ziet.
Of een kind dat zomaar bij sint op schoot gezet word en het vervolgens op een huilen zet. “Maar het is zo leuk voor de foto”, hoor ik ouders dan zeggen. Onderschat niet wat voor impact dit op een jong en/of prikkelgevoelig kind kan hebben.

2. Indrukken helpen verwerken

Door al deze indrukken tijdens de sinterklaastijd hebben kinderen vaak nog meer slaap/rust nodig dan anders.
Ze verwerken alle indrukken vaak in hun slaap, waardoor ze al moeilijker in slaap komen of onrustiger slapen. Zorg er voor dat je kind wat vroeger in bed ligt dan normaal en zorg voor extra rustmomenten op een dag. Bijvoorbeeld met een boekje op de bank of een filmpje kijken. Doe dit samen met je kind, daar wordt hij/zij vaak rustiger van. En neem de dag even door met je kind voordat hij/zij gaat slapen.
Zo kunnen ze hun eerste indrukken alvast verwerken en hoeft dit niet allemaal tijdens hun slaap te gebeuren.

3. Behoed je kinderen voor teveel cadeaus  

Je kent het vast wel.
Je kind wordt overladen met cadeaus.
Sinterklaas wordt namelijk gevierd bij opa en oma, op het werk van papa/mama, bij de sportclub en thuis.

Als ouder verwen je je kind graag. Natuurlijk. Ik word ook heel blij van de enthousiaste gezichtjes van mijn kinderen wanneer zij een cadeautje uitpakken.
Alleen is het belangrijk om te beseffen dat je kind verwennen of extra aandacht geven, niet enkel zit in het geven van cadeaus. En al helemaal niet in het geven van heel veel cadeaus.
Kinderen overzien het geheel ook niet meer, als ze heel veel cadeaus krijgen. Ze gaan dan van het ene naar het andere cadeau en daar worden ze nu juist drukker van! Dat zijn teveel prikkels in een keer.

Je kan je kind ook verwennen (met extra aandacht) door eens een uitgebreide één op één activiteit met je kind te doen.
Haal samen met je peuter eens een héél groot boek bij de bibliotheek.
Je hebt van die grote prentenboeken, die je kind nauwelijks kan dragen (haha).
En dat is natuurlijk mega interessant!. Lees je kind hier iedere dag op een vast tijdstip uit voor. En doe dit dan overdag, als extraatje, aangezien de meeste kinderen voor het slapen gaan al voorgelezen worden.

En kies voor maximaal 2 momenten waarop je Sinterklaas viert met je kind(eren).
Bijvoorbeeld bij je thuis en eventueel nog bij opa en oma. Beter is nog om dit te combineren. Vaak vieren kinderen hiernaast namelijk ook nog Sinterklaas op school of het kinderdagverblijf/peuterspeelzaal.
En een oververmoeid kind ziet de lol er toch niet meer van in.

4. Schaf gezamenlijk cadeaus aan

Kies er ook eens voor om gezamenlijk cadeaus aan te schaffen.
Een kind heeft er namelijk veel meer aan om 2 goede en degelijke cadeaus te krijgen waar ze lang mee kunnen spelen en echt iets aan hebben zoals bijvoorbeeld een uitgebreide lego set, of kapla, dan heel veel kleine (goedkopere) cadeaus die vaak minder goed van kwaliteit zijn.

En je kind overziet het geheel ook niet meer als ze heel veel cadeaus krijgen.
Vooral voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels/indrukken (zoals baby’s of hoog sensitieve kinderen) is het helemaal niet goed om veel cadeaus te krijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat ze niet meer kunnen kiezen waar ze mee willen spelen en waardoor ze dan al snel overprikkeld raken en juist onrustiger en drukker worden.

En zit je uiteindelijk na de sinterklaastijd toch met een container aan nieuwe cadeaus, omdat je kinderen gewoon door anderen zo “verwend” zijn?

TIP: leg een aantal cadeaus tijdelijk weg en kies ervoor deze weer tevoorschijn te halen op momenten dat ze weer toe zijn aan iets anders. Dit doe ik bij mijn eigen kinderen ook en dat werkt heel goed!

Joyeux wenst alle kinderen en papa’s en mama’s alvast een hele fijne Sinterklaastijd toe!

Sinterklaastijd
Sinterklaastijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *